Kolorektální karcinom

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Kolorektální karcinom v pozdním věku
OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Civilizační choroby a výživa
Plíce po 20 letech kouření
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
- vznik nádorů a jejich prevence
stravovací režim školáků
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Nádory v oblasti dutiny ústní
Složení potravy.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Choroby střev.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Nádory vaječníků.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Nádory žaludku Výuka IV ročník 2012 DEGHAS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Péče o nemocného s appendicitis
Depistáž kolorektálního karcinomu – současný stav Josef Doseděl Interní oddělení NMSKB Praha 1.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Zdravé stravování KC3.
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Karcinom prostaty MUDr. Marek Krolupper Primář Urologického oddělení Nemocnice Na Bulovce.
Hereditární nádorové syndromy spojené s karcinomy kolorecta MUDr. Dagmar Štenglová, Genetika Plzeň s.r.o.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
HPV onemocnění POHLEDEM GYNEKOLOGA MUDr. Vladimír Mulač.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Jitka Slaná Reissmannová
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo v digitálním archivu školy
Prevence onkologických onemocnění – rakovina prsu
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Imunochromatografické stanovení přítomnosti hemoglobinu ve stolici
Osteoporóza.
Prevence onkologických onemocnění – rakovina varlat
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
Onemocnění trávicí soustavy.
Prevence nádorových onemocnění v primární péči
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIETA A ONEMOCNĚNÍ.
Transkript prezentace:

Kolorektální karcinom Flachsová Karolína Pluháčková Lenka

Co je kolorekrální karcinom? je to nejčastěji se vyskytující zhoubný nádor trávícího ústrojí může se vyskytovat v kterékoliv části tlustého střeva včetně konečníku

Naprostou většinu nádorů tlustého střeva tvoří adenokarcinomy, což jsou nádory vznikající ze žláznatých buněk střevní sliznice.

Schématický nákres tlustého střeva a okolí

Výskyt kolorektálního karcinomu v ČR Rakovina tlustého střeva a konečníku v ČR vyskytuje mimořádně často. Každý rok je v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 7800 osob. Ročně umírá více než 4000 nemocných osob.

Výskyt zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku v České republice neustále roste

Česká republika se dlouhodobě drží na prvním místě výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku mezi evropskými zeměmi.

Jaké je riziko onemocnění? U většiny nemocných je přesná příčina vzniku kolorektálního karcinomu neznámá. Jsou ale rizikové faktory, které možnost vzniku onemocnění zvyšují.

Rizikové faktory Věk Střevní polypy Dědičná predispozice Chronická zánětlivá onemocnění střeva Složení potravy Dostatek pohybu

Věk Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani mladší pacienti.

Polypy Polypy jsou výrůstky ze stěny střeva. Z některých těchto polypů může během dlouhé doby vzniknout karcinom. Polypy se mohou tvořit opakovaně a proto někdy bývá nutné i jejich opakované snesení.

Dědičnost Vyšší riziko je v případě výskytu kolorektálního karcinomu v pokrevním příbuzenstvu 1. stupně, tedy u rodičů, sourozenců nebo dětí.

Chronická zánětlivá onemocnění střeva Některé nemoci, jako je např. ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc, také zvyšují riziko onemocnění kolorektálním karcinomem.

Složení potravy Jednoznačně negativní vliv má nadměrný příjem živočišných tuků, červeného masa a uzenin. Riziko zvyšuje častá úprava masa smažením a pečením. Nepřiměřeně vysoký kalorický příjem spojený s obezitou je spojen také s větším rizikem této nemoci.

Složení potravy Rakovina konečníku se častěji vyskytuje u pivařů. Dalším rizikovým faktorem je nízký příjem vlákniny v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu a luštěninách.

Možnosti prevence 1. primární Udržujte si přiměřenou hmotnost. Alespoň 30 minut denně se věnujte fyzickým aktivitám. Omezte spotřebu potravin, které obsahují velké množství tuků a sacharidů, ale málo vlákniny. Vyhýbejte se slazeným nápojům.

Možnosti prevence Jezte různé druhy zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva a luštěnin. Omezte konzumaci červeného masa a vyhýbejte se uzeninám. Pokud pijete alkoholické nápoje, omezte jejich množství nejvýše na 2 skleničky denně (muži) nebo 1 skleničku denně (ženy).

Možnosti prevence Omezte konzumaci slaných jídel a potravin konzervovaných pomocí soli. 2. Sekundární prevence V případě rakoviny tlustého střeva a konečníku se jedná o kolorektální screening.

Co je kolorektální screening? Screening znamená plošné vyšetřování populace za účelem detekce léčitelného nádorového onemocnění v jeho časných stadiích, kdy pacienti ještě nemají potíže a příznaky.

Cílem screeningu je snížit morbiditu (nemocnost) i mortalitu (úmrtnost) na sledované onemocnění.

Kolorektální screening je založen na pravidelných testech okultního krvácení do stolice (TOKS) nebo na primární screeningové kolonoskopiii.

Lidé ve věku 50-54 let by si měli jednou ročně udělat test okultního krvácení do stolice (TOKS). Tento test je běžně k dostání u praktických lékařů a jeho provedení je zcela nenáročné.

Lidé starší 55 let mohou buď pokračovat v pravidelných testech okultního krvácení do stolice (doporučováno jednou za dva roky) nebo se mohou rozhodnout pro primární screeningovou kolonoskopii, kterou postačí provést jednou za deset let.

TOKS Guajakový test - jeho používání má oporu ve studiích - má nízkou senzitivitu, ale při odběru ze tří stolic se senzitivita zvyšuje - je levný - vyžaduje dietní omezení

- nelze hodnotit okamžitě - vyhodnocení je zatíženo subjektivní chybou - vyžaduje manipulaci se stolicí - nelze hodnotit okamžitě - vyhodnocení je zatíženo subjektivní chybou

TOKS Imunochemické testy - kvalitativní i kvantitativní stanovení - detekují pouze lidský intaktní hemoglobin z dolní části GIT - nevyžadují dietu - vykazují vyšší senzitivitu - hygienický odběr, pro pacienta příjemnější

- mohou se vyhodnocovat automaticky, ihned po odebrání vzorku přímo v ordinaci, např. QuickRead FOB

Jaké jsou příznaky onemocnění? změna pravidelnosti stolice průjem nebo zácpa krev ve stolici stolice odchází v úzkém proužku další zažívací potíže (nadýmání, pocit plnosti, křeče, zvracení) bolestivý odchod větrů pocit nedokonalého vyprázdnění střeva ztráta hmotnosti únava

Léčba Chirurgická- odstranění nádoru, části střeva a lymfatických uzlin Chemoterapie- cytostatiky Radioterapie- ozářením

Chirurgická léčba Součástí operačního výkonu bývá zřízení kolostomie - vyústění tlustého střeva na povrch břicha. Může se jednat o dočasné opatření na dobu dokud se operované střevo nezhojí, nebo o trvalé řešení při odstranění velkých úseků střeva.

Bohužel nelze nikdy na 100 % zajistit, že se nádorové onemocnění nemůže znovu vrátit. Odpovídající léčbou lze toto riziko pouze výrazně snížit. Po ukončení protinádorové léčby je proto nutné, aby byl pacient pravidelně sledován - dispenzarizován.

Použitá literatura www.onko.cz www.kolorectum.cz Medicel tribune, č. 32

Děkujeme za pozornost