Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
NAŠIM NEJMENŠÍM. Partnerský projekt 3 sousedních MAS MAS Sdružení pro rozvoj Poličska o.s. MAS Boskovicko PLUS, o.s. MAS Partnerství venkova.
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
14. září Jihočeská hospodářská komora (JHK) byla založena JHK je sdružení podnikatelů, které působí nezávisle na politických stranách,
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
TRNKOVÁ STEZKA Představení projektu. Trnková stezka obecně Předmětem projektu je rozvoj a propagace „Trnkové stezky“, specifického turistického produktu,
Co nového v Karpatské úmluvě? Mgr. Jana Vavřinová Ministerstvo životního prostředí Rožnov pod Radhoštěm, 9. – 10. června 2008.
Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití.
Krajská agrární komora kraje Vysočina ing. Karel Coufal
PRAVÉ VALAŠSKÉ Regionální ochranná známka Ing. Kateřina Sobotková MAS Rožnovsko
HANÁ Systém regionálního značení. Proč podporovat místní produkty? výrobky za to stojí výjimečnost díky vazbě na region (kultura, tradice, příroda) kvalita:
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PRO SPOLUPRÁCI SE ZAHRANIČÍM DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM Zuzana ČERMÁKOVÁ
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Dobrá zna č ka pro místní výrobky. Historie  vznik Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat  Mapování ovocných dřevin v Bílých Karpatech (navazuje.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Franchise Days Prague 2012, , Corinthia Hotel Prague Farmářské potraviny v kamenných prodejnách.
DĚDICTVÍ NAŠICH PŘEDKŮ OBLASTI PODPORY: v. Udržení kulturního dědictví venkova realizací stálé výstavní expozice a muzea s nabídkou místních kulturních.
Spolupráce, která přináší plody
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto: „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“ Projekty spolupráce.
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
MAS = místní akční skupina = organizace, která vnikla na místní úrovni, sdružuje místní obyvatele, zájmová sdružení, spolky, obce, podnikatele, zemědělce.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální značení v České republice Tomáš Kažmierski Asociace regionálních značek, o.s.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Nízkonákladový mezinárodní projekt spolupráce Projekty pro podporu venkovské identity přinášejí novou kvalitu života do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
JEDNOTA SÍLA ÚSPĚCH. Co je to IFA? (Organizace irských farmářů) Organizace byla založena v lednu 1955 Aby promlouvala jasným hlasem za všechny irské farmáře.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
19. kolo příjmu žádostí – PRV, OSA IV. Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce Záměr b) – Realizace projektů mezinárodní spolupráce.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Jana Vavryčuková manažerka
Strategické řízení a plánování
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

Projekt UNDP-GEF Název: Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice prostřednictvím cíleného využití nových zdrojů financování Evropské unie, zkráceně „Karpatské louky“ Relizace: Zájmové území: CHKO Beskydy, CHKO Bílé Karpaty Partneři projektu: Správy CHKO Beskydy, CHKO Bílé Karpaty, Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, Svaz chovatelů ovcí a koz v ČR, Nadace Partnerství (Regionální ochranná známka Vyrobeno v Beskydech, Tradice Bílých Karpat), Moravské Karpaty, o.p.s. Cíl: Ověřit, zda jsou AEO opatření dobře nastavena a přispívají ke zlepšení biodiverzity, doladit mechanismy financování EU na národní úrovni, tak aby se posílila jejich použitelnost pro zachování horských trvalých travních porostů také jinde v ČR Aktivity: Biologické monitoringy na území CHKO, pokusné plochy, dotazníkové šetření

Zhodnocení projektu UNDP-GEF - úspěchy -Kvalitně provedený monitoring alespoň některých cílových skupin na značném území CHKO -Vyhodnocení AEO opatření -Pracuje se na zlepšení nastavení AEO opatření (připomínkové řízení na MZe) -Vybudování vazeb členů projektového týmu s místními farmáři, zpracovateli a řemeslníky -Mezi farmáři je zájem o zpracování produktů z chovu zemědělských zvířat -Zájem o místní produkty ze strany nakupujících -Zlepšení komunikace mezi farmáři, zástupci státní správy (CHKO, ZA, AK)

Zhodnocení projektu UNDP-GEF - neúspěchy -Zdaleka nebyli navštíveni všichni zemědělci hospodařících na území CHKO, jen nejvýznamnější subjekty -Neschopnost reálně významněji pomoc s řešením jejich problémů (odbyt) -Pocit zbytečného „házení hrachu na zeď“ – nastavení AEO opatření -Nefunguje přímá marketingová pomoc pro výrobky z regionu – neaktivní zástupci regionálních ochranných známek (Vyrobeno v Beskydech, Tradice Bílých Karpat)

