NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma, jak bude fungovat bez II. pilíře. … jistě levněji
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Finanční produkty určené k ukládání peněz
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Systémy zabezpečení ve stáří
Životní pojištění AMCICO AIG Life 2008
Do not put content on the brand signature area Jiří Rusnok Aktuální otázky důchodové reformy Prezident, APF ČR Předseda představenstva, ING Penzijní fond,a.s.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
HORECA manažment – 31. január 2007, Hotel Kaskády, Sliač - Sielnica Roman Vacho © RV Hotel & Restaurant Consulting.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
Základy ekonomie Egor Sidorov Seminář 1/2.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Stáří jako sociální událost
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
PŘEDSTAVENÍ SATUM CZECH
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
klade zvýšené nároky na finanční zabezpečení lidí v seniorském věku. -Zvýší se odvody -Zvýšení porodnosti ze zákona -Prodloužení důchodového.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Životní pojištění, jeho daňové motivace a postavení v systému důchodového zabezpečení v ČR a ve vybrané zemi EU Vypracovali: Jakub Procházka Antonín Spálovský.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Příjmy a výdaje SR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA

PROGRAM O autorovi Proč je nutná penzijní reforma? Názory obyvatelstva na český důchodový systém Návrh penzijního systému Závěr Bc. Martin SVOBODA

O AUTOROVI Fakulta financí a účetnictví – Účetnictví a finanční řízení podniku Spolupracovník ZFP Akademie a.s. vedoucí obchodní sítě investiční specialista Proč jsem se zúčastnil této soutěže? Bc. Martin SVOBODA

PROČ JE NUTNÁ PENZIJNÍ REFORMA? Demografie přirozený pokles + migrace roste naděje dožití roste průměrný věk a mění se věková struktura obyvatelstva: podíl 60+: 1990 – 18%, 2030 – 23%, 2050 – 31% Zdroje ? Bc. Martin SVOBODA

Veřejné finance příjmy důchodového pojištění výdaje na sociální dávky důchody nutno dofinancovat z jiných zdrojů PROČ JE NUTNÁ PENZIJNÍ REFORMA? Bc. Martin SVOBODA

NÁZORY OBYVATEL ČR NA ČESKÝ DŮCHODOVÝ SYSTÉM Současný důchodový systém životní pojištění a penzijní připojištění x důchodový systém - informace Zkušenosti se správou sociálního zabezpečení nedostatek informací o důchodovém zabezpečení Bc. Martin SVOBODA

Penzijní připojištění a životní pojištění: 2/5 obyvatel PP, 1/4 obyvatel KŽP–500 Kč podnikatelé spoří více lidé se nezajišťují na stáří – v případě krize důchodového systému problém zajišťují se lidé s vyšším vzděláním zaměstnavatelé – jako obecná populace + nedostatek informací 40% důvěra x 40% nedůvěra NÁZORY OBYVATEL ČR NA ČESKÝ DŮCHODOVÝ SYSTÉM Bc. Martin SVOBODA

Investiční chování jistý zisk a minimální riziko obava z nedostatečného důchodu zajištění na stáří – stavební spoření a penzijní připojištění důchod - 2/3 stát NÁZORY OBYVATEL ČR NA ČESKÝ DŮCHODOVÝ SYSTÉM Bc. Martin SVOBODA

Současný důchodový systém příliš vysoké sazby – ¼ a ½ systém není spravedlivý – příliš solidární a málo výkonový Reforma důchodového systému 85% důvody + 63% podstata 92% státní důchod jako hlavní příjem NÁZORY OBYVATEL ČR NA ČESKÝ DŮCHODOVÝ SYSTÉM Bc. Martin SVOBODA

NÁVRH PENZIJNÍ REFORMY Souč. systém je příliš solidární – změna Cílem zvýšit vlastní zásluhovost Odchod do důchodu – v 65 letech bez ohledu na pohlaví – postupné dorovnávání Důchodová sazba – 25% - 3% rozdíl – povinné financování invalidity – zhodnocení + menší zneužívání Systém bude doplněn o povinný fondový pilíř – penzijní spořitelny – s tradicí Bc. Martin SVOBODA

NÁVRH PENZIJNÍ REFORMY ½ důchodové sazby –penzijní spořitelny, ½ společný systém – solidarita – státní důchod – 20% průměrné mzdy Odchod do důchodu po 40 odpracovaných letech – nejdříve v 65 – jinak snížení Odvody do penzijní spořitelny – do 50 let, možnost výběru, 56+ starý systém – státní důchod + zásluhově Po 15 letech – konec starého systému Bc. Martin SVOBODA

NÁVRH PENZIJNÍ REFORMY Rodiny s dětmi – zvýhodněny Nezaměstnaní – 1 rok stát 3 typy fondů – podle doby odchodu do důchodu – předem stanovená struktura a minimální zhodnocení Přechody mezi spořitelnami Kontrola – ¼letní audit, roční audit + změna auditora ČNB dohlíží nad celým systémem Bc. Martin SVOBODA

NÁVRH PENZIJNÍ REFORMY Penzijní evidenční list – 2x Bankrot penzijní spořitelny – oddělený systém hospodaření Odchod do důchodu – 20% jednorázově, zbytek renta + dědictví – vdovské důchody ne Poslední pilíř – dobrovolné – státní podpora Bc. Martin SVOBODA

DALŠÍ REFORMY Sociální oblast a trh práce rodiny s dětmi předdůchodový věk – snížená sazba daně + lepší informovanost mladí lidé – osvobození + vlastní odvody vlastní zajištění –intenz. hledání práce Daňová reforma daňové úlevy – kapitálový majetek a dědická daň Bc. Martin SVOBODA

ZÁVĚR NEVYHNUTELNOST ZMĚNY PENZIJNÍHO SYSTÉMU DĚKUJI ZA POZONOST A PŘEJI HEZKÝ ZBYTEK DNE Bc. Martin SVOBODA

KONTAKT Bc. Martin SVOBODA