Kontinenty v pohybu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik a vývoj litosféry
Advertisements

EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Pohyb litosferických desek
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Endogenní (vnitřní) pochody
Vypracovali: Matouš Švec Radim Švanda
- zkoumá pohyby litosferických desek a jejich důsledky
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Strukturní geologie litosféry
Zemětřesení Název školy
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
Litosféra II..
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Schéma vzniku a průběhu
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Zemětřesení a vulkanismus
Sopečná činnost Jan Dušek.
Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
POHYBY LITOSFÉRICKÝCH DESEK
Pohyb kontinentů 4. kapitola.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_176 NázevZemětřesení Téma hodinyZemětřesení.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Endogení geologické děje
VY_52_INOVACE_PŘ.9.22 – ZEMĚTŘESENÍ – pracovní list
... aneb Proč se země chvěje
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Litosférické desky Jan Dušek.
Vnitřní geologické děje
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Zemská kůra pevnin a oceánů
LITOSFÉRA.
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Zemětřesení.
Desková tektonika Teorie, která vysvětluje a dovoluje pochopení mnoha geologických pochodů a dějů, které na Zemi známe.
Pohyb litosférických desek Uvnitř země vzniká velké množství tepla, které zahřívá okolní horniny a způsobuje pohyb polotekuté části pláště (několik cm.
Sopečná činnost.
Zemětřesení.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Litosféra I – úvod Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Sopečná činnost a zemětřesení
Vznik pohoří.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název vzdělávacího materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Název vzdělávacího materiálu
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Schéma vzniku a průběhu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Digitální učební materiál:
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Schéma průřezu sopkou.
LITOSFÉRA sopečná činnost
8. c ZEMĚTŘESENÍ Vzniká v zemské kůře, když horniny nevydrží
Geologické děje.
LITOSFÉRA Pevný obal země.
ZEMĚTŘESENÍ.
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Transkript prezentace:

Kontinenty v pohybu

Proč se desky pohybují obrovská teplota uvnitř Země zahřátí okolních hornin pohyb polotekuté části pláště (několik cm/rok) obr. rozložení litosférických desek na Zemi (v angl. plate tectonic)

Alfred Lothar Wegener (1880 v Berlíně – 1930 tragicky v Grónsku při polární výpravě) byl německý vědec, který se zabýval mnoha vědními obory, světového uznání a věhlasu došel v geologii a v meteorologii jeho nejvýznamnějším přínosem byla teorie pohybu litosférických desek (kontinentální drift) povšimnul si jako mnozí před ním tvaru východního pobřeží Jižní Ameriky a západního pobřeží Afriky, ale své důkazy založil na nálezu fosilních nálezů

vznik zemské kůry zánik zemské kůry zahřátá hmota se dostává na povrch ve středooceánských hřbetech (v místech vzniku dochází k oddalování litosférických desek) zánik zemské kůry v místech, kde se jedna deska podsouvá pod druhou sestup do hlubin a roztavení v magma (roztavené horniny); dochází k tomu ve hlubokomořských příkopech obr. vznik a zánik zemské kůry (podobný obr. na str. 35)

obr. směr pohybu litosférických desek

Důsledky pohybu zemských desek pro člověka zemětřesení zemětřesení – otřesy zemského povrchu ohnisko (epicentrum) – místo, odkud se všemi směry šíří zemětřesné vlny často katastrofické následky i stovky km daleko uvádí se ve stupních Richterovy škály (stupnice)

sopečná činnost výlevy magmatu (rozžhavené horniny) na zemský povrch láva – magma, které se vylévá z kráterů sopek (úrodné půdy) sopky – činné (aktivní) x spící (vyhaslé)

Kontinenty v pohybu zemské (litosférické) desky jsou neustále v pohybu ocánské zemské desky pevninské příčina pohybu: obrovská teplota uvnitř Země zahřeje okolní horniny – vznik pohybu vznik zemské kůry – středooceánské hřbety zánik zemské kůry – hlubokomořské příkopy desky na sebe naráží (podsouvají se) nebo se oddalují na kontaktu desek vznikají nebezpečné jevy: zemětřesení ohnisko (epicentrum) – místo, odkud se všemi směry šíří zemětřesné vlny síla zemětřesení se udává v Richterově stupnici sopečná činnost obr. – nákres sopky výlevy magmatu (rozžhavené horniny) na zemský povrch aktivní (činné) sopky pasivní (vyhaslé)