Agenda Strategie a synergie Kompetenčních center v PVT, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora personálních procesů v HR Vema Jaroslav Šmarda
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Informační systém krizového řízení kraje
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Komplexní řešení metropolitních sítí
Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
Digitalizace krizového plánu kraje Středočeského kraje
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Případová studie Business Intelligence ve společnosti Mountfield, a.s.
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
© LogicaCMG All rights reserved Ze strašáka každodenní pomocník Ondřej Hrubý Business consultant Zkušenosti z implementace.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Návrh rozvoje informačních systémů krajského úřadu Ludvík Dlabaja 17. března 2006.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Vedení správních řízení ve spisové službě a statistika vyřizování dokumentů.
2. pracovní seminář internetizace knihoven Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Řízení přístupových práv uživatelů
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
1 Přínosy analytických nástrojů ve veřejné správě Případová studie Kraje Vysočina PVT, a.s. Kovanecká 30/2124, Prague 9, Czech Republic.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
Strana 1 © Vema, a. s., 7. dubna 2015 Intranetová řešení v PIS DS -Personalis 2005.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Krajský rok informatiky České Budějovice 26. –
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
CIS Cizinecký informační systém
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Kamil Svoboda.
ISSS 2007 Neimplementujte BI Hradec Králové, 2. dubna 2007 Ing. Václav Bahník.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Realizační tým ICZ duben 2005
Inspirační databanka pro podporu strategického řízení rozvoje lidských zdrojů v krajích Národní vzdělávací fond, o.p.s. M. Mandíková, Z. Palán, I. Sládková,
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
E-Government Moravskoslezského kraje (II. – VI. část výzvy) Projekt Vnitřní integrace úřadu Odbory informatiky, kancelář ředitele, investiční a majetkový,
Koncepce rozvoje IS kraje Petr Pavlinec odbor informatiky Krajský úřad kraje Vysočina
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Zavedení ekonomického systému Microsoft Business Solutions – NAVISION v městě Ústí nad Labem Mgr. Petr Gandalovič primátor města Ústí nad Labem
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Popis systému DBMAN (KEVIS). Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Interaktivní personální portál
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační zdroje české veřejné správy
Závěrečná konference projektu
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Transkript prezentace:

Agenda Strategie a synergie Kompetenčních center v PVT, a.s. Úspěšné implementace nástrojů pro podporu kvalifikovaného rozhodování Komplexní řešení – bezpečnost, rozvoj řešení

Strategie a synergie Kompetenčních center ŘZP a ISMS OLAP Imaging WCM DMS DataMining Reporting Processes Work Flow Integration Klasické dodávky předpřipravených řešení Koncentrace sdílení znalostí a technologií v rámci KC Nová synergická řešení pro zákazníky směřující ke sdílení informací a tvorbě báze znalostí Nová přidaná hodnota pro zákazníky s odpovídajícím řešením bezpečnosti při komunikaci a výměně dat ISMS BI Podpora kvalifikovaného rozhodování Analýza a optimalizace procesů EAI ECM Integrace procesů s řízeným obsahem

Úspěšná implementace nástrojů pro podporu kvalifikovaného rozhodování Úvodní situace Průběh projektu Architektura a detaily řešení Metodika, použité technologie a nástroje Výsledky projektu Kraj Vysočina

Úvodní situace Název projektu Popis zákazníka Realizace I.etapy datového skladu Popis zákazníka Krajský úřad Vysočina Zadání a relevantní informace o prostředí Vytvoření dvou datových tržišť – Fond Vysočina, Statistické datové tržiště První nasazení BI na úrovni kraje Omezující podmínky Velká závislost na externích datech Důvody pro realizaci Vytvoření jednotné datové základny externích i interních statistických dat pro další datová tržiště Demonstrace technologií datových skladů na Kraji Vysočina Popis úvodní situace, obrázky, předpokládám maximálně 2 slidy

