C# - znakové typy a řetězce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

Pro začátek něco lehčího
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
BLIŽŠÍ POHLED NA TŘÍDY, DĚDIČNOST - úvod
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
C# pro začátečníky Mgr. Jaromír Osčádal
Programování v Pascalu Přednáška 7
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
C# - struktury, výčtové typy, pole
C# - datové typy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Registry Windows Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tabulky v MS Excel Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
C# - číselné datové typy
C# - Databáze úvod, ADO.NET
C# - Exceptions (výjimky)
C# - pointery Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Objektové programování
C# - funkce a procedury Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Datové typy a práce s nimi
C# - OOP (object oriented programming)
Návrh a tvorba WWW Přednáška 11
C# - Grafika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - prvky UI – vlastnosti a události Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Počítače a programování 1 8.přednáška. Obsah přednášky Řetězce - deklarace a vytvoření Základní metody pro práci s řetezci Znaky - třída Character Základní.
Alg91 Textové soubory Na rozdíl od jiných typů souborů jsou textové soubory určené pro gramotné lidské oko. Textový soubor je posloupnost znaků členěná.
C# - I/O, streamy, práce se soubory
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
C# - Testování a ladění aplikací Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
C# - Menus, ToolBars and Dialogs Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
C# - předávání parametrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ADO.NET – Transakce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
C# - Generic Collections Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Motivační dopis zadání
13/04/20151 Indexery (1) Členy třídy (struktury) umožňující třídě (struk- tuře) používat hranaté závorky a pracovat s ní podobně jako s polem (používat.
ADO.NET – Objekt DataSet (offline scenář) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KIV/PPA1 cvičení 9 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Třída String a její metody –Řetězce a operace s nimi.
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
Netrvaloppa21 Vytvořte třídu Student pro reprezentaci struktury student na ZČU. Atributy třídy budou fakulta a osobniCislo. Název třídy: Student proměnné.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Práce s řetězci Řetězec je libovolný text nebo libovolná skupina znaků. Řetězec se také označuje jako string. Činnosti prováděné s řetězci: Počítání znaků.
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
C# - konverze datových typů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VISUAL BASIC PRALG.
ADO.NET – object Connection Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ukazatele, řetězce Přednáška č. 3. Ukazatele  Ukazatel (pointer) – typ o velikosti 4 bajty (v 32bit. systémech) pro uložení adresy objektu na který ukazuje.
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
Fce VB - matematické Abs( výraz ) Fix( výraz ) Int( výraz) Sgn(výraz )
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Algoritmizace a programování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Úvod do programování 6. hodina
Vzorové řešení zápočtového testu
Algoritmizace a programování
Složené úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Typový příklad 3 – zadání 1
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Řetězce (24) Funkce strchr: deklarována v: string.h
MNOŽINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně
Transkript prezentace:

C# - znakové typy a řetězce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Znakový typ Slouží pro uložení jednoho znaku Kódování unicode Znak je uvozen v uvozovkách Vypsání kódu znaku: (int) znak Porovnejte hodnotu znaku s ASCII tabulkou Název Typ CTS Popis Hodnoty  char System.Char Reprezentuje 16-bitový znak v Unicode Libovolný znak Unicode

Znaky „řídící sekvence“ \' Apostrof \" Uvozovka \0 Prázdný znak (null) \\ Zpětné lomítko \t Tabulátor \n Znak nového řádku

Úkoly 1. Ze zadaného znaku vypište jeho kód a naopak 2. Vypište na obrazovku následující text: „3C“ \ třídní učitel : …….. „4C“ \ třídní učitel : …….. *řešení naleznete v příkladech ZnakovyTyp1 a 2

Řetězce Realizovány instancemi třídy System.String Řetězec je reprezentován kolekcí jednotlivých znaků Kolekce: // Ukazuje, že instance třídy string je složena z jednotlivých objektů System.Char public static void VypisForEach() {   string myStrText = "ahoj, studeni OATGM";   foreach(System.Char znak in myStrText)   {     Console.WriteLine(znak);   } }

