(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy úvod GIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Přemysl PAVKA EKOTOXA s.r.o., pracoviště Olomouc Hálkova 2, Olomouc GIS V PRAXI ZEMĚDĚLSKÉHO PODNIKU GIS – LEHKÝ PRŮLET.
Města ČR – orientace na mapě
Zpracování informací a znalostí Další přístupy k vyhledávání textových dokumentů Doc. RNDr. Jan Rauch, CSc. Katedra informačního a znalostního inženýrství.
Databáze Dotazy.
Hydroekologický informační systém VÚV TGM, v.v.i.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
Využití interpolačních metod pro odhad srážkových úhrnů Autor: Aleš Koťátko Vedoucí: Lucie Juřikovská Konference Gisáček 2008.
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
AZ kvíz Lomené výrazy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné z Metodického portálu
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Geo-informační systémy
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST, SOUČET PRVNÍCH N ČLENŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Zdroje dat, měření, konverze
Trh s geoinformacemi Přehledy tuzemského a zahraničního trhu Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy ArcExplorer GIS - 1.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Informační podpora při krizovém řízení
(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy ArcExplorer GIS - 2.
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
Posouzení možnosti využití ArcIMS pro prezentaci rozsáhlých rastrových dat Diplomová práce Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:Tomáš Ježek.
GIS GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
GIS - úvod Rozcestník internetových stránek s GIS problematikou
Programové vybavení počítače Programové vybavení je souhrn všech programů, které má výpočetní systém k dispozici.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Geografické informační systémy Cvičení 1
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
ČVUT – fakulta stavební Geografické informační systémy IDRISI Software pro GIS a analýzu obrazu Pelinková Martina
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Software pro GIS.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o. XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
SOPKY A GEOLOGICKÉ ZAJÍMAVOSTI MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE (3D VIZUALIZACE) Vedoucí práce: Mgr. Ivana Češková Vyhotovitel: Zuzana Sukeníková, GB364.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy úvod GIS

Definice GIS Geografický informační systém je systém pro úpravu, analýzu a zobrazení geografických informací tvořených soubory dat jako jsou mapy, glóby, sady dat, dynamické modely a metadata. Více na

Účel GIS GIS poskytuje informace dávající odpovědi na řadu specifických otázek a dovoluje sdílet je s ostatními. Vizualizací vztahů umožňuje zvýšit efektivitu rozhodování.

Definice č. 2 Geografický informační systém je organizovaný souhrn počítačové techniky, programového vybavení, geografických dat a zaměstnanců navržený tak, aby mohl efektivně získávat, ukládat, aktualizovat, analyzovat, přenášet a zobrazovat všechny druhy geograficky vztažených informací.

Více na Základní principy geografický objekt: řeka, pohoří, továrna, hotel, vesnice, člověk, výrobek lokalizace: zeměpisné souřadnice vlastnosti: průtok, horninové složení, energetická náročnost, počet lůžek, sídlo obce, dojížďka do zaměstnání, cena vztahy: mezi objekty téhož typu (řeka-řeka) nebo různého typu (hotel-vesnice)

Více na GIS x databáze městozeměpisná šířkazeměpisná délkapočet obyvatel Brno 49° 12´16° 36´ České Budějovice 48° 58´14° 28´ Hradec Králové 50° 12´15° 50´ Liberec 50° 46´15° 03´ Ostrava 49° 49´18° 16´ Plzeň 49° 45´13° 22´ Praha 50° 00´14° 24´

Databáze Stačí na otázky typu: Které z měst leží nejseverněji? Jaké je pořadí měst dle počtu obyvatel? Jaká je vzdálenost Prahy a Ostravy? (výpočet) Ale nestačí na: Kolik lidí dojíždí do Prahy za prací? Kolik obyvatel žije v oblasti záplav Vltavy při stoleté vodě?

GIS Řeší dotazy na polohu objektů, jejich vlastnosti a vztahy zároveň. Ke každému objektu může být připojeno neomezené množství informací ve formě tabulek, textů, databází, grafů, odkazů, multimediálních souborů atd.

GIS

Software LizardTech, Inc.LizardTech, Inc. nabízí vysoce účinný rastrový kompresní program pojmenovaný GeoExpress with MrSID Formát MrSID je určen pro zákazníky, kteří používají extrémně rozsáhlé soubory (řádově v GB a TB). GeoExpress with MrSID K dispozici je také GeoExpress View, kterým můžete data ve formátu MrSID prohlížet a konvertovat do jiných formátů.GeoExpress View

Software Leica GeosystemsLeica Geosystems je jedním z nejvýznamnějších světových výrobců systémů pro zpracování dat dálkového průzkumu Země (DPZ). Nabízí kompletní sadu přístrojů a profesionálního software pro celý proces pořizování a zpracování prostorových dat, včetně fotogrammetrie, vyhodnocení snímků DPZ a začlenění výsledků zpracování do GIS a dynamickou 3D vizualizaci prostorových dat.

Software ESRI, Inc.ESRI, Inc. výrobce systému ARC/INFO ArcGIS 9ArcGIS 9 soubor produktů pro komplexní GIS Pro prohlížení geografických dat nabízí ESRI zdarma jednoduchý desktop GIS ArcExplorer. ArcExplorer A když je něco zdarma, tak si to vezmeme. Více o programech na