Předpisy účetnictví NO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Advertisements

Nová koncepce účetnictví veřejné správy po v praxi pro p.o.
Právní úprava účetnictví
FORMY VEDENÍ ÚČETNICTVÍ, ROZVAHA
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
Zkušenosti s reformou účetnictví státu při kontrolách hospodaření INSTITUT CERTIFIKACE ÚČETNÍCH Ing. Tomáš Bartoš ATLAS AUDIT s.r.o.
ÚČETNÍ A DAŇOVÝ REŽIM NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
ÚČETNICTVÍ STÁTU: ÚČETNÍ REFORMA V OBLASTI VEŘEJNÝCH FINANCÍ
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Účetnictví ve veřejném sektoru
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rozpočty územních samosprávných celků
Vládní neziskové organizace
ZPŮSOBY VEDENÍ EVIDENCE PODNIKATELSKÉ ČINNOSTI
Oceňování lesa jako biologických aktiv (IAS 41) a začlenění jejich hodnoty do finančního účetnictví.
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
Účetnictví a rozbory ve VS úvod. Vymezení prostoru „nestátní“ sektor = nevýdělečné organizace Patří sem: – Občanská sdružení – Obecně prospěšné org. –
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Jednoduché účetnictví
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy, postup zakládání.
Jednoduché účetnictví
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Kvapilová, Jurajdová1 Účetnictví ve veřejném sektoru Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.
Účetní závěrka a zveřejňování informací1 Bankovní účetnictví Účty emisní banky.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
Porada ředitelů a ekonomů příspěvkových organizací v sociální oblasti Téma: Reforma veřejných financí.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová. Úkolem účetnictví je: sledovat stav a pohyb majetku a zdrojů majetku (tj. odpovídat na otázku: Jaký majetek má účetní.
Nestátní neziskové organizace
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Typologie neziskových organizací v ČR
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – I.část
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová
Právní úprava účetnictví
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
PBSNPB2: Účetnictví a zdanění neziskových organizací Fundraising Ekonomické řízení neziskových organizací Jakub Pejcal Centrum.
Účetnictví a daně neziskových organizací
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Nevládní neziskové organizace pro HEN
Finanční účetnictví RADNICE
Účetnictví, inventarizace, dotace a rozpočty u p.o. v roce 2018
Obecná část rozpočtového práva III
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Místní rozpočtové jednotky
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Předpisy účetnictví NO Předpisy, které upravují účetnictví NO: z. č. 563/1991 Sb. o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška č.504/2002 Sb., pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem není podnikání, pokud účtují v soustavě podvojného účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, ČÚS pro účetní jednotky, u kterých hlavním předmětem není podnikání č. 401-414 vyhláška č.507/2002 Sb., pro účetní jednotky účtující v soustavě jednoduchého účetnictví (je zrušena, ale některé NNO se jí nadále mohou řídit podle znění § 38a ZOÚ) - od r.2003 vyhláška č.383/2009 Sb., technická vyhláška o účetních záznamech vyhláška č. 270/2010 Sb., o inventarizaci majetku a závazků vyhláška č. 410/2009 Sb., pro účetní jednotky, která jsou územními samosprávními celky, příspěvkovými organizacemi, státními fondy a organizačními složkami státu, ve znění pozdějších předpisů (kraje, obce, dobrovolné svazky obcí, regionální rady regionů soudržnosti, příspěvkové org., kraje a obce, státní fondy, organizační složky státu) ČÚS pro ÚSC, PO,SF a OSS č. 701-710 449/2009 Sb., o způsobu, termínech a rozsahu údajů předkládaných pro plnění státního rozpočtu, státních fondu, ÚSC,DSO,RRRS

Účetní předpisy, konkrétně vyhlášky, definují hlavní činnost jako vše, co je definováno ve zřizovacích listinách, statutech nebo stanovách. Hospodářskou činností rozumíme činnosti vykonávané v souladu se zvláštním právním předpisem nebo činnosti zakladatelem vyjmenované ve statutu, zřizovací či zakládací listině. ZoÚ se vztahuje na PO, které mají sídlo na území ČR atd. - všechny vyjmenované subjekty jsou pro účely ZoÚ účetní jednotky. Účetní období: kalendářní rok nebo hospodářský rok ZoÚ ukládá účetním jednotkám vést přednostně účetnictví v plném rozsahu. Pro některé vyjmenované v §9 odst.3 ZoÚ je dána možnost zjednodušeného rozsahu (o.p.s., církve, honební společenstva, nadační fondy, SVJ, územní samosprávné celky a dobrovolné svazky obcí, příspěvkové org.na základě rozhodnutí zřizovatele, spolky) Zjednodušený rozsah znamená §13a ZoÚ: účtový rozvrh je členěný jenom na účtové skupiny, pokud to nevyžaduje zvláštní zákon, spojení účtování v deníku s hlavní knihou, neúčtuje se o časovém rozlišení, opravných položkách, rezervách, účtuje se o odpisech, ZoR se může využít pro zjištění základu daně z příjmů, jsou-li k tomu zákonné

důvody (rezervy+oprav důvody (rezervy+oprav.položky), rozsah účetní závěrky určí příslušný prováděcí předpis, nemusí se využívat analytické ani podrozvahové účty. Pokud se účetní jednotka rozhodne zvolit plný rozsah, musí to schválit orgán, který je k tomu oprávněn ( zřizovatel, valná hromada,..) Jednoduché účetnictví: pro církve, honební společenstva, spolky do 3 mil Kč za poslední účetní období. Stále je možnost dobrovolného přechodu na účetnictví. JÚ nelze zaměňovat s daňovou evidenci, která je platná jenom pro FO-podnikatele dle § 7 ZDP. Řádná (k poslednímu dni účetního období), mimořádná (dochází např. ke změně zřizovatele), mezitímní účetní závěrka (pro subjekty napojené na veřejné rozpočty). Použití kurzu § 24 ZoÚ: Vnitřní předpis na předem stanovenou dobu ne delší jak jedno účetní období. V případě devalvace a revalvace se pevný kurz mění vždy. Pevný kurz, denní kurz; postupné platby (může být až na konci roku), při nákupu a prodeji cizí měny-lze kurz banky. Povinný audit-nadace-nadační kapitál nebo obrat nad 5 mil, ústav nad 10 mil, ops- celkový objem dotací nad 1mil Kč nebo čistý obrat nad10 mil-jsou povinny sestavit závěrku v plném rozsahu. 

Vyhláška 504/2002 Sb. Vyhláškou se řídí: politické strany a politická hnutí (z.č.424/1991 Sb.) Spolky (NOZ) zájmová sdružení PO (z.č.40/1964 Sb.) církve a náboženské společnosti (z.č.3/20002 Sb.) obecně prospěšné společnosti (z.č.248/1995 Sb.) nadace a nadační fondy (NOZ) organizace s mezinárodním prvkem (NOZ) společenství vlastníků jednotek (NOZ) veřejné VŠ (z.č.111/1998 Sb.) jiné účetní jednotky, které nebyly založené za účelem podnikání, s výjimkou obchodních společností (např. komory)