EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Advertisements

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Vzdělávací obor: Matematika
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 18
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Kocourková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Zelenina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XVI _ ČJS, DUM 6
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kloučková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Kocourková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Brabcová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
{ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kloučková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Nejedlá Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Kocourková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Kocourková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Brabcová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Živá a neživá příroda IV
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Brabcová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Živá a neživá příroda IV
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
ZŠ Praktická a ZŠ Speciální Uherský Brod Projekt číslo CZ /1. 4
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Transkript prezentace:

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka 8.4.2017 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.1 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Zelenina Autor: Ing. Andrea Hojková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Andrea Hojková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je

Název: Zelenina Autor: Ing. Andrea Hojková Stručná anotace: Prezentace je určená k výkladu učiva. Vysvětluje žákům význam zeleniny pro člověka, její dělení z mnoha hledisek, způsoby a podmínky jejího pěstování i následné ochrany. Metodické zhodnocení: Prezentace byla odpilotována 15.2.2012 v 7.C. Časová dotace materiálu je 1 vyučovací hodina a je vhodný i pro žáky s SVP. Formu zápisu lze v prezentaci vyznačit změnou řezu písma.

ZELENINA

OSNOVA VÝZNAM ZELENINY ROZDĚLENÍ ZELENINY PĚSTOVÁNÍ ZELENINY PODMÍNKY PRO PĚSTOVÁNÍ ZELENINY OCHRANA ZELENINY PŘED ŠKODLIVÝMI ČINITELI

VÝZNAM ZELENINY STRAVA PRO ČLOVĚKA – SYROVÁ NEBO TEPELNĚ ZPRACOVANÁ VYSOKÁ VÝŽIVNÁ HODNOTA – VITAMÍNY, MINERÁLNÍ LÁTKY PREVENCE I LÉČENÍ CHOROB – OBSAH VLÁKNINY

ROZDĚLENÍ ZELENINY 1) PODLE DÉLKY VEGETACE - JEDNOLETÉ (VĚTŠINA) - DVOULETÉ (MRKEV, PETRŽEL) - VYTRVALÉ (CHŘEST, KŘEN) 2) PODLE DOBY POTŘEBNÉ PRO VYTVOŘENÍ KONZUMNÍCH ČÁSTÍ - S VEGETAČNÍ DOBOU 4 – 10 TÝDNŮ (ŘEDKVIČKA, RANÉ ZELENINY – KEDLUBEN, SALÁT)

- S VEGETAČNÍ DOBOU 3 – 4 MĚSÍCE (CIBULE, RANÉ BRAMBORY) - S VEGETAČNÍ DOBOU KOLEM 6 MĚSÍCŮ (OKURKY, RAJČATA, ZIMNÍ ZELÍ,..) 3) PODLE NÁROKŮ NA HNOJENÍ - VELMI NÁROČNOU (CELER, KOŠŤÁLOVINY, PLODOVÁ ZELENINA) - STŘEDNĚ NÁROČNOU (KEDLUBNY, KOŘENOVÁ) - MÁLO NÁROČNOU (CIBULOVINY, LUSKOVINY)

4) PODLE TOHO CO SE POJÍDÁ CIBULOVÁ KOŘENINOVÁ KOŘENOVÁ KOŠŤÁLOVÁ LISTOVÁ LUSKOVÁ PLODOVÁ CIBULE BAZALKA CELER BROKOLICE SALÁT FAZOL OKURKY ČESNEK KOPR MRKEV KVĚTÁK ŠPENÁT HRÁCH PAPRIKY PÓR SATUREJKA PETRŽEL KAPUSTA ČEKANKA RAJČATA PASTIŇÁK ZELÍ ČÍNSKÉ ZELÍ TYKVE ŘEDKVIČKY KEDLUBEN ČERNÝ KOŘEN

PĚSTOVÁNÍ ZELENINY OSIVO – SEMENA A PLODY SADBA – SAZENICE, CIBULE, ŘÍZKY, HLÍZY HLOUBKA VÝSEVU VZDÁLENOST ROSTLIN SPON PĚSTOVÁNÍ PĚSTUJEME NA POLÍCH, ZAHRADÁCH, BALKONĚ I V MÍSTNOSTI, VE VOLNÉ PŮDĚ, SKLENÍCÍCH, FÓLIOVNÍCÍCH I PAŘENIŠTÍCH.

PODMÍNKY PRO PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN JSOU DÁNY STANOVIŠTĚM A POUŽITÝMI PĚSTITELSKÝMI POSTUPY Z VNĚJŠÍCH ČINITELŮ JSOU DŮLEŽITÉ: - SVĚTLO - TEPLO - VODA - ŽIVINY EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - BIOPOTRAVINY

OCHRANA ZELENINY PŘED ŠKODLIVÝMI ČINITELI K ÚČINNÉ A EKOLOGICKY I EKONOMICKY ŽÁDOUCÍ PREVENCI PATŘÍ: - STŘÍDÁNÍ PLODIN - DODRŽOVÁNÍ VHODNÝCH TERMÍNŮ VÝSEVU A VÝSADBY A VZDÁLENOSTI ROSTLIN - VÝBĚR VHODNÉHO STANOVIŠTĚ A VHODNÉHO DRUHU

VLASTNÍ OCHRANA JE PRACNĚJŠÍ - VYBRAT VHODNÉ „SOUSEDY“ - MECHANICKY LIKVIDOVAT ŠKODLIVÉ PARAZITICKÉ ČINITELE - CHEMICKÁ OCHRANA

OPAKOVACÍ OTÁZKY 1) KTERÉ DRUHY ZELENINY SE POUŽÍVAJÍ K PŘÍPRAVĚ SYROVÝCH SALÁTŮ? 2) KTERÉ DRUHY ZELENINY DÁVÁTE DOMA DO POLÉVKY? 3) KTERÉ BĚŽNÉ ZELENINY JSOU JEDNOLETÉ? 4) JAK JE MOŽNÉ VYPĚSTOVAT V ZIMĚ LISTY ŘEŘICHY, PAŽITKY, CIBULE, PETRŽELE PRO ZDROJ VITAMÍNŮ?

DOPLŇOVAČKA T Y K E V B R O L I C S A Á U M D N

CHARAKTERIZUJ JEDNOTLIVÉ DRUHY ZELENINY V DOPLŇOVAČCE CO JE TAJENKOU DOPLŇOVAČKY

POZNEJ A ZAŘAĎ

POZNEJ A ZAŘAĎ

POZNÁŠ?!

ŘEŠENÍ TAJENKOU DOPLŇOVAČKY JE VITAMIN C POZNEJ A ZAŘAĎ Č.1 – RAJČE – PLODOVÁ, HRÁCH – LUSKOVÁ, ZELÍ – KOŠŤÁLOVÁ, ČESNEK – CIBULOVÁ, ŘEDKVIČKA – KOŘENOVÁ, SALÁT – LISTOVÁ POZNEJ A ZAŘAĎ Č.2 – CIBULE – CIBULOVÁ, MRKEV – KOŘENOVÁ, BROKOLICE – KOŠŤÁLOVÁ, SALÁT – LISTOVÁ, PAPRIKA – PLODOVÁ, FAZOL – LUSKOVÁ POZNÁŠ?! – ARTIČOK, AVOKÁDO – JE TO OVOCE!, LILEK, CHŘEST, TYKEV, CELER

POUŽITÁ LITERATURA DYTRTOVÁ, R. a kol. Praktické činnosti – Pěstitelství pro 6. – 9. ročník základních škol. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-448-1. s. 30 - 39. Obrázky poskytl Microsoft