Moravské Karpaty, o.p.s. Založena v Prlově Zakladatelé: obec Prlov, SŠZePř Rožnov pod Radhoště,S. Studenská Zájmové území: Moravskoslezské Beskydy, Javorníky, Vsetínské vrchy, Hostýnské vrchy, Vizovické vrchy a Bílé Karpaty (Moravské Karpaty)

Moravské Karpaty, o.p.s. Cíle činnosti: Zlepšení postavení zemědělců hospodařících na malých a středně velkých farmách, šetrně hospodařících v regionu Moravských Karpat Podpora odbytu regionálních produktů z chovu ovcí a koz a odbyt regionálních řemeslných výrobků (spolupráce s regionálními známkami, poradenství při získávání dotací na zpracovny, zpracovatelské kurzy, zprostředkování kontaktů na hotely a restaurace, farmářské prodejny, podpora zájmu laické veřejnosti o produkty z chovu ovcí, koz a hovězího dobytka z Valašska – ochutnávky, letáky, publikace, web) Spolupráce mezi zemědělci, zástupci orgánů státní správy a mezi zástupci místních samospráv Zachování tradic a starých řemesel - propagace výrobků řemeslné výroby a podporou zájmu obyvatel regionu o tradiční řemesla

Moravské Karpaty, o.p.s. Výstupy během projektu UNDP-GEF: Kurzy zpracování produktů z chovu koz a ovcí - kurzy zpracování ovčí vlny předením a plstěním, kurzy farmeního zpracování mléka, kurzy zpracování ovčích kůží Semináře pro začínající zemědělce – Malá ovčácká škola Spolupráce při pořádání ovčáckých slavností - Ovčácký den v Prlově Exkurze na vybrané farmy – se SCHOK Slovensko, Valašsko Poradenství na farmách – pomoc při získávání dotací z Operačních programů

Moravské Karpaty, o.p.s. - výstupy Kurzy faremního zpracování mléka pro začátečníky i pokročilé v Bystřičce, Prlově a ve Vysokém Poli (2007 – 2012)

Moravské Karpaty, o.p.s.- výstupy Kurzy faremního zpracování mléka pro začátečníky i pokročilé v Bystřičce, Prlově a ve Vysokém Poli (2007 – 2012)

Moravské Karpaty, o.p.s. - výstupy Kurzy zpracování ovčí vlny plstěním a předením v Bystřičce, Prlově a ve Vysokém Poli (2007 – 2012)

Moravské Karpaty, o.p.s. - výstupy I. - VI. ročník Ovčáckých slavností v Prlově, červen

Moravské Karpaty, o.p.s. - výstupy Malá ovčácká škola, Prlov a Rožnov pod Radhoštěm 2008

Moravské Karpaty, o.p.s. Činnost po skončení projetu UNDP-GEF : MMR – Podpora drobných farmářů na Valašsku (ochutnávky regionálních specialit z místních surovin na farmářských trzích, ve farmářských prodejnách a v restauracích, publikace o regionálních produktech MZe – web a noviny Z valašského dvora, ochutnávky regionálních produktů Příprava realizace projektu OP SR-ČR s názvem Zemědělské slavnosti karpatského pohraničí (Ovčácký den na Valašsku v Prlově – Dožínky v Lednici) Spolupráce ČSOP Veronica (Letní škola ochrany krajiny v Hostětíně) Účast na aktivitách v rámci ENVI Centra Pro krajinu Vysoké Pole (kurzy zpracování ovčí vlny pro střední školy, kurzy faremního zpracování mléka) Spolupráce s MAS Ploština (nákup vybavení na kurzy)

Moravské Karpaty, o.p.s. Činnost po skončení projetu UNDP-GEF : Příprava projektů do Programu rozvoje venkova Zapojení do organizace farmářských trhů (Fryšták, Brumov-Bylnice, Slavičín) Výukové programy pro školy (zpracování ovčí vlny předením a plstěním, tkaní, řezbářství, výroba vizovického pečiva, výroba košů, zpracování ovčího mléka) Spolupráce s regionální známkou Tradice Bílých Karpat (organizace farmářských trhů, společná propagace výrobků, podpora marketingu regionální produktů) Založení odbytového družstva pro regionální producenty Podpora místních zpracovatelů - prádelna ovčí vlny Vlachovice, zpracovna masa Rudimov