EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka 8.4.2017 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.1 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Zelenina Autor: Ing. Andrea Hojková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Andrea Hojková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Název: Zelenina Autor: Ing. Andrea Hojková Stručná anotace: Prezentace je určená k výkladu učiva. Vysvětluje žákům význam zeleniny pro člověka, její dělení z mnoha hledisek, způsoby a podmínky jejího pěstování i následné ochrany. Metodické zhodnocení: Prezentace byla odpilotována 15.2.2012 v 7.C. Časová dotace materiálu je 1 vyučovací hodina a je vhodný i pro žáky s SVP. Formu zápisu lze v prezentaci vyznačit změnou řezu písma.
ZELENINA
OSNOVA VÝZNAM ZELENINY ROZDĚLENÍ ZELENINY PĚSTOVÁNÍ ZELENINY PODMÍNKY PRO PĚSTOVÁNÍ ZELENINY OCHRANA ZELENINY PŘED ŠKODLIVÝMI ČINITELI
VÝZNAM ZELENINY STRAVA PRO ČLOVĚKA – SYROVÁ NEBO TEPELNĚ ZPRACOVANÁ VYSOKÁ VÝŽIVNÁ HODNOTA – VITAMÍNY, MINERÁLNÍ LÁTKY PREVENCE I LÉČENÍ CHOROB – OBSAH VLÁKNINY
ROZDĚLENÍ ZELENINY 1) PODLE DÉLKY VEGETACE - JEDNOLETÉ (VĚTŠINA) - DVOULETÉ (MRKEV, PETRŽEL) - VYTRVALÉ (CHŘEST, KŘEN) 2) PODLE DOBY POTŘEBNÉ PRO VYTVOŘENÍ KONZUMNÍCH ČÁSTÍ - S VEGETAČNÍ DOBOU 4 – 10 TÝDNŮ (ŘEDKVIČKA, RANÉ ZELENINY – KEDLUBEN, SALÁT)
- S VEGETAČNÍ DOBOU 3 – 4 MĚSÍCE (CIBULE, RANÉ BRAMBORY) - S VEGETAČNÍ DOBOU KOLEM 6 MĚSÍCŮ (OKURKY, RAJČATA, ZIMNÍ ZELÍ,..) 3) PODLE NÁROKŮ NA HNOJENÍ - VELMI NÁROČNOU (CELER, KOŠŤÁLOVINY, PLODOVÁ ZELENINA) - STŘEDNĚ NÁROČNOU (KEDLUBNY, KOŘENOVÁ) - MÁLO NÁROČNOU (CIBULOVINY, LUSKOVINY)
4) PODLE TOHO CO SE POJÍDÁ CIBULOVÁ KOŘENINOVÁ KOŘENOVÁ KOŠŤÁLOVÁ LISTOVÁ LUSKOVÁ PLODOVÁ CIBULE BAZALKA CELER BROKOLICE SALÁT FAZOL OKURKY ČESNEK KOPR MRKEV KVĚTÁK ŠPENÁT HRÁCH PAPRIKY PÓR SATUREJKA PETRŽEL KAPUSTA ČEKANKA RAJČATA PASTIŇÁK ZELÍ ČÍNSKÉ ZELÍ TYKVE ŘEDKVIČKY KEDLUBEN ČERNÝ KOŘEN
PĚSTOVÁNÍ ZELENINY OSIVO – SEMENA A PLODY SADBA – SAZENICE, CIBULE, ŘÍZKY, HLÍZY HLOUBKA VÝSEVU VZDÁLENOST ROSTLIN SPON PĚSTOVÁNÍ PĚSTUJEME NA POLÍCH, ZAHRADÁCH, BALKONĚ I V MÍSTNOSTI, VE VOLNÉ PŮDĚ, SKLENÍCÍCH, FÓLIOVNÍCÍCH I PAŘENIŠTÍCH.
PODMÍNKY PRO PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN JSOU DÁNY STANOVIŠTĚM A POUŽITÝMI PĚSTITELSKÝMI POSTUPY Z VNĚJŠÍCH ČINITELŮ JSOU DŮLEŽITÉ: - SVĚTLO - TEPLO - VODA - ŽIVINY EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - BIOPOTRAVINY
OCHRANA ZELENINY PŘED ŠKODLIVÝMI ČINITELI K ÚČINNÉ A EKOLOGICKY I EKONOMICKY ŽÁDOUCÍ PREVENCI PATŘÍ: - STŘÍDÁNÍ PLODIN - DODRŽOVÁNÍ VHODNÝCH TERMÍNŮ VÝSEVU A VÝSADBY A VZDÁLENOSTI ROSTLIN - VÝBĚR VHODNÉHO STANOVIŠTĚ A VHODNÉHO DRUHU
VLASTNÍ OCHRANA JE PRACNĚJŠÍ - VYBRAT VHODNÉ „SOUSEDY“ - MECHANICKY LIKVIDOVAT ŠKODLIVÉ PARAZITICKÉ ČINITELE - CHEMICKÁ OCHRANA
OPAKOVACÍ OTÁZKY 1) KTERÉ DRUHY ZELENINY SE POUŽÍVAJÍ K PŘÍPRAVĚ SYROVÝCH SALÁTŮ? 2) KTERÉ DRUHY ZELENINY DÁVÁTE DOMA DO POLÉVKY? 3) KTERÉ BĚŽNÉ ZELENINY JSOU JEDNOLETÉ? 4) JAK JE MOŽNÉ VYPĚSTOVAT V ZIMĚ LISTY ŘEŘICHY, PAŽITKY, CIBULE, PETRŽELE PRO ZDROJ VITAMÍNŮ?
DOPLŇOVAČKA T Y K E V B R O L I C S A Á U M D N
CHARAKTERIZUJ JEDNOTLIVÉ DRUHY ZELENINY V DOPLŇOVAČCE CO JE TAJENKOU DOPLŇOVAČKY
POZNEJ A ZAŘAĎ
POZNEJ A ZAŘAĎ
POZNÁŠ?!
ŘEŠENÍ TAJENKOU DOPLŇOVAČKY JE VITAMIN C POZNEJ A ZAŘAĎ Č.1 – RAJČE – PLODOVÁ, HRÁCH – LUSKOVÁ, ZELÍ – KOŠŤÁLOVÁ, ČESNEK – CIBULOVÁ, ŘEDKVIČKA – KOŘENOVÁ, SALÁT – LISTOVÁ POZNEJ A ZAŘAĎ Č.2 – CIBULE – CIBULOVÁ, MRKEV – KOŘENOVÁ, BROKOLICE – KOŠŤÁLOVÁ, SALÁT – LISTOVÁ, PAPRIKA – PLODOVÁ, FAZOL – LUSKOVÁ POZNÁŠ?! – ARTIČOK, AVOKÁDO – JE TO OVOCE!, LILEK, CHŘEST, TYKEV, CELER
POUŽITÁ LITERATURA DYTRTOVÁ, R. a kol. Praktické činnosti – Pěstitelství pro 6. – 9. ročník základních škol. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-448-1. s. 30 - 39. Obrázky poskytl Microsoft