Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěstování trav na semeno
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Zemědělství České republiky.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Krajina a životní prostředí
Ječmen setý (Hordeum vulgare)
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
Obor: Zemědělec – farmář H/01
OVES SETÝ (Avena sativa).
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Téma: Vybrané zemědělské plodiny žito seté I
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HRÁCH ROLNÍ PELUŠKA (Pisum sativum).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
TRITIKALE (Triticosecale).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Pěstování trav na semeno
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny: tritikale
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polní plodiny Filip Bordovský.
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Pěstování trav na semeno
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Pěstování trav na semeno Lipnice bahenní (Poa palustris)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Kulturní rostliny, pojmy
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I Obor: Zemědělec – farmář 41-51-H/01 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_NOVACE_187 Datum:20.2.2013 Anotace: ječmen ozimý, jarní, plochy,význam, produkty,vzhled, biologická charakteristika,prostředí, osevní postup

Ječmen setý ( Hordeum vulgare L.) barley, Gerste Pšenice obecn

Rozsah ploch pěstování plocha celosvětově: 95 mil.ha rozsah ploch ČR ( osev 2012 ) ječmen setý: 382 tis.ha o.p. ( 26 % z cel.plochy obil.% ) ječmen ozimý : 98 tis. ha ( 6,8 % ) ječmen jarní : 284 tis.ha (19,7 % ) vhodné oblasti sladovnického ječmene: Haná, Vyškov, Mělník největší světoví producenci : Evropa, Čína, USA, Kanada

Hospodářský význam 1.Pivovarnictví : výroba sladu ( pivo - dvouřadé )                                 Hospodářský význam 1.Pivovarnictví : výroba sladu ( pivo - dvouřadé ) 2.Krmivářství : krmná obilovina - zelená hmota odpady ze sladoven ( mláto, květ ) 3.Potravinářský průmysl kroupy, kávové náhražky, líh 4.Farmaceutický průmysl sladové výtažky, maltózované sirupy

sladovna – sladovnický ječmen ( mlata)

Produkty ječmene Produkty pšenice

Kávovinové náhražky z ječmene, žita, čekanky

Biologické vlastnosti jednoletý převážně samosprašný charakter - ozimý a jarní ozimý odnožuje na podzim Kořeny: ozimý ječmen: využívá dobře zimní vláhu (dobře vyvinuté kořeny) jarní ječmen: jemné kořeny ( větší nároky – půda, setí ) List - malý jazýček, ouška překřížená Květenství - lichoklas ( osinatý a bezosinný ) Zrno - pluchaté a nahé, d.8 mm, š.4 mm, HTS 35 – 50 g, objemová hmotnost- cca 600 kg/m³ obsah látek v zrnu ( vlhkost 12 - 15% ): - bílkoviny 11 - 12,5% - tuk 2, 5 % - 5.2 % hrubé vlákniny - 63 – 68 % BVNL,vitamíny B , E

Rozdělení jarního ječmene podle uspořádání klasu: 1.dvouřadý: a) nicí (háčkující ) b) pávek c) vzpřímený 2.víceřadý: a)šestiřadý b)čtyřřadý Sladovnické odrůdy: Bojos,Calgary, Diplom, Jersey, Tolar, Prestige Nesladovnické odrůdy: Pribina, Heris Rozdělení jarního ječmenu podle uspořádání klasu

Schéma stavby klasu ječmene

Části listu ječmene Čepel , ouška , , jazýček pochva

Nároky na podnebí, teplotu, půdu, vodu: Ječmen ozimý: méně náročný než jarní oz. ječmen snese – 12 0C (snadno vymrzá, při napadení plísní sněžnou vyzimuje) suma vegetačních teplot – 1700 - 2200 0C klíčení – 3 - 4 0C Půda:- snáší i lehké půdy, pH – 6,8 – 7,5 KVO, ŘVO – pH 6,3 – 7,2, BVO - pH 5,8 – 6,2 Jarní ječmen: vyšší náročnost na podmínky jemný koř.systém, vyšší nároky na vodu Půda - vyšší nároky - černozemě, hnědozemě, hnědé půdy, středně těžké, H, PH, JH nevhodné půdy – kyselé, lehké - písčité

Osevní postup: předplodiny pro: Ječmen ozimý: Ječmen jarní: Vhodné - řepka, mák, luskoviny, zelenina, jednoleté pícniny, rané brambory velmi často po ozimé pšenici Nevhodné - jarní ječmen (padlí travní) výborná předplodina pro ozimou řepku Ječmen jarní: Vhodné - hnojené okopaniny - (cukrovka,krmná řepa, brambory, kukuřice, řepka) Nevhodné - obiloviny plodiny zanechávající v půdě N - jeteloviny, luskoviny

Na jaké rozloze se pěstuje ječmen setý ve světě a v ČR? Kontrolní otázky Na jaké rozloze se pěstuje ječmen setý ve světě a v ČR? Kteří jsou největší producenti ječmene setého? Vysvětlete hospodářský význam pěstování ječmenů. Popište vzhled rostliny ječmene. Jak dělíme jarní ječmen podle uspořádání klasu. Zapamatovali jste si některé odrůdy sladovnického ječmene? Porovnejte nároky ozimého a jarního ječmene na podnebí, teplotu, půdu? Které předplodiny jsou nejvhodnější a které jsou nejméně vhodné? Sklizeň a posklizňová úprava

Zdroj: www.1bio1.de www.czso.cz www.czu.cz/php/skripta www.pivovarstvo.info www.multi-shop.cz www.seznamzboží.cz www.sladovnabruntal.cz www.cs.wikipedia.org Literatura: Kuchtík F., a kolektiv. Pěstování rostlin II. Třebíč:FEZ, 1995. ISBN 80-901789-1-X Kuchtík F., a kolektiv.Speciální pěstování rostlin,Praha: Credit, 2002. ISBN 80-86392-00-7 Zdroj:

Zdroj: nově http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/Illustration_Hordeum_vulgare1.jpg http://www.oseva-trading.cz/image/jec%20bojos.jpeg http://www.mobilnipivovary.cz/wp-content/uploads/sladovna-01.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Budvar-mug.JPG/250px-Budvar-mug.JPG http://www.pivarstvo.info/forum/files/jemeni_slad_514.jpg http://multi-shop.cz/images/large/melta_LRG.jpg http://www.viscojis.cz/teens/images/stories/pohyb/melta.jpg Zdroj: