Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SQL Další dotazy a pohledy
Advertisements

Základy jazyka SQL Jan Tichava
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Dotazovací jazyk SQL - I.
SQL: DDL v ORACLE CREATE TABLE jméno_tabulky (atribut datový_typ [DEFAULT][attribut_constraint] [, atribut datový_typ [DEFAULT] [attribut_constraint]],...
Aplikační a programové vybavení
Jazyk SQL Ing. Zdena DOBEŠOVÁ. SQL Structured Query Language 1974 SEQUEL (Structured English Query Language) neprocedurální relační dotazovací jazyk norma.
Databáze.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Fakulta elektrotechniky a informatiky
Informační systémy Nástroje pro sběr dat, návrh a realizace databáze.
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Další dotazy SQL Structured Query Language. Některé SQL příkazy mohou mít v sobě obsaženy další kompletní příkazy SELECT. Využijeme je tam, kde potřebujeme.
SQL Structured Query Language
Informatika pro ekonomy II přednáška 11
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databázové systémy 1 Cvičení č. 2 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databázové systémy 1 Cvičení č. 3 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
1 BUMI Úvod do medicínské informatiky Počítačové cvičení č. 3 Ing. Vratislav Čmiel.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Martin Kirschbaum 4.A,  určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu  Databázový program - umožňuje tvořit, editovat,
Databáze Jiří Kalousek.
SQL Přednáška DB1. Literatura CONNOLLY, T.M.-BEGG,C.E.-STRACHAN,A.D.: Database Systems – A Practial Approach to Design, Implementation and Management.
Databázové systémy Štěpán Šípal.
Databáze Úvod.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Databázové systémy I Cvičení č. 9 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Databázové systémy teorie a návrh relačních databázových systémů část II.
Relační databáze.
1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.
Konceptuální návrh databáze
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Databázové systémy Přednáška č. 6.
SQL – základní pojmy Ing. Roman Danel, Ph.D.
Architektury a techniky DS Cvičení č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databázové systémy II Přednáška č. 9. Transakce je logická jednotka práce sestávající z jednoho nebo více SQL příkazů, které jsou atomické z hlediska.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Konceptuální návrh databáze
Databázové systémy UIN010 N-ticový (řádkový) relační kalkul Hodnoty proměnných n-tice relací (řádky) Konstanty hodnoty atributů Unární funkční.
Databázové modelování
Databázové systémy Relační model.
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Aplikační a programové vybavení
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databázové systémy SQL Výběr dat.
SQL Další dotazy a pohledy Databázové systémy. Některé SQL příkazy mohou mít v sobě obsaženy další kompletní příkazy SELECT. Využijeme je tam, kde potřebujeme.
Databázové systémy Datové modely.
SQL Structured Query Language
Databázové systémy I Přednáška č. 6 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Úvod do databází zkrácená verze.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
YOUR LOGO C# Entity Framework. YOUR LOGO  Entity framework nám poskytuje: -Vytváří objektový model na základě databázového schématu -Mapuje tabulky,
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Unix a Internet 9. SQL server
Databázové systémy I Přednáška 8 Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Dotazovací jazyk SQL I.
Databázové systémy a SQL
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Počítačová cvičení z předmětu Datové sklady #1 Relační model dat
Relační model databáze
Databázové jazyky Jaroslav Pokorný FI BVŠP Bratislava
Databázové systémy a SQL
Transkript prezentace:

Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)

Pohledy Základní relace je pojmenovaná relace, která odpovídá typu entit reálného světa v konceptuálním modelu a jejíž n-tice jsou fyzicky uloženy v databázi. Pohled je dynamický výsledek jedné nebo více relačních operací aplikovaných na základní relace - změny v základních tabulkách se promítnou do pohledů. Pohled je virtuální relace, která fyzicky v databázi neexistuje, ale vytváří se na vyžádání.

Význam pohledů Poskytují silný a flexibilní nástroj bezpečnostního mechanismu, protože umožňují skrýt části databáze před některými uživateli. Umožňují uživatelům přistupovat k datům diferencovaně - tatáž data se mohou jevit různě různým uživatelům v témž čase. Umožňují zjednodušit složitější operace nad základními tabulkami.

Modifikace pohledů Všechny úpravy základní tabulky by se měly okamžitě promítnout do všech pohledů, které se odkazují do dané základní tabulky. Modifikuje-li se pohled, příslušná základní tabulka by měla reflektovat změnu

Modifikace pohledů Typ modifikací, které lze realizovat prostřednictvím pohledů je omezen: – Modifikace je povolena když dotaz obsahuje jednu základní tabulku a obsahuje primární a kandidátní klíč základní relace. – Modifikace není povolena, když dotaz obsahuje více základních relací. – Modifikace není povolena, obsahuje-li dotaz agregační nebo skupinové operace.

CREATE VIEW CREATE VIEW jméno_pohledu [(jméno_sloupce [,...]) ] AS subselect [WITH [CASCADED | LOCAL] CHECK OPTION] Může přiřadit jméno každému sloupci pro každý sloupec v pohledu. Je-li seznam sloupců specifikován, musí mít stejný počet položek jako je počet sloupců produkovaný v rámci poddotazu. Chybí-li, každý sloupec má jméno příslušného sloupce z poddotazu. Seznam musí být specifikován, může-li vzniknout nejasnost týkající se jména sloupce. Poddotaz se nazývá definující dotaz. WITH CHECK OPTION zajišťuje, že když řádek nesplňuje WHERE klauzuli definujícího dotazu, tak se nepřidá do příslušné základní tabulky.

DROP VIEW DROP VIEW jméno_pohledu [RESTRICT | CASCADE] Odstraní definici pohledu z databáze. Je-li dáno CASCADE, všechny příslušné závislé objekty jsou smazány např. všechny pohledy, definované nad daným pohledem. Je-li dáno RESTRICT (default), jsou-li další objekty závislé na smazaném pohledu, příkaz se nevykoná

SQL-92 do určité míry omezuje vytváření a použití pohledů. Je-li sloupec v pohledu založen na agregátní funkci, tak: – Sloupec může být použit pouze v SELECTu a ORDER BY klauzuli dotazu, který přistupuje k pohledu. Sloupec se nemůže použít v rámci WHERE, ani nemůže být argumentem v agregátní funkci dotazu nad daným pohledem. – Skupinový pohled nesmí být propojený se základní tabulkou.

Modifikace v rámci pohledů Všechny modifikace základní tabulky se projeví ve všech pohledech definovaných nad danou tabulkou. Podobně očekáváme, že každá modifikace dat v rámci pohledu se promítne do základní tabulky.

Pohledy Vytvoř pohled tak, aby manager pobočky P3 mohl vidět detaily pracovníků pouze pobočky ve které sám pracuje: CREATE VIEW zam3 AS SELECT * FROM zamestnanec WHERE c_pob = ‘P3'