Bankovní unie Jednotný mechanismus dohledu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revize Nového přístupu
Advertisements

Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Bankovní unie EU Exportní forum 2013 Trutnov
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
EU a Česká republika Instituce EU
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
OMC Pracovní expertní skupina
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Regulace distribuce v ČR
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Historické milníky evropského práva
Celní správa České republiky
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Návrh nařízení o požadavcích na úhrady a inkasa v eurech Povinný přechod na produkty SEPA? Jiří Beran Ministerstvo financí ČR.
JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Integrační procesy v ekonomice
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Ministerstvo pro místní rozvoj Představení hlavních priorit květen – říjen 2009 Tisková konference
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Finanční a rozpočtové právo
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
FONDY EU Programové období
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Financování kapitol státního rozpočtu II
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Obecná část rozpočtového práva II
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Celní správa České republiky
Evropská družstevní společnost
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Bankovní unie Jednotný mechanismus dohledu 13. prosince 2012

Směrem k bankovní unii Červen 2012 Září 2012 Říjen 2012 Dopis čtyř předsedů – „Směrem ke skutečné hospodářské a měnové unii“. ER – přímá rekapitalizace bank z prostředků ESM; výzva k přípravě harmonogramu vzniku bankovní unie (BU). Září 2012 Německý ústavní soud schválil vznik ESM. Návrhy jednotného mechanismu dohledu (SSM); sdělení Komise – plán vzniku bankovní unie. Říjen 2012 ER – výzva k přijetí návrhů SSM do konce roku 2012, zachování rovného přístupu a integrity jednotného trhu.

Další postup ke vzniku bankovní unie Do konce roku 2012: SSM - Nařízení upravující činnost ECB a novela nařízení o EBA. Následně: Směrnice o ozdravných postupech a řešení problémů bank (BRRD). Směrnice o systémech pojištění vkladů (DGSD). Regulace kapitálových požadavků (CRD IV/CRR). Během roku 2013 Jednotný orgán pro řešení problémů bank členských zemí SSM. Březen 2014 ECB začne vykonávat ji svěřené úkoly v rámci jednotného dohledu.

Jednotný mechanismus dohledu (SSM)

Nařízení upravující činnost ECB Klíčové principy ECB bude zodpovědná za efektivní a konsistentní fungovaní SSM a bude přímo dohlížet banky eurozóny. Národní orgány dohledu (NOD) budou zodpovědné za dohled nad méně významnými úvěrovými institucemi. Možnost úzké spolupráce se zeměmi mimo eurozónu. Koordinace postupů v rámci EBA. Striktní oddělení dohledu a měnové politiky – Rada dohledu. Nezávislost ECB při výkonu dohledu. Odpovědnost Evropskému parlamentu a Radě.

Novela nařízení o EBA Klíčové principy Snaha o zachování principů jednotného trhu. Pokyny EBA se budou nově vztahovat i na ECB – v případě odmítnutí může EBA vydávat pokyny přímo jednotlivým finančním institucím. Vytvoření nezávislé odborné skupiny pro posuzování porušování práva EU a závazné mediace (čl. 17 a 19). Úprava hlasovacích kolokvií – rozhodnutí (čl. 17 a 19) budou přijata, pokud s nimi bude souhlasit prostá většina účastnících se států a prostá většina neúčastnících se států. Prostá většina v obou skupinách států bude zapotřebí v rámci EBA i při hlasovaní o technický standardech a normách (čl. 10 – 16).

Politika České republiky Původní priority Zachování jednotného trhu. Zachování finanční stability. Otázka dlouhodobého přístupu k pravidlům veřejné podpory. Kompaktnost pravidel pro BU. Rovné postavení NOD zemí eurozóny a zemí podílejících se na úzké spolupráci s ECB. Rovné postavení ECB a NOD zemí neúčastnících se SSM v rámci EBA. Hlavní úspěchy: ECB – recitál deklarující zachování pravomocí NOD neúčastnících se států při možné přeměně dceřiné společnosti na pobočku, povinnost informovat klienty bank a nemotivovat banky k přeměně samotné. EBA - zajištění rovnováhy v hlasovacích mechanismech EBA tak, aby je nebylo možné kdykoliv přehlasovat státy eurozóny.