Instance třídy String jsou neměnné ! Tzn.: jakákoliv provedená změna vrací novou instanci typu string string retezec = „Programovani"; //bude vytvorena nova instance tridy String //s hodnotou „Programovani je zabava" a ref. promenna //retezec bude odkazovat na ni retezec += " je zabava";

Porovnávací a vyhledávací metody Metoda Popis Compare Porovná dva řetězce CompareOrdinal Porovná dva řetězce s využitím ordinálního porovnání CompareTo Porovná aktuální instanci třídy System.String s instancí jinou EndsWith Určí, zda aktuální instance končí zadaným řetězcem. StartsWith Určí, zda aktuální instance začíná zadaným řetězcem. IndexOf Určí pozici prvního výskytu určitého řetezce nebo znaku v aktuální instanci LastIndexOf Určí pozici posledního výskytu určitého řetezce nebo znaku v aktuální instanci

Porovnávání řetězců může být lingvistické (jazykové) nebo ordinální (číselné) Úkol: Porovnejte oběma uvedenými způsoby dav řetězce „abc“ a „ABC“ *řešení naleznete v příkladech Strings_1

Řetězce – modifikační metody Metoda Popis Concat Spojí dvě nebo více instancí dohromady. V případě že jsou parametry představovány objekty, je na nich zavolána metoda ToString. CopyTo Zkopíruje určitý počet znaků z řetězce na zadané pozice pole znaků. Insert Vytvoří novou instanci řetězce, do které je na určenou pozici vložen zadaný řetězec Join Umožňuje vytvořit novou instanci řetězce spojením určených elementů pole řetězců, přičemž mezi jednotlivé elementy je ve výsledném řetězci vložen zadaný oddělovač. PadLeft Zapříčiní vytvoření nové instance řetězce o specifikované délce, kde je původní řetězec zarovnán doleva. Také umožňuje zvolit znak, který bude použit pro vyplnění volného místa v novém řetězci. PadRight Provádí to samé jako metoda PadLeft s tím rozdílem, že původní řetězec je zarovnán doprava. Remove Odstraní určitý počet znaků z instance řetězce o zadané pozice. Split Vytvoří pole řetězců, které obsahuje podřetězce vniklé rozdělením na místech zadaného znaku nebo znaků, představujících oddělovače.

Odstraní z řetězce prázdné znaky TrimStart SubString Vytvoří novou instanci řetězce, jejíž hodnota je představována podřetězcem hodnoty instance na které byla zavolána. ToLower Vytvoří řetězec představující kopii instance, na které byla zavolána, kde jsou všechny znaky řetězce malá písmena. ToUpper Vytvoří řetězec představující kopii instance, na které byla zavolána, kde jsou všechny znaky řetězce velká písmena. Trim Odstraní z řetězce prázdné znaky TrimStart Odstraní specifikované znaky ze začátku řetězce TrimEnd Odstraní specifikované znaky z konce řetězce

Úkol Nadefinujte dva řetězce myStrPrvni = „Studenti OATGM !“ myStrDruhy = „…jsou nejlepsi“ Užijte po řadě jednotlivé funkce tak aby jste dosáhli požadovaného výsledku: Concat Studenti OATGM ! …jsou nejlepsi Insert Studenti slavné OATGM ! Join Studenti OATGM ! - …jsou nejlepsi Remove OATGM ! Substring Studenti ToLower studenti oatgm ! ToUpper STUDENTI OATGM ! PadLeft ____Studenti OATGM ! PadRight Studenti OATGM !____ Split OATGM ! * řešení analogického příkladu naleznete v ukázce Strings_2

Seriály o programování v jazyce C# : www.živě.cz www.java2s.com Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Kniha: Programujeme profesionálně, nakladatelství WROX, autor: Jay Glynn,… www.wikipedia.com Seriály o programování v jazyce C# : www.živě.cz www.java2s.com www.functionx.com www.csharp-station.com www.msdn.com www.bytes.com www.c-sharpcorner.com