Horniny přeměněné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Ukládají se na níže položených místech
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
HORNINY.
© copyleft Jiří Trávník
Horniny přeměněné (Metamorfované).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: VYVŘELÉ HORNINY
VYVŘELINY Mgr. Helena Tlapáková.
Petrologie přeměněné horniny.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Horniny.
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Př_139_Geologie_Přeměněné horniny
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Přeměněné horniny.
Dělení hornin Podle vzniku.
Název Petrologie 4 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Usazené horniny.
Usazené horniny = sedimenty
CZ.1.07/1.1.10/
Práce geologa v terénu.
Třídění a určování hornin
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
HLUBINNÉ VYVŘELÉ HORNINY
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Přeměněné horniny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_434.
VÝLEVNÉ VYVŘELÉ HORNINY
Vyvřelé horniny = vyvřeliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s tříděním vyvřelých hornin, jejich.
HORNINY.
Horniny přeměněné Autor: Mgr. Marian Solčanský
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků o horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského v Novém Strašecí Komenského nám. 209, Nové Strašecí tel , ,
Přeměněné horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_141_ Horniny vyvřelé TEMA:
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor: Mgr. Alena Himlová Název: VY_32_INOVACE_193_Geologie Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Číslo.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
PETROLOGIE Přehled hornin
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kámen VY_32_INOVACE_25_500 Projekt.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
AUTOR: Mgr.Danuše Lebdušková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Škola:. Základní škola Kladruby
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Klasifikace a poznávání metamorfovaných hornin
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
VY_32_INOVACE_19_Horniny
HORNINY PŘÍRODOPIS 9.
C) Přeměněné horniny Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Horniny přeměněné

HORNINY PŘEMĚNĚNÉ vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot při metamorfóze nedochází k roztavení hornin nejvyšší možná teplota kolem 1000 °C (jinak dojde k tavení horniny a vzniká hornina vyvřelá) pokrývají přibližně 2% zemského povrchu a tvoří 30% zemské kůry často obsahují křemen, slídu a živce při metamorfóze vznikají často granáty, mastek a grafit

FYLIT vzniká částečnou přeměnou - nejnižší stupeň metamorfózy jílových usazených hornin, především břidlice obsahuje tmavou slídu typická je šedozelená barva a hedvábný lesk, kterým jej odlišujeme od usazených jílových břidlic podle velikosti částic je fylit jemně zrnitý velmi dobře se štípe (a to deskovitě) Využití: na obklady a jako střešní krytina

Příklad přeměněných hornin: FYLIT

SVOR tvoří se středně silnou metamorfózou při větším tlaku a teplotě především z jílových usazenin obsahuje hrubší zrna křemene, často granáty a především šupiny slídy, které svoru dodávají typický stříbrný lesk je drobně až středně zrnitý, s výraznou lupínkovou odlučností

Příklad přeměněných hornin : SVOR

RULA nejrozšířenější přeměněná hornina vzniká z jakékoli horniny (vyvřelé i usazené) za vysokého stupně metamorfózy ruly vzniklé z vyvřelin se nazývají ortoruly, ruly vzniklé přeměnou sedimentů jsou pararuly vyskytuje se nejčastěji v odstínech šedé barvy vyznačují se rovnoběžnou stavbou snadno zvětrává, proto není příliš vhodná jako stavební materiál, přesto se pro svou dekorativnost používá na schody a chodníky

Příklad přeměněných hornin: RULA

krystalický vápenec obsahující více než 95 % kalcitu mramor krystalický vápenec obsahující více než 95 % kalcitu vzniká přeměnou (metamorfózou) vápenců vlivem vysokého tlaku a teploty pro starověké civilizace byl mramor oblíbeným stavebním materiálem, protože se dal snadno opracovat, jako materiál na stavby slouží mramor do současnosti z důvodu vysoké ceny je však často napodobován Tádž Mahal - Indie

Příklad přeměněných hornin: MRAMOR krystalický vápenec - ve vodě nerozpustný

Které přeměněné horniny jsou na obrázku?? . . svor rula . . mramor fylit

Horninový cyklus

Zastoupení hornin v zemské kůře Zastoupení hornin na zemském povrchu: VYVŘELÉ (magmatické)– pokrývají asi 8% zemského povrchu USAZENÉ (sedimentární)– pokrývají až 90% zemského povrchu PŘEMĚNĚNÉ (metamorfované)- pokrývají přibližně 2% zemského povrchu Zastoupení hornin v zemské kůře

9. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ vznikají při vysoké teplotě a tlaku z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných usměrněná stavba -složení: hlavně křemen a slídy, často obsahují granáty a grafit fylit (nejnižší stupeň metamorfózy) – šedozelený s hedvábným leskem, jemnozrnný, používá se k obkladům a jako střešní krytina svor – středně zrnitý, stříbrný lesk, často s granáty rula (nejvyšší stupeň) – nejrozšířenější, rovnoběžná stavba mramor = přeměněný vápenec , nerozpustný ve vodě, používá se jako stavební a dekorační kámen

Z jakých hornin vznikají přeměněné horniny? Jakým způsobem vznikají? Které nerosty často přeměněné horniny obsahují? Jsou přeměněné horniny častější na povrchu země nebo v zemské kůře?

Přeměnou jakých hornin vzniká fylit? Jaký stupeň metamorfózy se uplatňuje při vzniku fylitu? Jaký je typický vzhled fylitu (barva, zrnitost, štěpnost)? Existuje nějaké využití fylitu?

Přeměnou jakých hornin vzniká svor? Jaký stupeň metamorfózy se uplatňuje při vzniku svoru? Jaký je typický vzhled svoru (lesk, zrnitost, odlučnost)? Které nerosty svor obsahuje?

Která přeměněná hornina je nejrozšířenější? Přeměnou kterých hornin rula vzniká? Jaký stupeň metamorfózy se uplatňuje při vzniku ruly? Jaký je typický vzhled ruly (barva, stavba)? Které nerosty nejčastěji rula obsahuje? Existuje nějaké využití ruly?

Přeměnou jakých hornin vzniká mramor? Jaký nerost a v jakém zastoupení mramor obsahuje? Existuje nějaké využití mramoru?