Daňové odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_OCEŇOVÁNÍ.
DM - ODPISY DM je pořizován na delší dobu
Členění a evidence dlouhodobého majetku
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý majetek – pojem, členění Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
VY_32_INOVACE_07_EKO_412_Mus
Projekt: Učíme se podnikat - rozvoj kompetencí k podnikání u žáků v počátečním vzdělávání, reg.č.: CZ.1.07/1.1.38/ Modul: Účetnictví a daně Téma:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Autor: MSc. Marcela.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
zpracovaný v rámci projektu
EU – OP – VK Matematika – 8.B Mgr. Václav Calábek.
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
TÉMA 6: Daň z příjmů právnických osob 2
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Technické zhodnocení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
EKONOMIKA Ing. Jaromír Tišer ODEPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU (DM)
OPOTŘEBENÍ A ODPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Dlouhodobý majetek Odpisy
Podniková ekonomika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování dlouhodobého hmotného.
V ýukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a osobní finance pro každého cílová skupina 56% mužů, 44% ženy 25% ve věku let, 24%
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účetní odpisy Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_269.
Účetní odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Vyřazování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Oceňování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DHM – degresivní odpisy
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
_________________________________________
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 Hmotný a dlouhodobý majetek. 2 dlouhodobý majetek – účetní kategorie dlouhodobý majetek  hmotný  nehmotný  drobný dlouhodobým majetkem jsou samostatné.
Majetková (a kapitálová) struktura podniku
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_575 Ročník: 1. Vzdělávací obor: L/51 Podnikání Téma: Odpisy-degresivní způsob.
ODPISY – TECHNICKÉ ZHODNOCENÍ
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Odepisování dlouhodobého majetku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Odpisy a výrobní kapacita
Podniková ekonomika.
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI
Transkript prezentace:

Daňové odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Daňové odpisy výpočet vychází ze zákona o dani z příjmů zákon rozděluje dlouhodobý hmotný i nehmotný majetek do skupin podle doby odepisování přílohou zákona o dani z příjmu je třídění hmotného majetku do odpisových skupin Standardní klasifikace produkce - SKP - rozlišuje 6 skupin podle doby odepisování

Daňové odpisy 1.3 rokyPC, nářadí, hejna hus, chovné kozy, osobní vozy 2.5 letkoberce, koně, automobily 3.10 lettrezory, klimatizace 4.20 letbazény, potrubí 5.30 letbudovy, mosty 6.50 lethotely, administrativní budovy

Daňové odpisy Rozlišujeme 2 základní typy stanovení odpisů: A) rovnoměrné odepisování - zákonem jsou stanoveny odpisové sazby, které určují procento odpisu ze vstupní ceny majetku

Daňové odpisy Odpisové sazby - jsou stanoveny odlišně pro první rok odepisování a následující léta odepisování Zůstatková cena = vstupní cena - oprávky

Roční odpis (RO) Vstupní cena (VS) * odpisová sazba 100

Roční odpis (RO) pokud podnikatel používá nový dlouhodobý majetek (je jeho prvním vlastníkem) může použít zvýšené roční odpisové sazby podle oboru svého podnikání a dalších podmínek dle § 31 zákona o daních z příjmů odpisy zaokrouhlujeme na celé koruny nahoru

Rovnoměrné odpisy př. Nákup měřícího zařízení v pořizovací ceně ,- Kč, stroj je zařazen do 1. skupiny odepisování, určete rovnoměrné daňové odpisy

Rovnoměrné odpisy RokRoční odpis OprávkyZůstatková cena

Daňové odpisy B) zrychlené odepisování zákon o daních z příjmu stanoví tzv. koeficienty, odlišné pro 1. rok odepisování a pro následující léta

Rovnoměrné odpisy Př. Nákup počítače v pořizovací ceně ,- Kč, poplatník je 1. vlastníkem a uplatňuje zvýšení roční odpisové sazby o 10 %. Určete rovnoměrné odpisy.

Rovnoměrné odpisy RokRoční odpis OprávkyZůstatková cena

Odpis v 1. roce (RO1) Vstupní cena (VC) Koeficient (k)

Odpis v 1. roce V následujících letech se odpis vypočte jako podíl dvojnásobku zůstatkové ceny a rozdílu příslušného koeficientu a počtu let, po které již bylo odepisováno. n – počet let, po které byl majetek odepisován

Odpis v dalších letech 2 (VC – oprávky) k - n 2 x ZC k - n

Zrychlené odpisy př. Nákup měřícího zařízení v pořizovací ceně ,- Kč, stroj je zařazen do 1. skupiny odepisování. Určete zrychlené odpisy.

Zrychlené odpisy RokRoční odpisOprávkyZůstatková cena

Zrychlené odpisy RO1 = / 3 = RO2 = (2 x ) / (4-1) = / 3 = RO3 = (2 x ) / (4-2) =

Zrychlené odpisy Pokud je poplatník 1. vlastníkem dlouhodobého majetku a splní podmínky § 32 zákona o daních z příjmu, může v 1. roce odepisování zvýšit roční odpis o 10 %, 15 % nebo 20 % dle konkrétní situace

Zrychlené odpisy Př. Nákup počítače v pořizovací ceně ,- Kč, poplatník je 1. vlastníkem a uplatňuje zvýšení ročního odpisu v 1. roce odepisování o 10 %. Určete zrychlené odpisy

Zrychlené odpisy RokRoční odpisOprávkyZůstatková cena

Zrychlené odpisy RO1 = ( / 3) + 0,1 x = = ,- RO2 = (2 x ) / (4 -1) = / 3 = ,- RO3 = (2 x 9444) / (4-2) = 9 444,-

Daňové odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí