Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892, jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Advertisements

ČESKÉ ŠKOLY V BLÍŽEJOVĚ Od roku 1894 až do konce první světové války-1918 Jana Braunová.
Právní úprava regulace reklamy v ČR
Historie lyžování.
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
® Od roku 1910 se v Jihlavě organizují čeští lyžaři, kteří se zpočátku považují za členy ústřed- ního pražského spolku, ale je ustaven jihlavský.
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Valašská Polanka Barbora Filáková.
Klub českých turistů Čeřínek – Jihlava 5. Hvězdicový výstup na Čeřínek
Česká poezie ve 2. pol. 19. st.. Politická situace 1848 – porážka revoluce  ekonomický růst  Český národní i kulturní život byl v polovině 50 let 19.
Prof. Ph.Dr. MIROSLAV TYRŠ
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
Vytvoření bloků Trojspolek, Dohoda (Trojdohoda)
® Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892 jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské Besedě, která.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Ing. Eva Horejcová Honza Smolík. Skotsko 14. století.
Úvodem Třebaže myšlenka samotného divadla v české řeči se zrodila již v 80. letech 18. století, zápas o její realizaci vzplanul až o 60 let později,
Metodický list Pohybové aktivity masového nezávodního charakteru mají v českých zemích skoro stopadesátiletou tradici. Počátky souvisí se vznikem české.
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Historie sokola David Hrouda.
Počátky a příčiny 1. světové války
Pilátová Gabriela, 8.B, školní rok 2013/2014
František Josef I. Lenka Ertlová.
EVROPA VE 2.POL. 19.STOLETÍ.
Valašská Polanka Michal Baran.
Historie Starověkého Řecka
Narozen ve Vraném u Slaného Od roku 1910 lékárníkem v Jihlavě zvolen předsedou nově vzniklého Turistického klubu Čeřínek –
HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČECHÁCH
Tomáš Garrigue Masaryk
Dohoda mezi Severočeskými doly a.s. Chomutov
České země v první polovině 19. století
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_18 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, Příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II. Autor: Bc. Eva Doležalová.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Sport – v zdravém těle zdravý duch
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Republika Rakouska.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Národní obrození.
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
PERIODIZACE ČESKÝCH DĚJIN SPORTU
Tomáš Garrigue Masaryk
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
- byla založena v r jako družstevní tiskárna - tiskárna sídlila v Tůmově ulici až do roku v listopadu roku 2004 se přestěhovala do nově postavené.
KARLŮV MOST.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
projekty podporující cestovní ruch v obci Modrá
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
České země ve 2. polovině 18. století
SOKOL Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových.
Úvod do romantismu.
Prezentace Boháčová Anna
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
České sportovní hnutí do r. 1918
Tělesná kultura v českých zemích do roku 1918
Dualismus.
Velká písmena - organizace
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
100 LET REPUBLIKY Autor: Mgr. Miroslava Exnerová
Vznik Rakouska - Uherska A život jeho obyvatel přijala habsburská říše nový název Rakousko – Uhersko se společným panovníkem Františkem Josefem.
Transkript prezentace:

Počátky rozvíjení vlastenectví a češství v Jihlavě Jihlavský Sokol byl založen v roce 1892, jako odpověď na násilnosti proti Jihlavské Besedě. Tato vznikla v roce 1871, v době kdy polevil v Rakousko – Uhersku Bachův absolutismus. Původně sídlila Beseda v hotelu „Habsburk“ na dnešním Náměstí Republiky. Založení Jihlavského Sokola se ujal JUDr. Karel Malát, který se stal zároveň prvním starostou. V Jihlavě se počátky sokolství začaly projevovat pozdě. Bylo to způsobeno přítomností německy mluvících obyvatel, kteří vlasteneckým projevům Čechů se vehementně bránili. První Sokolové se spojili v organizaci v Praze v roce 1862 zásluhou Dr. Miroslava Tyrše a Jindřicha Fügnera. Veřejné cvičení se podařilo uskutečnit až v roce 1882 a to na Střeleckém ostrově. Toto cvičení pražských Sokolů bylo později označeno jako I. všesokolský slet. Na Jihlavsku se podařilo uskutečnit cvičení žáků a učňů dne 16. dubna Cyklistický odbor Sokola Jihlavského byl založen 20. září Jak z výše uvedeného vyplývá byli u zrodu vlasteneckého cítění Čechů lidé, kteří se angažovali v různých spolcích současně. Dr. Karel Malát byl předsedou Besedy, starostou Sokola a v roce 1896 byl zvolen předsedou Klubu českých turistů odboru v Jihlavě. A tak bychom mohli pokračovat ve výpisu jmen, která se objevují v různých spolcích na přelomu 19. a 20. století. Proto i Klub českých turistů Čeřínek – Jihlava při oslavách 90. výročí založení pamatuje na tuto skutečnost a dějinné události připomíná ve společných souvislostech.

Pohlednice vydané: Českým spolkem pro zimní sporty v Jihlavě Zimní sport a turistika Dále je zde uvedeno: Výletní restaurace a chata na Čeřínku 780 m Jediné české a nejkrásnější místo na Vysočině Na zadní straně je uvedeno: Nová turistická chata na Čeřínku u Jihlavy 757 m nad mořem Majitel: Turistický klub „Čeřínek“, Jihlava

– z Pelhřimova do Dolní Cerekve vlakem a odtud pěšky za 1¼ h. na Čeřínek – zpět zelená zn. do Kostelce na nádraží 1 h. cesty.

sedící – Nimmrichter, ?, * Zdeněk Pečínka, dole J. Heidr stojící – manž. Heidrovi, Sedláčková, Ema Herzová, Jílková, Katrnožková, nahoře Pečínková, Nimmrichterová, manž. Hykiskovi (Praha) *

Horní řada : Pečínková Emilie, Povolný Gustav, Povolná, Háva, Kult, Matoušková, Láska Karel (nájemce chaty), ?, Matoušek, Souhrada, číšník Sedící: Pečínka František, Kultová, Pacner František, Hynek Jan, Penz Josef, ?