Hlavní otázky diskutovány členskými státy Rozsah úvěrových institucí dohlížených ECB. Hlasovací mechanismy v EBA. Pozice států v rámci úzké spolupráce s ECB. Přijetí nařízení a jeho faktický vstup v platnost.

Detailněji k uvedeným bodům

Rozsah činnosti ECB Kompromis předsednictví: Pozice ČS a CZ: ECB bude dohlížet na významnější úvěrové instituce (alespoň 2 v každém zúčastněném státu), NOD budou ECB pomáhat a budou zodpovědné za dohled nad méně významnými bankami. Rozlišovací kritéria: velikost (hodnota aktiv 30 mld. Euro), význam pro ekonomiku (poměr aktiv k HDP 20%), názor NOD na velikost banky přezkoumatelný ECB atd. Pozice ČS a CZ: „Jižní státy“ (IT, PT, ES, FR) požadovaly nižší limity hodnot aktiv. Naopak SE, DE, LU, MT a BG požadovaly hranici kolem 50 mld. Euro. AT, DK, HU a CZ vystupovaly v těchto otázkách spíše neutrálně.

Hlasovací mechanismy v EBA Kompromis předsednictví: Pro rozhodnutí podle článků 10 až 16 dvojitý většinový hlasovací mechanismus v Radě orgánů dohledu. Pro rozhodnutí podle článků 17 a 19 byl zvýšen počet členů nezávislé odborné skupiny. Dvojitý většinový hlasovací mechanismus v Radě orgánů dohledu; Pozice ČS a CZ: Široká podpora dvojitého většinového hlasovacího mechanismu pro rozhodnutí týkající se článků 10 až 16. Některé ČS (SE, PL, HU, BG, DK) včetně CZ požadovaly pro rozhodnutí podle článků 17 a 19 přijímání aktivním hlasováním v Radě orgánů dohledu.

Pozice států v úzké spolupráci s ECB Kompromis předsednictví: Státy mimo eurozónu mohou vstoupit do režimu úzké spolupráce s ECB. V rámci Rady dohledu budou mít rovné postavení s ostatními „eurozónovými“ státy. Finální rozhodnutí bude přijímáno Radou guvernérů (RG) složené pouze ze států eurozóny. „Neeurozónové“ se jeho rozhodnutím nemusí vázat. RG s nimi pak, ale za určitých podmínek, může ukončit spolupráci. Pozice ČS a CZ: PL požadovalo, aby se „neeurozónové“ státy nemusely řídit takovými rozhodnutími RG, které by měly negativní fiskální dopad na jejich ekonomiku. HU, DK, SE, BG LU a CZ v tomto požadavku PL na rozdíl od FR podporovaly. Podle vyjádření EK by se měla otázka financování řešit až v návrzích o krizovém řízení (BRR).

Přijetí nařízení a jeho aplikace Kompromis předsednictví: ECB začne vykonávat jí svěřené úkoly v rámci SSM 1. března 2014. Pozice ČS a CZ: Zatímco některé státy (FR, IT, PT, ES), včetně EK, prosazovaly co nejrychlejší vznik SSM, NL, DE, UK a LU preferovaly jeho pozdější start. NL a DE požadovalo sladit přijetí SSM spolu se schválením CRDIV/CRR. DE navíc požadovalo dostatek času na projednávaní daných nařízení pro jejich parlament. CZ upřednostňovala kvalitu přijímaných ustanovení nad rychlostí jejich schválení. Rovněž zde byl požadavek na to, aby byla ECB na svou dohledovou činnost řádně připravena.

Děkuji Vám za pozornost. Martina Koudelková martina.koudelkova@mfcr.cz Tel.: 257 042 940