ARCHIMÉDES 3.století př. n. l..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jednoduché stroje Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková
Advertisements

ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Isaac Newton 1643 – 1727.
Délka kružnice (obvod kruhu)
Délka kružnice (obvod kruhu)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Archimédův zákon.
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Definice:
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Významné osobnosti fyziky a chemie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _643 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
Hydrostatická tlaková síla
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Měření objemu pevného tělesa
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POSTUPY PŘI MĚŘENÍ OBJEMU 1) Měření objemu kapalin dílek na stupnici může mít různé.
Název úlohy: 2.8 Archimedův zákon
Archimédés.
Hydromechanika.
Archimédés Narozen: 287 př. n. let.. Syrakusy, Sicilie
VY_32_INOVACE_269 Název školy
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _648 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
OBJEM a jeho měření.
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Blaise Pascal Žil v: stol..
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Matematický žebřík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Měření objemu Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
PLYNY.
Sir Isaac Newton * 4. ledna 1643 † 31. března 1727
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Archimedův zákon.
MŮJ OBLÍBENÝ PŘEDMĚT DITA KAŠPEROVÁ 2.A SŠDVS. Matematika (V matematice se lze jen dohadovat, kdo a kde přišel s tou či onou teorií, jelikož se vývoj.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
SPOJKY, VĚTY VEDLEJŠÍ A VĚTY HLAVNÍ Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Co nám říká Archimédův zákon? (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová.
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Otáčivé účinky síly PÁKA
VY_32_INOVACE_
Matematický žebřík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Moment síly součin síly a jejího ramene nazýváme moment síly, značíme písmenem M M = F . a, jednotkou je tedy N.m, newtonmetr např. síla, která má velikost.
Měření objemu pevného tělesa
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_04
Archimedes ze Syrakus (?287 – 212 př. n. l.)
Archimédes a jeho objevy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Archimédův zákon.
Jednoduché stroje VY_32_INOVACE_11_210
Archimédův zákon.
Třída 3.B Laboratorní práce č. 2.
Třída 3.A Laboratorní práce č. 2.
Transkript prezentace:

ARCHIMÉDES 3.století př. n. l.

Život žil v Syrakusách na Sicílii, ale byl to ŘEK jako mladý krátce studoval v egyptské Alexandrii zabýval se matematikou a mechanikou je považován ze jednoho z nejvýznamnějších vědců středověku

Objevy Na svou dobu přesně odhadl číslo pí Vysvětlil princip páky poté prohlásil „Dejte mi pevný bod a pohnu Zemí…“ Hlavní objev – ARCHIMÉDŮV ZÁKON Vytvořil systém pro zapisování velkých čísel

Vyráběl válečné stroje na ochranu království (obří praky, otočné jeřáby, katapulty, zrcadla) Věnoval se metodám výpočtu ploch (kruhu a elipsy)

Archimédův zákon Povídá se, že král u kterého Archimédes pracoval si nechal zhotovit novou královskou korunu, ale zlatník co ji vyráběl nebyl moc poctivý, a tak si král od Archiméda nechal korunu prověřit. Archimédes dlouho do noci přemýšlel jak by to mohl vypočítat, nepřišel na to. Až když to vzdal a šel se ponořit do vany na to přišel. „Heuréka“ zvolal a nahý utíkal až ke králi.

Princip Archimédova zákonu: Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná váze kapaliny tělesem vytlačené. Výpočet: U nepravidelného tělesa hmotnost vypočteme když měřené těleso ponoříme do odměrného válce.

Smrt Archiméda Poslední věta, kterou Archimédes řekl než ho zabili: „Noli tangere circulos meos“ v překladu „Nedotýkej se mých kruhů“ potom ho voják propíchl

Závěr Zdroje – sešit fyziky – Wikipedie – otevřená encyklopedie Touhle prezentací vás provázely: Michaela Přikrylová a Tereza Sabáčková

KONEC