9. ročník Novověk, moderní dějiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Vliv člověka na životní prostředí
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Sociální problematika světa
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Číslo a název šablony klíčové aktivity
8. République tchèque. Histoire.
Přírodní a civilizační rizika
Předmět: Zeměpis EU peníze školám
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
CO VÍŠ O ČR Práce ve skupinách. 1. Otázky a úkoly 1. Napiš hlavní město ČR. 2. Vypiš všechny kraje ČR. 3. Kolik obyvatel má ČR? 4. Jak se nazývá nejrozsáhlejší.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ON Anotace: Seznámit žáky s problematikou Ročník:
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Globální svět.
Spojené státy americké
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Vývoj politické mapy světa
Integrovaná střední škola,Slaný
Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Demografie je věda, která se zabývá:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Kontaminace (znečištění) vody
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Terorismus.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTA ZNEČIŠTĚNÍ HYDROSFÉRY
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7. ročník
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Studijní info.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Afrika – oblastní členění 1 Severní Afrika
Sociokulturní struktura populace ČR
ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Krajina a životní prostředí
Barunka Smékalová Zuzana Žalmanová Klára Suchá
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI07 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
9. ročník Novověk, moderní dějiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_251_Průmyslová odvětví AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
CENTRÁLNÍ ASIE.
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Globální problémy.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
Ekologické globální problémy
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Transkript prezentace:

9. ročník Novověk, moderní dějiny ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012

Globální problémy dneška: Populační exploze: 8 000 př.n.l. - 5 milionů lidí přelom letopočtu (rok 1) – 200 milionů lidí 1648 – 500 milionů lidí počátek 20. století – 2,4 mld. lidí počátek 21. století – 6 mld. lidí denně přibývá 300 tisíc lidí 2050 – až 12 mld. lidí mapa světa

chudoba a zaostalost v Africe Hrozba hladu a nemocí: ve vyspělých zemích je pokles porodnosti počet obyvatel roste hlavně v chudých a zaostalých zemích: hladomory v Africe dnes asi 1 mld. podvyživených osob epidemie (HIV,…) humanitární pomoc těmto zemím chudoba a zaostalost v Africe

Znečišťování životního prostředí: s velkým rozvojem vědy a techniky v USA a Evropě souvisí i negativní jevy: znečišťování ovzduší přibývání odpadků (pet lahve) ekologické katastrofy (atomové nehody v USA a SSSR, úniky ropy do moří,… kácení tropických pralesů nad Antarktidou se ztenčuje ozónová vrstva je snaha o zastavení výroby škodlivých skleníkových plynů zákony na ochranu životního prostředí solární energie

Znečišťování životního prostředí: Ostrava při inverzi znečištěné ovzduší v Ostravě odpadky třídění odpadků

10 největších ekologických katastrof: Černobyl Love Canal kuvajtské ropné věže Bhópál Exxon Valdez Tokaimura Aralské jezero Three Mile Island Seveso Minamata

Kácení tropických pralesů: ubývání druhů příčinou kácení pralesů mapa tropických pralesů

Ozonová vrstva - ztenčování: modrofialová oblast označuje ozonovou díru nad Antarktidou k 24. září 2006. Oblast má rozlohu 27,3 mil. km² (srovnatelná s rozlohou Afriky) molekuly ozonu vypouštění balónu se sondou k monitorování ozonové vrstvy vývoj koncentrace ozonu v oblasti Antarktidy

Snahy o zlepšení: ZÁKON č. 17/1992 Sb., o životním prostředí § 1 Účel zákona Zákon vymezuje základní pojmy a stanoví základní zásady ochrany životního prostředí a povinnosti právnických a fyzických osob při ochraně a zlepšování stavu životního prostředí a při využívání přírodních zdrojů; vychází přitom z principu trvale udržitelného rozvoje.

11.9.2001 - Útok na americká dvojčata Terorismus: terorismus má kořeny v zaostalých islámských zemích (Al – Kaidá) jejich útoky jsou namířeny hlavně proti USA teroristický útok na obchodní centrum v New Yorku,… teroristickými útoky jsou ohroženy i vyspělé země Evropy vlajka Al - Kaidá vůdce Al- Kaidá Usám bin Ládin 11.9.2001 - Útok na americká dvojčata bojovníci z Al - Kaidá

