Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Virová hepatitida typu C, epidemiologie, genetická heterogenita a její využití při šetření zdroje Hana Tkadlecová, KHS ZK se sídlem ve Zlíně, Vratislav.
Advertisements

Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Centrová léčba roku několik poznámek
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Plíce po 20 letech kouření
Česká pneumologická a ftizeologická společnost ČLS JEP
Virusneutralizace v diagnostice chřipkové infekce Martina Havlíčková.
Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
MUDr. Daniel Dražan, Jindřichův Hradec
Ptačí chřipka – trvá hrozba pandemie?
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Kontaminace (znečištění) vody
Žena a sport.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „RÚ Hrabyně – nákup mycích a desinfekčních automatů“ realizovaném v letech 2010 až 2012 Rehabilitačním ústavem Hrabyně Registrační.
Poruchy mechanizmů imunity
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Bronchiální karcinom u ženy Dr Philippe COLLARD Pneumologická klinika Univerzitní.
Chřipka a ostatní respirační infekce
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Očkování proti chřipce - historie, současnost, budoucí trendy
Je třeba se bát očkování ?
Aktuální krize zdravotnictví
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Epidemiologie inkontinence
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
Nemoc AIDS v Africe.
Očkování a imunomodulace
multitématický kongres congrés multithématique
-morbili, measles Ivona Jurčová
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Očkování a imunomodulace
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
1 Problematika sezónní chřipky v ČR Problematika sezónní chřipky v ČR MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik Ministerstvo zdravotnictví ČR.
Výsledky pilotní části projektu hospitalizovaných případů chřipky (GIHSN) v ČR v sezoně 2014 – 2015 J.Kynčl, Z.Manďáková, M.Havlíčková, L.Jurzykowská,
Aktivity Ministerstva zdravotnictví ČR - Strategie zvýšení proočkovanosti proti sezónní chřipce MUDr. Michael Vít, Ph.D. Poslanecká sněmovna 23. listopadu.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Očkování dětí v ČR z pohledu PLDD MUDr. Ilona Hülleová SPLDD ČR PSP
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Denní stacionáře.
CHŘIPKA.
Chřipka.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Školení kódování podle MKN-10
Hodnoty v péči o seniory
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Je chřipka rýmička ? MUDr. Cyril Mucha, SVL ČLS JEP
Poruchy mechanizmů imunity
Transkript prezentace:

Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005

Očkování seniorů proti chřipce - ano či ne? Dr.Martina Havlíčková

Proč je chřipka stále problém? Je stále přítomna v populaci Jediná virová infekce způsobující každoroční rozsáhlé epidemie Jediná virová infekce způsobující pandemie Onemocnění je často provázeno komplikacemi, především u starších osob a u malých dětí Virus má složitou morfologii a proměnlivé biologické vlastnosti V lidské populaci současný výskyt 3 typů a dvou subtypů Imunita typově a kmenově specifická Bezpečnou prevencí je pouze vakcinace Celosvětový problém zdravotní, sociální a ekonomický

Zdravotní dopad chřipky v mezipandemickém období USA - chřipka je každoročně příčinou cca milionů onemocnění, úmrtí a hospitalizací. Přes 90% úmrtí a přes 50% hospitalizací je ve věkové skupině nad 65 let věku (SZO, Cox a spol. 2003, Thompson a spol. 2003) ČR - od roku 1990 do roku 2000 (podle Státního zdravotního ústavu): úmrtí s dg pneumonie, úmrtí s dg chřipka a komplikací ARI (pouze za epidemická období) během každoroční chřipkové epidemie onemocní % obyvatel odhad celosvětového dopadu chřipky za jeden kalendářní rok (SZO): 1 miliarda onemocnění 3-5 miliónů těžkých a komplikovaných průběhů infekce úmrtí

Odhad celosvětového dopadu příští pandemie (podle SZO) Celkový počet případů infekce 1-2 miliardy osob Těžký průběh předpokládán u 5,3 - 12,3 milionů osob Úmrtí 1,5 - 3,5 milionů Enormní ekonomické náklady ?????? (SARS v období 2002/2003 s sebou přinesl ztráty cca 50 miliard USD)

