Meditace a vnímání emocí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

EFT – na emoce zaměřená terapie
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
ROZDĚLENÍ MOTORIKY Volní pohyby - komplexní, cílené a účelné pohyby
Praktické poznámky Pro obchod a život. KAŽDÉ OBCHODNÍ JEDNÁNÍ JE CITOVÁ ZÁLEŽITOST Lidský mozek je tvořen „nižšími“ oblasty, které zpracovávaji přicházejicí.
zpracovaný v rámci projektu
Rehabilitační postupy u CMT
Lidský faktor v dopravě!
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
MEDITACE SAHADŽA JÓGY.
„Test“ schopnosti imaginace
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
EMOCE Historická zkoumání Fyziologie. Historie výzkumu Otázka: Otázka: jak vypadá sekvence stimul - ….- odpověď William James, 1884, „Co je emoce?“ William.
Emoce (city).
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
SUROVINY 3. ročník oboru Cukrář, Pekař třída CP3 153, Ing
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Interrupce jako trauma
Vliv hudby na mozek Michal KOROL.
Sebezkušenost a sebereflexe
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Vlastnosti relací Říjen Prostá relace Každý obraz má nejvýše jeden vzor.
Regulace úzkosti ve sportu
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_419.
Základní fyzikální principy vybraných typů magnetické rezonance
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 1 Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamma korekce PGC3 Vypracoval: Martin Matouš obor S.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Lucie Papežová Michaela Zahradníčková. Proč sníme?  Snění = myšlenkové pochody během spánku  Sny vycházejí z vnějších i vnitřních podnětů a vzpomínek.
Hodnocení připravenosti na e-Learning Workshop Bohumil Havel Infinity a.s.
Lidské tělo Prvouka 3.ročník VY_32_ZAZNAM_Prv.I.3.D.03 – Lidské tělo
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Deprese Diagnostika a léčba
Tělesné sebepojetí.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Nature Inspired Technologies Group Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
osob s mentálním postižením
Psychologické aspekty zdraví
HMYZÍ HERBIVOŘI NA KOPŘIVĚ
ZÁKLADY NEUROVĚD Mgr. Adam Chalupníček.
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
Gramotnost v sociální práci Letní semestr Neuropsychologická východiska.
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Formy boje se životními těžkostmi. Strategie zvládání stresu Konfrontační způsob zvládání stresu Hledání sociální opory Plánované hledání řešení problému.
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Význam vztahu v raném věku dítěte , Pardubice MUDr.Peter Pöthe Institut Psychoterapie Dětí a Rodičů (IPDAR)
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
RECIST kritéria a další V. Válek Department of Radiology, University Hospital Brno, Medical Faculty Masaryk University Brno, Czech Rep.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Kvalita služeb Ročník.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Jak si můžeme být jisti, že Alex chápe popisky v jeho repertoáru?
Vyrovnávání se stresem
vnímání velikosti a prostoru zpracování zrakové informace v mozku
MOTIVACE Zora Syslová.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Vztah rozhodovatele k riziku
Stres.
Nevědomí.
Témata kognitivní psychologie
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Meditace a vnímání emocí

Studie - Massachusetts General Hospital (MGH), Boston University (BU) „zřejmě první studie ukazující změnu vnímání emocí i mimo meditační stav“ Hypotéza: Meditační cvičení může snížit odpověď amygdaly na emocionální stimuly, měřitelné funkční magnetickou rezonancí (fMRI).

Skupina dospělých bez předchozí zkušenosti s meditací 8 týdenní kurz meditace Porovnány dvě formy meditace: - mindfullness meditace - meditace na lásku a soucit vůči druhým Kontrolní skupina – 8 týdnů zdravotnické výuky 

3 týdny před pokusem bylo 12 jedinců z každé skupiny vyšetřeno fMRI Každý 216 různých snímků při různých emocionálních zážitcích (pozitiv. i negativ.) Podmínka: nesměli meditovat přímo při fMRI Zároveň dělány testy na subjektivní vnímání deprese.

Výsledky: Mindfullnes skupina: snížená odpověď amygdaly na všechny obrazy U skupiny med. Na soucit: snížená odpověď na pozitivní nebo neutrální odpověď, avšak tendence k zvýšené odpovědi na obrazy ukazující lidské utrpení. Kontrolní skupina bez větších změn.

Závěr Snížením aktivace amygdaly může meditace zlepšit emoční stabilitu a reakce na stres. Vzhledem k tomu, že meditace je určena ke zvýšení pocitů soucitu, dává smysl, že by mohla zvýšit reakce amygdaly na lidské utrpení. Zvýšená aktivace amygdaly ovšem souvisí i se snížením pocitů deprese, což naznačuje, že mít více soucitu může být výhodné i pro nás samotné. Výsledky této studie podporují hypotézy, že praktikování meditace může vyústit v trvalé a prospěšné změny v mozku zvláště v oblasti emocionálního zpracování.

Děkuji za pozornost =)

Zdroje: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121112150339.htm http://psychologie.cz/meditujici-mozek/