Zápis: Globální problémy dneška: Populační exploze: 8 000 př.n.l. - 5 milionů lidí přelom letopočtu (rok 1) – 200 milionů lidí 1648 – 500 milionů lidí počátek 20. století – 2,4 mld. lidí počátek 21. století – 6 mld. lidí denně přibývá 300 tisíc lidí 2050 – až 12 mld. Lidí Hrozba hladu a nemocí: ve vyspělých zemích je pokles porodnosti počet obyvatel roste hlavně v chudých a zaostalých zemích: hladomory v Africe dnes asi 1 mld. podvyživených osob epidemie (HIV,…) humanitární pomoc těmto zemím Znečišťování životního prostředí: s velkým rozvojem vědy a techniky v USA a Evropě souvisí i negativní jevy: znečišťování ovzduší přibývání odpadků (petlahve) ekologické katastrofy (atomové nehody v USA a SSSR, úniky ropy do moří,… kácení tropických pralesů

nad Antarktidou se ztenčuje ozónová vrstva je snaha o zastavení výroby škodlivých skleníkových plynů zákony na ochranu životního prostředí solární energie Terorismus: terorismus má kořeny v zaostalých islámských zemích (Al – Kaidá) jejich útoky jsou namířeny hlavně proti USA teroristický útok na obchodní centrum v New Yorku,… teroristickými útoky jsou ohroženy i vyspělé země Evropy

Opakování: Jak se vyvívej počet obyvatel ve světě od počátku do dnešní doby? Kolik obyvatel bude asi na zemi kolem roku 2050? Jaké negativní jevy přináší populační exploze v zaostalých zemích? Co víš o ztenčování ozónové vrstvy v Antarktidě? Co to jsou skleníkové plyny? Co je cílem ekologických iniciativ? Proč teroristické organizace mají podporu v zaostalých zemích? Proti komu jsou namířeny teroristické útoky?

Otázky pro mladé historiky: Co víš o nerovnoměrném vývoji společnosti ve světě od počátku do dnešní doby? Co je příčinou snižování porodnosti ve vyspělých zemích? Co víš o organizaci Al – Kaidá a Usámu bin Ládinovi? Které teroristické útoky byly v posledních letech provedeny? Proč se vyspělé průmyslové země nechtějí důsledně smluvně zavazovat ke snížení produkce škodlivých látek?

Test – kdo nebo co je na obrázku? vůdce Al- Kaidá Usám bin Ládin hladomory v Africe ozonová vrstva mapa světa mapa tropických deštných pralesů

Poznáš tyto významné osobnosti dneška? Václav Klaus britská královna Alžběta Petr Nečas Miloš Zeman Madeleine Albright zesnulý V. Havel Michal Viewegh

Odkazy: http://www.posters.cz/plakaty/mapa-sveta-fyzicka-mapa-v13251 http://www.zfcr.cz/licensing.shtml http://annalisa.blog.cz/1110/hlad-v-africe http://atanova-zasuvka.blog.cz/1011/ostrava-vyhrala-mistrovstvi-sveta-v-nedychatelnosti http://www.mediafax.cz/zahranici/3981075-Mexiko-uzavrelo-nejvetsi-skladku-na-svete http://www.lidovky.cz/mafie-na-vesnici-spina-ve-mestech-a-tolstoj-100-let-po-smrti-pzh-/ln_zahranici.asp?c=A101119_120931_ln_zahranici_jv http://www.lidovky.cz/odpad-tridi-uz-dve-tretiny-obyvatel-ceska-nejpilneji-v-praze-prv-/ln_domov.asp?c=A100822_115900_ln_domov_mev http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/den-d/obrazem-deset-nejhorsich-ekologickych-katastrof_170432.html http://www.komenskeho66.cz/materialy/zemepis/biosfera.htm http://zpravy.idnes.cz/brazilii-sokoval-prudky-narust-devastace-destneho-pralesa-pob-/zahranicni.aspx?c=A110519_103020_zahranicni_btw http://cs.wikipedia.org/wiki/Ozonov%C3%A1_vrstva

http://ucebnice3. enviregion http://ucebnice3.enviregion.cz/ovzdusi/problem-ozonove-vrstvy/naruseni-ozonove-vrstvy http://anndy96.blog.cz/rubrika/novinky http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/255297-z-al-kaidy-skoro-nic-nezbylo-tvrdi-jeji-bojovnik.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Al-K%C3%A1ida http://zpravy.idnes.cz/al-kaida-meni-taktiku-kvuli-prazdne-kase-bude-unaset-lidi-pkv-/zahranicni.aspx?c=A110622_134106_zahranicni_btw http://www.tvrtm.cz/liberecky-kraj-navstivi-prezident-republiky-vaclav-klaus-s-choti-id-7867.html http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/premier/zivotopis/rndr--petr-necas-74257/ http://sport.eurozpravy.cz/tenis/10974-britska-kralovna-po-33-letech-navstivi-wimbledon/ http://www.milujemefotografii.cz/odesel-vaclav-havel http://www.ipetrov.cz/autor.py/W3 http://www.ceskatelevize.cz/specialy/nejvetsicech/dokumenty_osobnosti_71