SETKÁNÍ ZDRAVÝCH MĚST LIBERECKÉHO KRAJE 24. května 2013, MÚ Jilemnice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový školní rok začíná.
Advertisements

Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
FÓRUM ZDRAVÉHO MĚSTA JILEMNICE 11. dubna 2013, SD Jilm.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
MČ Praha 21 - Újezd nad Lesy Újezd nad Lesy dne 8. března 2012.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
FÓRUM ZDRAVÉHO MĚSTA JILEMNICE 12. dubna 2012, SD Jilm Akce je součástí projektu Jilemnice – město zeleně, který je spolufinancován z Revolvingového fondu.
© NSZM ČR1 Zdravé město C H R U D I M Fórum, 11. dubna 2011.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace koordinátorka MA21 Iva Hájková
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Veřejné setkání dne 21. května 2012 rok 2012 – rok 2022.
Svazek obcí „Drahanská vrchovina“ tvoří od roku 2003 dvanáct obcí leží západně od města Vyškova, na okraji Drahanské vrchoviny SPOLUPRÁCE OBCÍ MIKROREGIONU.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Fórum Zdravého města 2009 Ing. Jana Čechová politik Projektu Jilemnice – Zdravé město 9. dubna 2009, Společenský dům Jilm.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Hradec Králové, NKQ, 18. února 2014.
Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice,
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, spolupráce koordinátorka MA21 Iva Hájková
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Zkušenosti s projektem v letech 1999 – 2004 Mgr. Iva Koutná VSETÍN – město k životu Počátky Místní agendy 21 ve Vsetíně Zkušenosti s projektem v letech.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Bezpečné cesty do školy optikou jejich uživatelů MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ Radek Patrný , Magistrát.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
„MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ “ seminář, Praha, 12. května 2016 Trendy a nové přístupy k řešení městské mobility.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Rodinná politika na úrovni měst a obcí na příkladu města Třebíče Ing. Marie Černá1.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
BOLATICE DOBRÁ PRAXE Zlepšení kvality projektu MA21 v obci Bolatice Tato akce je pořádána v rámci projektu Zlepšení kvality projektu MA21 v.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Zdravý Kraj Vysočina a MA21 Jana Böhmová Zdravý Kraj Vysočina a MA21 Rok 2004: realizace projektu Zdravý kraj aktivní člen NSZM ČR realizátor.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Jana Vavryčuková manažerka
Desatero problémů – „10P“
Angažovanci Petr Holý - ORR.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Národní síť Zdravých měst ČR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Role SVAZU při podpoře městské mobility
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Transkript prezentace:

SETKÁNÍ ZDRAVÝCH MĚST LIBERECKÉHO KRAJE 24. května 2013, MÚ Jilemnice

ZKUŠENOSTI PROJEKTU JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO - ZKUŠENOSTI PROJEKTU JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO - začátky - Jilemnice je členem NSZM ČR od roku 2002 (člen pozorovatel), privátně zájem pro zpracování strategie, získávání nových informací. - Zdravé město Jilemnice se snaží utvářet město jako kvalitní, aktivní a příjemné místo pro život na základě společné dohody s jeho obyvateli. Zdravé město na svém území prakticky podporuje trvale udržitelný rozvoj, zdraví a kvalitu života - Projekt Jilemnice – Zdravé město se aplikuje od roku 2007 – pro ustanovení základních struktury Zdravého města byla schválena deklarace Projektu Jilemnice – Zdravé město a ustanovena komise Zdravého města Jilemnice. - Komise zdravého města je složena z nominovaných zástupců z jednotlivých komisí (přenos informací) + politik Zdravého města, koordinátor a zástupci partnerů – nutnost vyjasnění kompetencí k ostatním komisím

JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO aktivity uskutečňované od r.2007 (pilíře) - ÚČAST V CELOSTÁTNÍCH KAMPANÍCH (Den Země – ve spolupráci s MAS Přiďte pobejt, Den bez aut- spolupráce s BESIPem, Dny evropského dědictví, Dny zdraví) - KULATÉ STOLY - zpravidla nad připravovanými projekty nebo aktuálními problémy (zimní údržba) - VEŘEJNÁ DISKUSE S OBČANY - FÓRUM ZDRAVÉHO MĚSTA (každoroční akce, tématy jsou jednotlivé oblasti plánu Zdraví a kvality života, letos již proběhlo 7. fórum) - UPLATŇOVÁNÍ MA 21 (postupnými kroky od kategorie Z (2006) až do kategorie C ( ) - sledování indikátorů

JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO - KAMPANĚ

JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO – KULATÉ STOLY

JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO – FÓRUM ( první )

JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO – FÓRUM ( poslední )

DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE ověřené problémy - č. 1 Hraběnka (pokračování v projektu). - č. 2 Komplexní prostorové řešení školství v Jilemnici. - č. 3 Nezvyšovat množství emisí a hluku na sídlišti (neumísťovat kogenerační jednotku). - č. 4 Systematická oprava komunikací a chodníků. - č. 5 Úklid města a údržba zeleně. - č. 6 Začlenění bývalého areálu OSP do podnikatelských ploch. - č. 7 Zlepšit stav autobusového nádraží. - č. 8 Zrušit (případně omezit) provoz NON-STOP herny a obdobných zařízení.

JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO UPLATŇOVÁNÍ MA 21 - SLEDOVÁNÍ INDIKÁTORŮ (2 indikátory ECI (spokojenost obyvatel s místním společenstvím a mobilita + 10 místních indikátorů) – viz brožura - ZAVEDENÍ SYSTÉMU EMAS NA ÚŘADĚ (za finanční pomoci z revolvingového fondu MŽP) Zavedením městský úřad jasně deklaruje svůj postoj k problematice ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje. - NAPLNĚNÍ KRITÉRIA C+ (=splnění dvou kritérií kategorie „B“) - DĚTSKÝ PARLAMENT + DĚTSKÉ FÓRUM (pravidelné schůzky DP 1 x za 3 týdny v průběhu školního roku – zástupci 6. – 9. tříd a malého gymnázia), 1 x ročně dětské fórum, „Souboj tříd“…

JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO přínosy ze členství v NSZM ČR zastřešení významnou mezinárodní autoritou (OSN-WHO) principy a doporučení EU a OSN pro strategický rozvoj informace, služby k finančním zdrojům (dotace, fondy EU) síťová spolupráce, výměna zkušeností v ČR i zahraničí pomoc při zpracování kvalitní strategie rozvoje spolupráce s odbornými partnery v ČR i zahraničí dobrá vizitka vůči zahraničí i návštěvníkům

JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO DĚTSKÝ PARLAMENT SCHVÁLENÍ STANOV VOLBA STAROSTY A MÍSTOSTAROSTY (1 X 2 ROKY) PŘÍPRAVA A ORGANIZOVÁNÍ „SOUBOJE TŘÍD“ PŘÍPRAVA DĚTSKÉHO FÓRA (MODERACE EXTERNÍM SUBJEKTEM) OVĚŘENÍ DĚTSKÝCH PROBLÉMU ANKETOU VE ŠKOLÁCH ŘEŠENÍ DALŠÍCH PROBLÉMŮ MĚSTA OČIMA DĚTÍ

Z aktivit Zdravého města Jilemnice v r Souboj tříd - sportovně vzdělávací soutěž na II.stupni škol -březen: Beseda – bezpečnost seniorů v silniční dopravě -duben: Fórum Zdravého města, Den Země, Dětské fórum -květen: kulatý stůl „provádění zimní a letní údržby“, Výstup na Žalý -červen: kulatý stůl „aleje a podmínky pro novou výsadbu“ -září: Evropský týden mobility, Dny evropského dědictví, kulatý stůl „dopravní situace ve městě“ -soutěž: Jilemnice krásná a rozkvetlá, výtvarná soutěž „kreslím, kreslíš, kreslíme, maluju, maluješ, malujeme“ -dětský parlament: dětské fórum, souboj tříd -projekty: Jilemnice – město zeleně, zavádění systému EMAS na MěÚ -seriál ve zpravodaji: o řemeslech -dosažení kategorie C+ v kritériích místních Agendy 21 -podpora kampaně Uber plyn!