Průběh projektu Způsob řízení projektu Součinnost se zákazníkem PM z PVT, tým kompletně z PVT Součinnost se zákazníkem Těsná spolupráce s pracovníky IT ve všech fázích projektu – budoucí rozvoj řešení vlastními silami Vysoká míra spolupráce s klíčovými uživateli KÚ ve fázi analýzy a návrhu Harmonogram Od 10/2004 – 5/2005 Kraj Vysočina společný cíl Více slidů PVT, a.s. společný harmonogram společný tým

Analytické služby (AS) Architektura řešení Prezentační vrstva OLAP, reporty, sestavy Analytické služby (AS) I00II0III0I0III0I0 0I0III0II0I0000II I0I0II0I00II00II0 Datový sklad (DWH) Datové pumpy (ETL) Zdroje dat produkční dbs Excel, textové soubory KEVIS

Metodika, použité technologie a nástroje Metodologie a metodika Projektové řízení: IPMA Technologické a vývojové postupy: vlastní Normy a standardy: ISVS Technologie Prezentační vrstva: portál v ASP.NET (BI Portál), klient „tenký“ (požadován MSIE+OWC) Aplikační vrstva: MS Analysis Services, MS Reporting Services Perzistence dat: MS SQL 2000 Server SE Standardy: HTTP, MDX, SQL Nástroje MS Enterprise Manager, MS Analysis Manager, MS VisualStudio

Výsledky projektu Přínosy pro zákazníka Rozvoj řešení Reuse Zpopularizování BI v prostředí krajského úřadu Vznik specializovaného Analytického oddělení – relevance a konzistence dat, flexibilní výstupy Interaktivní analýza dotací Politici a pracovníci úřadu mají v mailu ty výstupy, které potřebují pro rozhodování Rozvoj řešení Rozvoj primárně vlastními silami KÚ dle požadavků koncových uživatelů (v tuto chvíli běží již 3.etapa) Připravuje se 4.etapa – Ekonomika Realizace zpřístupnění analytických výstupů z prostředí internetu (pro zřizované organizace) Plánuje se rozšíření řešení o oblasti, které PVT realizuje na dalších krajích (sdílení analytických modelů) Reuse Analytické zkušenosti a postupy Znalost původu datových zdrojů a schopnost jejich akvizice Vytvořené analytické modely Měření výsledků Řešení je využíváno Řešení je rozvíjeno

Probíhající implementace nástrojů pro podporu kvalifikovaného rozhodování Úvodní situace Průběh projektu Architektura a detaily řešení Metodika, použité technologie a nástroje Výsledky projektu Plzeňský kraj

Úvodní situace Název projektu Popis zákazníka Internetizace knihoven – informační obsah Popis zákazníka Krajský úřad Plzeň Zadání a relevantní informace o prostředí „…vytvoření informačního obsahu pro uživatele internetu v Plzeňském kraji, zvýšit informovanost občanů Plzeňského kraje a poskytnout jim další služby podporující zvyšování jejich životní úrovně…“ Vytvoření datových tržišť pro oblast Ekonomiky, Dopravy, Regionálního rozvoje, Cestovního ruchu a Dat z externích zdrojů pro interní potřebu Omezující podmínky Míra zapojení budoucích koncových uživatelů do řešení Důvody pro realizaci Nedosažitelnost a roztříštěnost dat používaných pro podporu rozhodování Odstranění chyb a redundance při pořizování a užívání dat Popis úvodní situace, obrázky, předpokládám maximálně 2 slidy

Průběh projektu Způsob řízení projektu Součinnost se zákazníkem PM z PVT, tým kompletně z PVT Součinnost se zákazníkem Těsná spolupráce s pracovníky IT ve všech fázích projektu Vysoká míra spolupráce s klíčovými uživateli ve fázi analýzy a návrhu Harmonogram Od 3/2006 – 12/2006 Více slidů

