Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Advertisements

ZELENINA.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Jetel luční Trifolium pratense.
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Téma: Vybrané zahradnické plodiny květák
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Cibule obecná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Téma: Vybrané zahradnické plodiny, Zelí hlávkové
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov Zvířat
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí Obor: Zemědělec - farmář 41-51-H/01 Zahradník - 41-52-H/01 Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí Téma: vybrané zahradnické plodiny česnek Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE_239 Datum: 28.2.2013 Anotace: česnek kuchyňský – původ,význam, vlastnosti, obsah látek, odrůdy, požadavky na pěstování, technologie pěstování, ošetřování, sklizeň

Česnek kuchyňský Čeleď : Liliovité ( Liliacea L. ) Význam pěstování: ( Allium sativum L. ) Čeleď : Liliovité ( Liliacea L. ) Původ: středoasijská oblast Evropa,Čína, Korea, Japonsko Význam pěstování: Konzum v syrovém stavu 2. Kuchyňské úpravy 3. Masný průmysl – výroba uzenin 4. Sušení 5. Lékařství - léčivé účinky protizánětlivé účinky snižení rizika arteriosklerózy, trombózy posiluje imunitní systém

Vlastnosti rostliny: Odrůdy Dělení dle doby pěstování: a)Jednoletý b)dvouletý c)vytrvalý Rozmnožování – vegetativní : a) stroužky b) pacibulkami Dělení dle pěstitelského hlediska: 3.typy: Odrůdy 1.Paličáky = modré zimní česneky: Cepal, Ropal, Dukát, Blanin vytváří květ.stvol a květenství podzimní výsadba špatná skladovatelnost 2.nepaličáky širokolisté = bílé zimní česneky:Vladan, Záhorský, Alan podzimní výsadba nevytvářejí květ.stvol dobrá výnosovost, skladovatelnost 3.nepaličáky úzkolisté = bílé jarní česneky:Japo, Prim, Dakar jarní výsadba, nejlepší skladovatelnost stopové prvky – selen, germanium ,

Český paličák Nepaličák

Biologická charakteristika: Kořeny: svazčité, mohutnější než u cibule Cibule: dělena na stroužky List : plochý, žlábkovitý , š.10 – 40 mm Květní lodyha:a) paličáky – vyrůstá z podpučí Květ - okolík + sterilní kvítky, mezi nimi se tvoří pacibulky Plod: tobolka Semeno: malé černé ( 1g = cca 250 semen ) vegetační doba – 160 dní Obsah látek: voda 70%, 30% sušina, bílkoviny 6 – 7%, minerální látky - P,K, Mg, Ca, S, Zn, vitamíny B1, B2, B6 sirnaté sloučeniny alliin bezsirné sloučeny - garlicin, allistatin enzymy,aminokyseliny, stopové prvky – selen, germanium

Požadavky na prostředí: zásada: teplé, slunečné, chráněné polohy, dobrá přezimovatelnost a)vláhu - doplňková závlaha d) půdu – hluboká, HP, P, pH 6,5 – 7,2 Požadavky na hnojení: 2 - 3.trať nesnáší přímé hnojení hnojem ( zhoršení kvality, rozvoj chorob a škůdců ) N - podzim 2/3, 1/3 jaro P,K - podzim

Technologie pěstování: Pěstováni : ze stroužků Požadavky na sadbu: UZNANÁ NEPOŠKOZENÁ VYTŘÍDĚNÍ PODLE VELIKOSTÍ MOŘENÁ x HÁĎÁTKUˇ, HOUBOVÝM CHOROBÁM Sázení: spon 0,3 x 0,4 m mezi řádky hloubka – 50 – 80 cm strojová výsadba množství - 0,8 – 1,2 t.ha-1 Ošetřování: válení po výsadbě meziřádková kultivace závlaha

Sklizeň: Dodávky na trh: Požadavky na zahájení sklizně: žloutnutí listů , poléhání ( nepaličáky ) konec listů zasychá ( paličáky ) postup - vyorání podrýváky - dosychání na poli - čištění, odstranění kořínků - uskladnění Dodávky na trh: 1. svazkování 2.pletence 3. nesvazkovaný s natí Třídy: I a II

Sklizeň česneku Sklizeň česneku

Kontrolní otázky: l.Jaké je využití česneku v lidské výživě? 2.Popište biologickou charakteristiku česneku. 3. Jaké důležité látky obsahuje česnek? 3.Jaké množství vody, sušiny, cukrů cibule obsahuje? 4.Má česnek nějaké léčivé účinky? 5.Je rozdíl mezi paličákem a nepaličákem? 6.Jaké má česnek požadavky na prostředí? 7.V jaké trati budeme pěstovat česnek? 8.Popište technologii pěstování česneku? 9.Stanovte základní požadavky na zahájení sklizně čeneku. 10.Využívá se setí značkovací plodiny u cibule?

Malý Ivan a kolektiv: Polní zelinářství.Praha: Agrospoj, 1998. Zdroj: www.cs.wikipedia.org www.nazeleno.cz www.botanika.wendys.cz www.mikrousi.smyslzivota.cz www.zdravickarna.cz www.zdrave.potraviny.com Malý Ivan a kolektiv: Polní zelinářství.Praha: Agrospoj, 1998. Melichar Miroslav a kol. Zelinářství. Praha, Květ. 1997 ISBN 80- 85362-29- 5