CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

RANÝ STŘEDOVĚK.
Církev ve středověku 2.
Husitství v kostce.
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Středověká společnost
DOBA HUSITSKÁ 1.
Volba nového českého krále po vymření Přemyslovců
Struktura středověké společnosti
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Krize církve ve vrcholném středověku
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Všeználek vypravuje o středověku.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
RANÝ STŘEDOVĚK.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Středověk, gotický sloh
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
KŘESŤANSTVÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Motivace křesťanského jednání
Feudální systém.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Křesťanská církev v raném středověku
Středověk Periodizace a charakteristika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o křížových výpravách.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_171_O klášterech TÉMA: STŘEDOVĚK.
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
Počátky mnišství Anežka Herzánová. ► Co to je mnišství? ► Druhy mnišství.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Křesťanská filosofie – úvod, rozdělení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkých klášterech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
OPAKOVÁNÍ DĚJEPIS 7. ROČNÍK.   JAK SE DĚLILA SPOLEČNOST? DĚLILA SE NA 3 VRSTVY: PANOVNÍK, DUCHOVENSTVO, PRACUJÍCÍ LIDÉ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
RANÝ STŘEDOVĚK. Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění vznik nových států.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hmotná kultura a každodenní život III
SCHOLASTIKA II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Křesťanství a středověká Evropa
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Středověká společnost- vrcholná
Úvod do středověku.
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Význam křesťanství ve středověku
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU

Co si myslíš, že bylo pro středověkého člověka nejdůležitější?

Učení o trojím lidu (biskup Adalbero z Laonu) „Trojčlennost je dům Boží, jejž si představujeme jako jednotu: Jedni se modlí, jiní bojují a ostatní pracují. Tito tři jedno jsou a nestrpí žádného rozkolu. Úkoly jedné skupiny obšťastňují i obě další, ve vzájemném podílu povinností sílí útěcha všech.“

Společnost Rozdělená – podle učení o trojím lidu Ti, co se modlí Ti, co bojují a vládnou Ti, co pracují Podle toho – dělba práce – každý někam patřil

Ti, co se modlí – duchovní stav – dbají o spásu lidské duše Učení o trojím lidu Ti, co se modlí – duchovní stav – dbají o spásu lidské duše

Řídí a ochraňují stát, šíří křesťanskou víru mečem Učení o trojím lidu Ti, co bojují a vládnou – světský stav – panovníci, šlechtici, válečníci Řídí a ochraňují stát, šíří křesťanskou víru mečem

Ti, co pracují – pracující lid – ti, co se živí prací svých rukou Učení o trojím lidu Ti, co pracují – pracující lid – ti, co se živí prací svých rukou

Církev Hierarchie katolické církve Kardinálové = poradní sbor papeže

Majetek církve Církevní daň = desátek – desátý díl úrody Panovníci, šlechtici, měšťané jim odkazovali svůj majetek = církev bohatla

Kláštery Popiš jaké stavby a místa jsi mohl v klášteře najít? Co museli mniši a jeptišky v klášteře dělat? Kdo se mohl stát mnichem či jeptiškou? Proč byl klášter označován jako centrum vzdělanosti?

Kláštery Duchovní centra, centra vzdělanosti Klášterní školy Členové – mniši, jeptišky V čele kláštera – opat (mužský klášter), abatyše (ženský klášter)

Mnišské řády Žili podle přísných pravidel Nejstarší benediktini – heslo „Modli se a pracuj.“

Žebravé řády Františkáni – sv. František z Assisi Dominikáni Žili v úplné chudobě jako Kristus – neměli majetek – obcházeli domy bohatých měšťanů a prosili o almužnu – hlavní zdroj obživy

Kacířství Vyvržení pro úchylky ve víře Hrozba pro všechny křesťany Trest – upálení na hranici Oblasti, kde se kacířství rozmáhalo – vysílány tam křížové výpravy Obvinění z kacířství – hrozilo těm, kdo upozorňoval na nedostatky v církvi a usiloval o její nápravu

Jaké výhody a nevýhody přinášel tento společenský řád? Jaké výhody a nevýhody přinášel život v klášteře?