ČSR po 1. světové válce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Naše země za 1. světové války
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Svět po 1. sv. válce.
Za 1.světové války v datech
Československo I
Vznik Československé republiky
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Česká republika Demokratický stát.
Poválečný vývoj v Československu
9. ročník Novověk, moderní dějiny
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Československo 20. let – 30. let
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Československá republika mezi válkami
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
První Československá republika 5. ročník
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Tomáš Garrigue Masaryk
III/2 XVI.1 9. C
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Vznik Československa II.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Tomáš Garrigue Masaryk
Vypracoval: Mgr. Běla Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_31
VLAST 6. ročník.
CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_Vl.4.r.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vznik Československé republiky Téma: Člověk a jeho svět -
28. ŘÍJEN ŘÍJEN 1918 – první den dějin československého státu Václavské náměstí – odpoledne vyhlášen samostatný československý stát 14. října.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
FORMOVÁNÍ ČESKOLSOVENSKA VY_32_INOVACE_110 Vznik Československa
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_11_Československá republika.
Kateřina Šulcová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
První republika Československá‏
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Autor: Mgr.Lenka Preisová
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
VZNIK ČSR
Češi za první světové války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

ČSR po 1. světové válce

V tabulce najdi slova, která souvisí s osobou T. G. Masaryka : P R E Z I D E N T Č S R S H J O A N E Z A H R A N I Č Í L G F D C I R E D V A R D O B E N E Š M L P V M O R A V A U L Á N Y E W R T prezident ČSR, zahraničí, Edvard Beneš, Lány.

Doplň chybějící písmena ve větách. Tvoří tajenku. Tmáš Garrigue Masaryk byl náš první prezident. Narodil se v moravkém městě Hodoníně. Jeho otec byl Sloák. Jako mladý se učil kvářem. Pak navštěvoval gymnázium v rně. Odtud odešel d Vídně. Tam začal pozěji vyučovat. V roce 1882 přešel na unverzitu do Prahy. Pilně sudoval a psal knihy. V 64 letch odešel do ciziny. V 68 letech byl zvolen prezidentem Českosovenské republiky. Osvoboditel

28. října 1918 došlo na Václavském náměstí v Praze k velké manifestaci, na níž přední domácí politici vyhlásili samostatnost a převzali moc do svých rukou. 30. října 1918 se k samostatnému státu přihlásili domácí zástupci Slováků a vznikla tak Československá republika.

Představitelé československého státu prezident: Tomáš Garrigue Masaryk první předseda vlády: Karel Kramář první vláda 14. 11. 1918 ministr zahraničních věcí: Edvard Beneš ministr vojenství: Milan R. Štefánik ministr financí: Alois Rašín

Území ČSR

Národnostní složení ČSR vznikla na principu čechoslovakismu (Češi 51%, Slováci 16%) (Češi a Slováci = jeden národ) menšiny: Němci 23%, Maďaři, Rusíni, Poláci, Židé ústava zaručovala i práva minorit Němci žijící u nás vnímali konec války a vznik ČSR jako svoji porážku  – vznik ČSR změnil jejich postavení, stali se národností menšinou U 38

Rozdíly České země byly průmyslově nejvyspělejší částí bývalého Rakouska – Uherska (textilní, strojírenský, sklářský průmysl) Slovensko a zvláště Podkarpatská Rus – zaostalé spíše agrární země sociální rozdíly: zaostalost východních částí žádné střední a vysoké školy, neexistence slovenské inteligence 1919 založena Bratislavská universita, 1920 Slovenské ND na Slovensko odcházeli na pomoc čeští úředníci, policie, lékaři někteří Slováci se snažili osamostatnit (vnitřní spory)

Politické strany

Symboly ČSR Malý, velký a střední znak

Státní symboly Dnešní symboly velký státní znak České republiky a malý státní znak České republiky státní barvy České republiky (trikolóra) státní vlajka České republiky vlajka prezidenta České republiky státní pečeť České republiky státní hymna České republiky – Kde domov můj? (první sloka)

Vznik Československé republiky Zápis do sešitu Vznik Československé republiky ČSR vznikla 28. října 1918. 30. října se připojilo Slovensko a v roce 1919 Zakarpatská Rus Čechy, Morava, Slezsko, Slovensko, Podkarpatská Rus Stát měl demokratické uspořádání, v jeho čele stál prezident (T. G. Masaryk). Základem státu se stala ústava, která zajišťovala rovnoprávnost všech občanů bez rozdílu majetku, náboženství nebo národnosti. Politické strany: Sociální demokracie, Agrární strana, Lidová strana. Komunistická strana a další Významní politikové: první předseda vlády Karel Kramář ministr zahraničních věcí Edvard Beneš ministr financí Alois Rašín

Tomáš Garrigue Masaryk Narodil se roku 1850 v Hodoníně. Vystudoval univerzitu ve Vídni. Přednášel na několika evropských univerzitách. Během války v exilu bojoval za vznik samostatného československého státu a zakládal legie. Stal se prvním prezidentem ČSR. Byl velmi vzdělaný, moudrý a čestný. Byl skromný a ke skromnosti vedl i své děti. Díky své oblibě byl lidem nazýván „tatíček Masaryk.“