Architektura řešení 13

Odbor regionálního rozvoje Další externí zdroje Podrobnosti řešení Odbor dopravy Dopravní obslužnost – vazba na GIS (prodané jízdenky) Správa a údržba silnic - ekonomické hospodaření a výkonnost Investiční akce v oblasti dopravy – opravy a budování silnic Cestovní ruch Návštěvnost památek, významných kulturních míst Ubytovaní cizinci Analýza přístupů na webové stránky kraje Ekonomický odbor Rozpočet (Navision) Dotace (Navision, ARES, CEDR, MONIT) Školství – vazba na dopravu (ÚIV) Odbor regionálního rozvoje Územní plánování (Databáze územních plánů) Regionální plánování (Databáze památek) Služby potenciálním investorům (Databáze průmyslových zón) Další externí zdroje ČSÚ MPSV MF MMR 14

Metodika, použité technologie a nástroje Metodologie a metodika Projektové řízení: IPMA Technologické a vývojové postupy: vlastní Normy a standardy: ISVS Technologie Prezentační vrstva: portál v ASP.NET v SharePoint Services (BI Portál 2003), klient „tenký“ (požadován MSIE+OWC) Aplikační vrstva: MS Analysis Services, MS Reporting Services Perzistence dat: MS SQL 2005 Server Enterprise Edition Standardy: HTTPS, XML, MDX, SQL Nástroje MS SQL Server Management Studio, MS VisualStudio

Výsledky projektu Přínosy pro zákazníka Rozvoj řešení Reuse Komplexní pohled na dotace, sjednocení pořizování dat již od žádostí Interaktivní analýza rozpočtu Nástroj na optimalizaci provozních dotací dopravcům Rozvoj řešení Budou následovat další datová tržiště dle požadavků koncových uživatelů Reuse Získání know-how Návrh a implementace Autentizačních zón pro uživatele Nové vytvořené analytické modely Měření výsledků Projekt je před dokončením (12/2006)

Zabezpečení a rozvoj řešení Bezpečnost Komunikační kanály Interaktivní prostředí pro sdílení znalostí Komplexní řešení

Zabezpečení analytických stanic Přihlášení Certifikátem do VPN Přihlášení k BI portálu (může být použita i silná autentizace, CERT) Důvěrnost Šifrování souborů Možnost zabezpečení pomocí PIN Integrita komunikace Zajištěno VPN

Fyzický pohled na architekturu a komunikační kanály DWH Agendy INTERNET GPRS WiFi BLUE TOOTH

Prezentace a sdílení analytických výstupů Statistické údaje - doprava Finanční analýza – cash flow Vyhodnocení ankety Analýza vytížení serverů – CPU Finanční analýza – cestovné dle regionů Finanční analýza – náklady dle období Projekty a programy Efektivní komunikace Prostředí pro spolupráci Rozvoj analytického myšlení Připravenost na budoucí růst potřeb Informace a znalosti jsou zhodnoceny teprve tehdy, až dojde k jejich vhodné prezentaci a interpretaci při spolupráci uživatelů v intuitivním prostředí. 20

Shrnutí a závěry z projektů BI Identifikovaná rizika Kvalita dat – odhalí ji BI řešení Obtížná akvizice externích dat Nepřijetí řešení uživateli Identifikované přínosy Jedna verze pravdy v organizaci Sdílená báze znalostí Zajištění požadovaných analytických podkladů Jak přistupovat k projektům BI v prostředí veřejné správy ? Maximálně se soustředit na spolupráci s dodavatelem (poskytnout lidské zdroje úřadu na projekt BI) Dát prostor pro vznik analytického oddělení (strategie rozvoje řešení BI) Požadovat přenos knowhow Pro zajištění provozu, bezpečnosti, sběru požadavků vlastní silami S cílem rozvoje řešení v budoucnu podle budoucích potřeb uživatelů

Jsme nositeli progresivních řešení © PVT, a.s., 2006