Co plánujeme v roce 2013? -osvědčené kampaně: Den Země, Výstup na Žalý, Evropský týden mobility, Dny Evropského dědictví -oblíbené soutěže: Jilemnice krásná a rozkvetlá, výtvarné soutěže „Památkové objekty v našem městě“ a „Příroda a jak ji chráníme“ -seriál ve zpravodaji: o gymnáziu (100 let od založení) -kulaté stoly: kogenerační jednotka na sídlišti Spořilov, všesportovní areál Hraběnka -naplňujeme kritéria místní Agendy 21 -spolupracujeme s partnery -podpora Senior pointu - akce „8 hodin pro město“ -činnost dětského parlamentu

Co ještě neumíme ! Lépe pracovat s programem Dataplan ( zavést na úřadě a propojit finance s komunitním plánem) Vyčlenit více financi do grantového programu a „plnit“ smysluplná přání občanů Zapojit do partnerství více podnikatelských subjektů a zapojit do „procesu“ více odborů MÚ Zvýšit koordinátorovi pracovní úvazek aspoň na 0,5. Přesvědčit více občanů a úředníků o smysluplnosti životního postoje k trvale udržitelnému rozvoji Stanovit si dosažení kategorie „B“ v MA 21 Více se zaměřit na problematiku Zdraví Lépe prodat dosažené výsledky, publicita

JILEMNICE – ZDRAVÉ MĚSTO PATNEŘI Národní síť Zdravých měst ČR ( – poradní orgán pro členské municipality, koordinace kampaní, pořádání seminářů, škol NSZM, facilitace veřejných diskusí. BESIP – oddělení Ministerstva dopravy ČR ( – spolupráce s koordinátorem pro Liberecký kraj, panem Miroslavem Kláskem, spolupráce při pořádání kampaně ETM, spolupráce při propagaci kampaně Uber plyn! Jilemnicko – svazek obcí ( – preventivně-bezpečnostní projekty pořádané ve spolupráci s městem Jilemnice. Mateřské centrum Rodinka ( – spolupráce založena na partnerské smlouvě uzavřené v roce 2007, (koloběžkiáda) při konání veřejného fóra ZM (umožnění hlídání dětí). T.J. Sokol Jilemnice ( – spolupráce při kampani ETM, uspořádání akce Poznej své město, volné cvičební hodiny v rámci kampaně a realizační pomoc při humanitárním Běhu naděje. Uspořádání kampaně Den bez tabáku v rámci akce výstup na Žalý. Krkonošské muzeum v Jilemnici ( – spolupráce při Dnech evropského dědictví a při Dni Země Informační centrum Jilemnice ( – spolupráce při kampani ETM a Dny evropského dědictví, realizace akce Jilemnické poznávání, spolupráce při propagaci aktivit Zdravého města. ZŠ Jana Harracha ( – spolupráce založena na partnerské smlouvě uzavřené v roce 2007, spolupráce při realizaci kampaně Den Země ZŠ Komenského ( – spolupráce při realizaci kampaně Den Země. MAS Přiďte pobejt! o. s. ( – spolupráce při realizaci kampaně Den Země. ČKS SKI Jilemnice ( – spolupráce při realizaci kampaně ETM, pořádání Běhu na Žalý. Skauti Jilemnice – spolupráce při realizaci kampaně Den Země. OK Jilemnice ( – spolupráce při realizaci kampaně ETM, uspořádání akce Jilemnický bloudil. Klub biatlonu Jilemnice ( – spolupráce při realizaci kampaně ETM, uspořádání akce Přesná muška je pořádná fuška. Městská policie Jilemnice ( – spolupráce při realizaci kampaně ETM, organizační pomoc při uspořádání Běhu naděje. Levity a. s. ( – spolupráce při realizaci akce Běh naděje. PaedDr. Jan Luštinec – spolupráce při vytváření seriálu ve zpravodaji města. Ekofarma U Kotyků – spolupráce při realizaci kampaně ETM, koňský povoz. Autoškola Martina Jindřiška – spolupráce při realizaci kampaně ETM, Den bez aut – pravidla z testů silničního provozu. ASEKOL – spolupráce při realizaci kampaně ETM, Den bez aut – prezentační stánek „Ať to všichni vidí, jak se u nás třídí“. Informační centrum pro mládež a ZUŠ Jilemnice – uspořádání výtvarné soutěže Kreslím, kreslíš, kreslíme a její vyhodnocení v rámci ETM, Dne bez aut.

Za pozornost Vám děkují Ing. Jana Čechová a Ing. Martin Šnorbert