Nutričně toxikologická rizika kouření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vliv hluku na lidské zdraví
KOUŘENÍ – Téma k zamyšlení
TABÁK Bc. Lucie Krmenčíková
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
KOUŘENÍ.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba nikotinismu Kateřina Langrová Česká koalice proti tabáku
Plíce po 20 letech kouření
Iva Hrnčiříková Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
Návykové látky, závislosti
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Žena a sport.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
David Valenta Jan VejvarZákladní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756 Ahoj kuřáci i nekuřáci vítáme vás u prezentace se jménem:
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Kuřákův život.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
..a co jste o nich nevěděli
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Aloe Vera Veronika Petříčková.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
 nadměrné kouření tabáku; sklon k tomu  otrava nikotinem  chorobná závislost na nikotinu  nikotin = jedovatý alkaloid obsažený v listech tabáku 
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
KOUŘENÍ Autor: Jan Pecka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Tabák virginský.
Návykové látky Kouření
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Nutričně toxikologická rizika kouření Vít Dvořák Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Obsah Ukázka plodiny Definice kouření Látky obsažené v cigaretách Historie Rizika a onemocnění Kyslíkové radikály Nikotin Vznik závislosti Ukázka obrázků Závěr

Nicotiana tabacum L Tabák viržinský

Definice kouření Kouření je vdechování tabákového kouře,jímž se do organizmu dostává více než 4000 různých chemických látek schopných dalších reakcí , které mají mnohdy významné účinky na lidský organismus.Např: dehet, PAU, CO, kyanovodík, těžké kovy (Pb, Cd), radioaktivní isotopy, benzen, formaldehyd,… KUŘÁCTVÍ – je zařazeno jako nemoc pod číslem F - 17 (drogová závislost) Tabákový kouř vzniká nedokonalým spalováním tabáku.

Látky uvolňující se z cigaret

Historie kouření 1492 Kolumbus objevil tabák 1830 první cigarety 1950 první články o škodlivosti kouření Tabák se převážně vyskytuje v Jižní Americe, na Sundských ostrovech, v Austrálii a Oceánii.

Hlavní rizika kouření Karcinom plic (20 – 25 x vyšší pravděpodobnost), dále rtu, jazyka, hrtanu, hltanu, jícnu, močového měchýře (papilokarcinom), krve (leukémie), žaludku a střev, slinivky, prsu

Další onemocnění Nedokrevnost srdce , vyšší riziko infarktu myokardu , emfyzému plic (vymizení mezisklípkových sept) Snížená fertilita (plodnost) a erekce Trávicí ústrojí – vředy Diabetici a kouření – retinopatie a poškození ledvin Vliv na psychiku – sklon k depresím

Další onemocnění Dvojnásobný výskyt lupenky Riziko vzniku očního zákalu zvýšené o 50% Trojnásobná pravděpodobnost onemocnění roztroušenou sklerózou Vyšší četnost aortálního aneurysmatu Vznik obávaných kyslíkových radikálů

Kyslíkové radikály Vyvolávají poškození cukrů , tuků , bílkovin a genetické informace v těle Jsou to modifikované molekuly a sloučeniny kyslíku Působí na buňku a její struktury Mají vysokou chemickou reaktivitu Látky vedoucí k jejich vzniku -ozón v atmosférickém vzduchu, chemická potravinová barviva, pesticidy, herbicidy, kancerogeny jako bezpyrén, výfukové plyny , RTG záření, chemoterapie hlavně však cigaretový kouř.

Kyslíkové radikály Látky likvidující volné radikály Vit. E, C selen, koenzym Q 10, mangan, zinek, extrakty z Ginko biloba Obecně mezi prevenci nádorů patří snížit stres, čistý vzduch, denně ½ kg syrového ovoce a zeleniny

Nikotin Jedna z nejnávykovějších drog rostlinný alkaloid snadno se vypařuje, dobře se rozpouští ve vodě, lihu i rostliných olejích nejvíce - v listech (65% celkového obsahu nikotinu v rostlině) obsah nikotinu v cigaretách uváděných do oběhu nesmí být vyšší než 1 mg na cigaretu

Účinky nikotinu V menších dávkách zvyšuje sekreci slin, žaludečních šťáv a potu, zesiluje peristaltiku a tonus děložního svalu. Může dojít ke stažení zornic Zvyšuje cévní tonus se spasmy tepen a tepének na končetinách. Zvyšuje krevní tlak, zrychluje činnost srdce,zvyšuje obsah mastných kyselin v krvi Inhibuje syntézu estrogenu Při dlouhodobějším užívání dochází k posílení syntézy endorfinů (nicméně za cenu vzniku závislosti). Možný pozitivní vliv na Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, při dlouhodobé aplikaci nižších dávek

Účinky nikotinu Uvolňuje dopamin a tím navozuje příjemné pocity však tento pocit se později vytrácí U kuřáků zlepšuje schopnost soustředění – aktivací acetylcholinové kaskády Za 7,5 sekundy se nikotin dostane z plic do mozku Uvolňuje adrenalin z nadledvinek Mění vnímání chuti jídla Zabraňuje likvidaci patologických buněk imunitním systémem, umožňuje lepší prorůstání cév v nádoru

Vznik závislosti U některých kuřáků nikdy Závislost na nikotinu (fyzická závislost) 60-70% kuřáků Zmnožení nikotinových (acetylcholinových-nikotinových) receptorů v mozku Složka psychosociální (kouření) převládá nad složkou toxikomanickou Geneticky – vrozené dispozice

Ukázka obrázků – zdravá plíce a kuřákova Rozdíl je znát ……….

Ukázka obrázků Nádor jazyka Rakovina rtu

Ukázka obrázků

Zajímavosti V roce 2020 zemře na kouření více lidí jak na AIDS Každý rok je v ČR odhaleno 5000 pacientů s nádorem plic Rakovina plic: 9 z 10 lidí kouřilo Jeden joint marihuany je horší než 5 cigaret Kouř z vodní dýmky je stejně škodlivý jako z cigarety

Zajímavosti Riziko vzniku nádoru plic Cigareta / den do 10 5x vyšší nad 35 40x Významně se zvyšuje riziko u kuřáků, kteří začali kouřit v dětství nebo pubertě

Čerpáno z : http://toxicology.emtrading.cz/ www.kurakovaplice.cz/ www.prozdravi.cz/koureni/