VÍCEHODNOTOVÁ LOGIKA Petr Jelínek, 2009. Osnova (Dávejte pozor, budu se ptát !) co je to vícehodnotová logika? počátky Fuzzy logika obecné využití použití.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fai.utb.cz
Advertisements

VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Matematická logika Použití Výrok Pravda a nepravda Logické funkce
Základy informatiky přednášky Kódování.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
C) Fuzzy logika Mlhavý úvod do Fuzzy logiky Fuzzy [fazi] = mlhavý, nejasný, neostrý, rozplizlý… 1965 – Lofti Asker Zadeh Iránský elektrotechnik, působící.
Induktivní logické programování
Úvod do Teorie množin.
Mlhavý úvod do FUZZY logiky Motivace pro použití fuzzy logiky: člověk je schopen rozhodovat a řídit systémy i na základě nepřesných informací - stroj tak.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_525.
Výroková logika.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název:Výrok a jeho negace Autor:Mgr. Petr Vanický.
Teorie ICT.
FUZZY logika - příklad Zadání: Proměnné: Fuzzifikace:
Opakování učiva pro 7. ročník
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_139_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
LOGICKÉ ŘÍZENÍ GEORGE BOOLE
Fuzzy logika.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY OLED – základní principy
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
Informatika Informatika je veda o informácii a jej automatickom spracovaní. Často, no nie výlučne sa študuje ako súčasť vedy o počítačoch a informačných.
Úvod do databázových systémů
Radomir Tarabič, Egor Ivkin
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
Predikátová logika.
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Výroková logika (analytické myšlení, úsudky)
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Databázové systémy Přednáška č. 3.
Ústav automatizace a měřicí techniky
ELearning na FIM UHK Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.10 Téma: Úvod do Software.
Fuzzy logika, fuzzy množiny
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Aplikovaná informatika Zimní semestr 2013/2014. Ing. Bohuslav Růžička, CSc. tajemník katedry K101 kancelář: 215 tel
Střední škola informatiky a služeb LCA Dvůr Králové nad Labem.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Zpracování neurčitosti Fuzzy přístupy RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Kybernetika Jakub Ježek 3IT.
MATEMATIKA Obsah přednášky Funkce. 3. Limita funkce
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
Teorie množin.
NAIL028. Úvod  Kdo David Obdržálek  Co algoritmy software hardware  Jak přednáška, cvičení 2/2 Z+Zk.
Přehled metod umělé inteligence a její historie (bakalářská práce) Vedoucí práce: Ing. Ladislav Beránek, CSc., MBA Vypracoval: Michal Jelínek.
Výroková logika.
Číselné soustavy III Jana Bobčíková.
Pokročilé architektury počítačů (PAP_16.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Mlhavost Fuzzy logika, fuzzy množiny, fuzzy čísla
8. Složené výroky - implikace (výklad)
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_09_Vstupní_periférie TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Petr Fodor.
Profil uživatele a personalizace
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Fuzzy-množinová QCA Karel Kouba.
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
Počítačové sítě Natálie Žišková.
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
Mlhavý úvod do Fuzzy logiky
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

VÍCEHODNOTOVÁ LOGIKA Petr Jelínek, 2009

Osnova (Dávejte pozor, budu se ptát !) co je to vícehodnotová logika? počátky Fuzzy logika obecné využití použití v informatice opakování

Co je to vícehodnotová logika (aneb jen to nebude) druh neklasické logiky výroková logika (pravdivý výrok = 1, nepravdivý výrok = 0) vícehodnotová logika (nabývá 3 a více pravdivostních hodnot)

Počátky vícehodnotové logiky Lukasiewicz – zakladatel, popsal tříhodnotový systém Post – také navrhl systém VL L - rozšířil tříhod. logiku na systémy s konečně i nekonečně mnoha hodnotami M. Wajsberg - axiomatizace Lukasiewoczva tříhodnotového systému

Fuzzy logika 70. léta – Zadeh vyvíjeny současně a začaly se ovlivňovat pracuje s mlhavými pojmy (menší, větší, více menší, vlažný, téměř studený, méně) na intervalu

Je to vůbec k něčemu? (těžko říct, řekl bych, že……) Vícehodnotová logika –kvantová mechanika –teorie logických sítí –počítačová technika Fuzzy logika –poprvé Abraham Mandani 1970 – turbína –robotika, informační systémy –pračky (přizpůsobení teploty), Sony TV (přizpůsobení barvy, kontrastu, osvětlení), výtahy

Použití logiky v informatice těží z logiky ve vývoji hardwaru a řízení výpočtu. vyhledávání v databázích –tříhodnotová logika (YES,NO,NULL) –pomocí zadaných intervalů hodnot vlastností

Opakování matka moudrosti (aneb Smetana a ti druzí se již nemusí ptát…) klasická logika x vícehodnotová logika Fuzzy logika – vyvíjena spolu s VL (tzv. mlhavé pojmy) využití: informatika, elektro-průmysl, robotika

Zdroje

Děkuji za pozornost !