Typy protichřipkových vakcín Standardní protichřipková vakcína určená pro interpandemické období je vždy trivakcína (obsahuje 3 referenční kmeny - H1N1, H3N2 a B, jejichž cirkulace se v daném období předpokládá, složení určuje SZO zvlášť pro severní a zvlášť pro jižní polokouli ) CELOVIRIONOVÁ VAKCÍNA - obsahuje nerozrušené viry chřipky (v ČR se nepoužívá) ŠTĚPENÁ VAKCÍNA - obsahuje vysoce purifikované části chřipkového virionu nesoucí na svém povrchu důležité antigeny - heamagglutinin a neuraminidásu (v ČR rutinně užívaná) SUBJEDNOTKOVÁ VAKCÍNA – obsahuje pouze izolované, povrchové antigeny viru chřipky ( v ČR rutinně užívána) Adjuvantní subjednotková vakcína – určena pro starší osoby (v ČR užívána) VIROSOMÁLNÍ VAKCÍNA : viru podobné partikule složené z virového obalu a postrádající genetický materiál, uchovávají si vazebnou aktivitu umožňující vazbu na buněčnou membránu, snadno biologicky odbouratelné, stimulují buněčnou i humorální imunitu

Kritéria EU pro hodnocení vakcín proti chřipce Sérokonverze – SC: procento vakcinovaných s minimálně 4x vzestupem protilátek Konverzní faktor – CF: GMT postvakcinační dělený GMP prevakcinačním Protekce – PR: počet osob v %, u nichž je postvakcinační titr protilátek ( hodnoceno v testu HIT) vyšší než 1:40 Kritérium: věk SC: >40% >30% CF: >2,5 > 2,0 PR: >70% >60%

Počet dávek protichřipkové vakcíny distribuované v různých částech světa

Důvody pro očkování osob nad 60 let věku proti chřipce Osoby nad 60 let věku patří mezi rizikové pacienty především pro signifikantně vyšší výskyt komplikací provázejících chřipkovou infekci, zejména sekundární bakteriální pneumonie a exacerbaci chronických stavů; podle některých autorů jsou tyto osoby samy o sobě rizikovou skupinou, i když nejsou z hlediska základní diagnosy či pobytu v instituci do definovaných rizikových skupin zařazeny.

Výsledky vybraných meta-analýz efekt vakcinace seniorů Prevence pneumonie 31% - 53% Prevence hospitalizace 18% - 50% Prevence úmrtí 30% - 68% Snížení incidence ARI/ILI 35% - 56% Zdroj: Gross a spol Nichol a Goodman 2002 Trang Vu a spol Nichol 2003

Cíle EU a SZO Každoroční vakcinace starší populace: 2005 – cca 50% 2010 – cca 75% V ČR v roce 2003: proočkovanost zhruba 7% (především ze skupiny zdravotně stigmatizovanýcha a institucionalizovaných)

Podíl lidí starších 65 let na očkovacích akcích je obecně velmi nízký: většinou se předpokládá, že jim vakcinace již nemůže přinést velký užitek. Opakovaně se však ukazuje, že zejména v případě chřipky je takový názor nepodložený.

Očkování proti chřipce - současná situace v ČR I Řídí se vyhláškou Ministerstva zdravotnictví ČR č. 439/2000 Sb. a její novelizací danou vyhláškou č. 30/2004: Pravidelné očkování: Osoby umístěné v léčebnách pro dlouhodobě nemocné (LDN), domovech důchodců a domovech – penzionech pro důchodce Osoby umístěné v ÚSP (ústav sociální péče) se zdravotními indikacei (chronická onemocnění dýchacích cest, srdce, cév, ledvin či s diabetem) Zvláštní očkování Pracovníci LDN, domovů důchodců, domovů-penzionů a ÚSP ÚHRADA STÁTEM

Očkování proti chřipce - současná situace v ČR II ● S účinností od je platná vyhláška MZ č. 225/2005 Sb., o úhradách léčiv a potravin pro zvláštní lékařské účely, kterou se mění vyhláška č. 589/2004 Sb. : ze zdravotního pojištění bude do výše 140,- Kč hrazena protichřipková vakcína pro: osoby nad 65 let věku, dále pro pacienty po splenektomii po nebo před výkonem, po transplantaci krvetvorných buněk, pro pacienty trpící závažným chronickým a farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin či diabetem, pokud nejsou očkováni proti chřipce v rámci pravidelného nebo zvláštního očkování podle vyhlášky MZ č. 439/2000 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů

Prague Congrès multithématique de médecine générale Otázky ?- Odpovědi ! Questions ? - Réponses !