Aktivity STOBu jako pomoc lékárníkovi při práci s alli Společnost STOB 2009
v České republice váží každý druhý člověk více, než by měl vážit na 1 obvodního lékaře připadá 220 obézních pacientů (BMI ) na 1 odborníka specializovaného na obezitu připadá 2800 těžce obézních (BMI větší než 35) miliony lidí mají nadváhu – alespoň 1x za život drží dietu většina žen bchodníci s hubnutím – klamavá reklama obchodníci s hubnutím – klamavá reklama většina lidí hubne laickým způsobem Počet obézních x počet odborníků
Praktický lékař doporučí snížit váhu v lepším případě dá rady ohledně jídelníčku větší zdravotní problémy pošle za obezitologem hybí nácvik, jak převést teoretické poznatky do chybí nácvik, jak převést teoretické poznatky do praktického života praktického života úloha lékárníka Proč je trvale zhubnout tak těžké?
Denn í energetický př í jem 50
Základní orientace pro určení množství přijímaných tuků 30 % Bílkovin 40 % Sacharidů 30 % Tuků kJ 85 g 120 g 45 g 45 g tuku 25 % se blokuje méně o 11 g tuku kJ 100 g 140 g 50 g 50 g tuku 25 % se blokuje méně o 12 g tuku Celková denní dávka by neměla přesáhnout 50 g tuku
50 g tuku za den Snídaně kJ méně než 15 g tuku Oběd – kJ méně než 15 g tuku Večeře – kJ méně než 15 g tuku Svačina 400 kJ méně než 3 g tuku Celkem 5 – kJ do 50 g tuku
Salám vysočina 50 g: 970 kJ – 22 g tukuKuřecí prsní šunka 50 g: 200 kJ – 2 g tuku Ušetříte 20 g tuku Masné výrobky
150 g: 300 kJ – 0 g tuku150 g: 760 kJ – 15 g tuku Ušetříte 15 g tuku
Eidam 20 %, 100 g: 900 kJ – 9 g tuku Ušetříte 17 g tuku Sýry Eidam 45 %, 100 g: 1460 kJ – 26 g tuku
80 g: 1450 kJ – 9,5 g tuku80 g: 1750 kJ – 23 g tuku Ušetříte 13,5 g tuku
Klasický jídelníčekDoporučovaný jídelníček
Svíčkové řezy na zelenině 1140 kJ Svíčková na smetaně 2850 kJ
Elektronický časopis na
výtisků ročně Svépomocné manuály Systematické hubnutí na dálku
1. Informace Informace o výživě, pohybu, redukci váhy Elektronický časopis 2. Individualizace, zpětná vazba Internetový kurz Sebekoučink Internetový kurz Hravě žij zdravě 3. Komunitní web Aktivity STOBU přes internet
Principy kognitivně behaviorální terapie vychází z teorií učení postupné změny zpětná vazba za každé trénované chování netrénuje se jen změna v chování (stravování, pohyb), ale i v myšlení a emocích 2. Internetové kurzy
Internetové kurzy škol dětí lidí
SNADNĚ ŽIJ ZDRAVĚ - SEBEKOUČINK! EDUKAČNÍ ČÁST aneb 4 lekce zdravého životního stylu a rozumného hubnutí
Internetový kurz Snadně žij zdravě z edukačně motivačního 4týdenního kurzu (kvízy, soutěže) z program u Sebekoučink - hodnocení stravovacích a pohybových návyků z psychologické nadstavby „nácvik vůle“ kouz e lné zrcadlo Program se skládá:
Edukační část Edukační část sestává ze 4 lekcí. Na zvládnutí lekce má účastník minimálně týden. Bylo využito principů kognitivně b e haviorální terapie obezity. Cílem je edukovat účastníky v oblasti výživy a přínosu pohybové aktivity do jejich života.
Program Sebekoučink Hodnocení stravovacích a pohybových návyků
Sebekoučink Prostřednictvím části Sebekoučink se zapisují a hodnotit stravovací a pohybové návyky. Program poskytuje zpětnou vazbu pomocí semaforků energetická hodnota trojpoměr živin jídelní režim, snídaně, večerní jídlo jídlo na jednom místě a bez jiné činnosti míra pohybové aktivity a nepohybu. databáze potravin s alternativami
Komunitní weby na hubnutí komerční web – prodej přípravků na hubnutí Rádi bychom vytvořili web seriozní Informace odborníkům a laikům Internetové programy Komunitní web 3. Komunitní weby
Udržení váhových úbytků Hubnutí a udržení hmotnostního úbytku jsou dva zcela odlišné procesy Nereálné cíle Chybí pozitivní zpevnění Chybí dovednosti pro udržení váhových úbytků – zvyšování energetického příjmu Anticipace rizikových situací
Malý program pro lékárníka 1)Změří tuk,obvod pasu, zváží 2)Poradna 1x do týdne – otevřená poradna pozve zájemce 1x za týden, 14 dní, měsíc 3)Doporučí záznam jídelníčku (případně přes internet) 4) Doporučí pohybovou aktivitu 5) Doporučí kurzy snižování nadváhy nebo svépomocné manuály, brožury Velký program pro lékárníka 1)Změří tuk,obvod pasu, zváží 2)Pravidelné sezení 3)Doporučí záznam jídelníčku (případně přes internet) 4) Doporučí pohybovou aktivitu 5) Strukturovaný program vztahující se nejen k oblasti jídla 6) Možnost využít metodiky STOB – výcvik odborníků
Kontakt Informace též na Věra Jechová Iva Málková Jana Divoká