Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Připojení fotovoltaických elektráren
Slovní úlohy – směsi 4..
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Organický Rankinův cyklus
Solární systémy pro aktivní topení
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Výroba a distribuce elektrické energie
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Energetický management budov
EXPERT NA TEPLO.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 17.
Měrná tepelná kapacita procvičení © Petr Špína 2011
Sluneční elektrárna.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění.
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
Energetická soběstačnost
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Zábavná matematika.
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Spotřební a energetické daně
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Desetina slunečního záření se transformuje v chemickou energii rostlin „Stromy vznikly.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
KEE/SOES 7. přednáška Vlastnosti FV článků Ing. Milan Bělík, Ph.D.
Úspora elektrické energie
Magistrát města Zlína. CONCERTO inovace technologií integraci vlastních zdrojů obnovitelné zdroje snížení energetické.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Energie Slunce Realizace fotovoltaických elektráren.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Využití energie Slunce
1 Druh palivaEmisní faktor Hnědé uhlí 0,36 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva Černé uhlí0,33 t CO 2 /MWh výhřevnosti paliva Těžký topný olej0,27 t CO 2 /MWh.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Návratnost investic do fotovoltaických panelů rodinného domku Autor práce: Renata Tomšovicová Vedoucí.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie Fotovoltaika příklady do matematiky

– stavebnictví – úspory energií – technická zařízení budov Elektřina z FVE je 5krát levnější, než energie z benzínu 3,41 Kč/kWh – výkupní cena elektřiny z FV 2,00 Kč/kWh – výrobní náklady (AC!) >36 Kč/l – cena motorových paliv 9 Kč/kWh – energie ze spalovacího motoru ~80 % - účinnost alternátoru >11 Kč/kWh – elektřina z alternátoru (z elektrocentrály ještě dražší) Cena energie 2

– stavebnictví – úspory energií – technická zařízení budov Elektřina z FVE je 5krát levnější, než energie z benzínu fotovoltaické panely se dnes prodávají od 15 Kč/Wp (od 15 do 25) za rok panel v České republice vyrobí kolem 1000 Wh/Wp (930 až 1150) životnost panelu je 30 let (výrobci garantují 25 let, předpokládá se 40 let) 1) kolik elektřiny panel vyrobí za dobu života? (kolem 30 kWh/Wp za 30 let) 2) jaká je cena vyrobené elektřiny? (0,5 Kč/kWh) Poznámka: Wp (wattpeak – výslovnost vat-pík) se používá pro označení jmenovitého výkonu fotovoltaického panelu/elektrárny aktuální výkon dodávaný panelem se mění v závislosti na teplotě a slunečním záření. Kromě toho závisí na úhlu dopadu slunečního záření Cena energie 3

Při instalaci fotovoltaické elektrárny na zemědělské půdě je potřeba 2,5 ha/MWp Výnos energie se v ČR pohybuje kolem 1000 Wh/Wp Energie (elektřina): 1440 GJ/ha Výnos enegie – stavebnictví – úspory energií – technická zařízení budov 4

Výnosy řepky (semena) dosahují v ČR až 3 t/ha Olejnatost semen se pohybuje kolem 50 % Výhřevnost oleje předpokládejme 37 MJ/kg Energie (olej): 55,5 GJ Výnos enegie – stavebnictví – úspory energií – technická zařízení budov 5

Výnosy pšenice (zrno) dosahují v ČR 5 t/ha, někdy i více Zrno obsahuje 60 % škrobových látek Z 1 kg škrobu lze teoreticky vyrobit 0,65 l etanolu V praxi je výtěžnost 90 až 95 % (vzniká i glycerin a další produkty) Výhřevnost etanolu je 22 MJ/kg Hustota etanolu je 0,789 kg/m3 Energie (etanol): 32 GJ/ha (32,1557) Výnos enegie – stavebnictví – úspory energií – technická zařízení budov 6

Výnosy brambor dosahují na Vysočině přes 25 t/ha, průměr ČR je nad 20 t/ha, nejlepší pěstitelé dosahují 30 t/ha Škrobnatost brambor se pohybuje kolem 20 % Energie (etanol): 53,6 GJ (při 25 t/ha) Výnos enegie – stavebnictví – úspory energií – technická zařízení budov 7

Výnos biomasy pro energetické účely závisí zejména na pěstované plodině, pohybuje se kolem 10 t/ha Výhřevnost suché biomasy se pohybuje kolem 16 MJ/kg Energie (teplo): 160 GJ/ha Výnos enegie – stavebnictví – úspory energií – technická zařízení budov 8

Traktor elektřina z fotovoltaiky je levnější než energie z ropy Výkon – stavebnictví – úspory energií – technická zařízení budov 9

Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie Fotovoltaika příklady do matematiky Děkuji za pozornost