Technologie pro publikování na webu 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Advertisements

Internetové publikování
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Tvorba internetových aplikací v XHTML 2.0, XForms a XHTML Print Autor: Adam Zluky, Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa, JČU, 2008 Diplomová práce.
WEBMASTER Jakub Koželuh. Student Informatiky (ČZU) Student Informatiky (ČZU) ICQ: ICQ:
Internetový (webový) prohlížeč. Druhy prohlížečů 1. byl v roce 1993 NCSA Mosaic Následovaly další … Netscape 1.0 Netscape 2.0 Netscape 3 Gold Zdroj:
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
1IT T ŘI PILÍŘE WEBU Ing. Jiří Šilhán. T ŘI PILÍŘE WWW WWW využívá počítačovou architekturu Klient/server, uživatel musí mít nainstalován prohlížeč, který.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.01/Ku Základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk (x)html  kaskádové styly.
3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č.1 Organizační úvod Subjektivní kvalita webu Martin Adámek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
ATNPW1 Technologies for web publishing Lecture no. 1 Organisation introduction Organisation introduction Entrance to HTML Entrance to HTML Ing. Martin.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Internetový prohlížeč
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Návrh a tvorba WWW Semestrální práce. Termíny –20. října – odevzdání popisu práce pár větami popsat, jak bude vypadat a fungovat Vaše semestrální práce.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet – pojmy, služby
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Informatika pro ekonomy I LS 2009/2010
Transkript prezentace:

Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Václav Freylich Přednáška č.1

Náplň předmětu Základní principy WWW , RFC, URL, HTTP Základy Macromedia HomeSite 5 a jazyka HTML XHTML podrobně Kaskádové styly (CSS1, CSS2) Moderní zásady tvorby webových prezentací Na cvičeních je využíván Macromedia HomeSite 5 TNPW1 - přednáška č. 1

Vhodná literatura Kosek J., Tvorba dokonalých HTML stránek Kučera M., HTML - kouzla na webu Musciano Ch., Kennedy B., HTML a XHTML - kompletní průvodce Naik D. C., Internet standards and protocols Prokop M., CSS - kaskádové styly pro webdesignéry TNPW1 - přednáška č. 1

Požadavky ke splnění předmětu Docházka na cvičení min. 80% Aktivní práce ve cvičení Semestrální projekt – podmínka pro udělení zápočtu Zkouška Účast na přednáškách není povinná. TNPW1 - přednáška č. 1

Semestrální projekt Vytvoření WWW stránek v XHTML 1.0 Strict Téma stránek dle vlastního výběru (osobní, zájmové, odborné, …) Pokud stránky nebudou mít jasné zaměření je vyžadován minimální rozsah 10 souborů *.htm Stránky musí obsahovat nějakou navigaci (menu) V projektu by se měly objevit: Tabulky, odkazy, seznamy, formátovaný text, obrázky, externě definované styly Termín odevzdání: 11.5.2007 do 23:59 hod TNPW1 - přednáška č. 1

Hodnocení předmětu Úkoly na cvičení - 13 bodů Semestrální projekt – 40 bodů Zkouška – 50 bodů Klasifikace: 103 – 85 … Výborně 84 - 70 … Velmi dobře 69 - 55 … Dobře TNPW1 - přednáška č. 1

Prostředí WWW WWW – nejznámější, nejrozšířenější služba Internetu Celosvětová dostupnost stránek Nezávislost na platformě (PC + Windows, Apple + Mac OS, Unix s nadstavbou X-Window) Internet nemá „majitele“ Aplikuje se legislativa jednotlivých zemí Internet a WWW = šance vzdělávat se, získávat a publikovat informace, pracovat na dálku, bavit se, páchat zločiny, … TNPW1 - přednáška č. 1

Pravěk WWW Skupina vědců z Evropského centra pro jaderný výzkum navrhla jazyk pro sdílení elektronických dokumentů přes Internet HTML = Hypertext Markup Language - sjednocení obrázků, zvuku a textu - díky WWW umožněno hypertextové propojení První webový prohlížeč = MOSAIC - vytvořen v Národním centru pro superpočítačové aplikace na universitě v Illinois - měl fce pro přístup k službám FTP a Gopher TNPW1 - přednáška č. 1

Vývoj WWW Od čistého textu k multimédiím Od externích doplňků k integraci do browserů Od skromných prezentačních schopností k roli významného prezentačního nástroje Od služby k platformě pro poskytování dalších služeb Od privátního systému k běžné součásti veřejného života TNPW1 - přednáška č. 1

WWW - přítomnost Internet má své standardy (RFC) Základem je stále HTML Struktura hypertextu stojí na URL odkazech Hlavním komunikačním protokolem je HTTP TNPW1 - přednáška č. 1

RFC (request for comment) Vznik spolu s ARPANETem Studenti postgraduálu, pracující na výzkumných projektech v oboru sepisovali své „žádosti o komentář“ a předkládali je profesorům Tradice RFC zachována do současnosti, podoba a váha RFC je však jiná Dnes jsou RFC brány jako specifická forma dokumentace pro potřeby Internetu TNPW1 - přednáška č. 1

RFC (request for comment) Každý RFC má své číslo a je jedinečný Neexistují verze, nový dokument vždy zneplatňuje předešlý Jedná se o „de facto“ standardy (nikoliv „de jure“) Ve formě RFC jsou vydávány i návody a doporučení Návrh prochází třemi fázemi, než je uznán jako de facto standard V každé fázi uznávání je publikován jako RFC Tip pro zájemce: http://www.rfc-editor.org TNPW1 - přednáška č. 1

RFC (request for comment) Fáze uznání RFC (tzv. Standard track) - Proposed Standard – prokazuje svou životaschopnost nejméně na 2 implementacích a nejméně po dobu půl roku - Draft Standard – trvá minimálně čtvrt roku, slouží pro nashromáždění zkušeností s řešením - Internet Standard – dokument se stává standardem TNPW1 - přednáška č. 1

RFC (request for comment) Uznání RFC (Off – track) Používá se pro 4 typy dokumentů: Informational – informuje, radí (těchto RFC je nejvíce) Experimental - shrnující výsledky různých experimentů Prototype - ve stádiu experimentu, ale se záměrem někdy v budoucnu se stát se standardem Historic - pro dokumenty RFC, které jsou zneplatněny novějšími - dokumenty RFC). TNPW1 - přednáška č. 1

Problémy RFC Vzhledem k číslování nemůže být určitý dokument neaktuální Může však být zneplatněn jiným dokumentem Zavedena kategorie STD (standard) Soubor RFC pro určitou problematiku Příslušné RFC se v čase mění v rámci STD Stejně jako lze mít neplatné RFC, může mít někdo v ruce STD se starým obsahem TNPW1 - přednáška č. 1

Dokumenty „a là RFC“ FYI (For Your Information) Soubor informativních RFC dokumentů Zejména pro začínající uživatele Internetu Např. Jak vybrat název počítače v síti BCP (Besc Current Practices) Stanoviska, názory a postupy Internetové komunity ve formě RFC Např. postoj ke spammingu TNPW1 - přednáška č. 1

HTML – vývoj jazyka HTML 0.9 - Tim Berners Lee (1991) Logické členění textu, úrovně, odkazy, obrázky HTML 2.0 Vytvořen Level 1 a Level 2 (RFC 1866) Podpora formulářů HTML 3.0 – vytvořena DTD (Document Type Definition) v univerzálním značkovacím jazyce SGML Standard vytvořen z rozšíření jazyka HTML+ (rok 1995) Podpora tabulek a matematických vzorců Kompletní podpora pouze u experiment. prohlížeče ARENA TNPW1 - přednáška č. 1

HTML – vývoj jazyka HTML 3.2 (rok 1996) Verze 3.0 byla mohutným skokem, ale bez potřebné podpory ze strany prohlížečů. W3C rozhodlo o vlastnostech z verze 3.0, kterými se rozšíří verze 2.0 Vzniká nové „oficiální HTML 3.0“ (kódové jméno Wilbur) s konečným označením HTML 3.2 Podpora tabulek, Java apletů, lepší kontrola formátování HTML 4.0 (rok 1997) rozšíření HTML 3.2 s kódovým označením Cougar Podpora frames, skriptů, vkládaných objektů, vícejazyčných dokumentů TNPW1 - přednáška č. 1

HTML – současnost Normy jazyka HTML Jazyk HTML vyzrál a ustálil se V současné době platí verze HTML 4.01 HMTL 4.01 je definován v podobě tří DTD (Document Type Definiton) v jazyce SGML SGML = univerzální značkovací jazyk konsorcia W3C Normy jazyka HTML Strict DTD – Elementy, které nejsou ve standardu 4.0 označeny jako nedoporučované Transitional DTD – Obsahuje nedoporučované elementy, včetně starších, rozšířených elementů Frameset DTD – téměř totožná s Transitional Tag <body> nahrazen tagem<frameset> TNPW1 - přednáška č. 1