Otázka č. 8 Ingrid Vyroubalová.  Veškeré programové vybavení počítače  Určeno pro interakci s uživatelem  Využívá grafické rozhraní (GUI) (MS Office,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Advertisements

Informatika, základní pojmy
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Obecně o operačních systémech
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
Software – aplikace, programy
Software pro 6. ročník Ing. Zdeňka Javorková
Software Dělení programů.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Systémový software Aplikační software
Referát č.8 Jakub Pelikán
Počítače a marketing ve venkovském cestovním ruchu Počítačový kurz Lektor: Ing. Marta Kočková.
Počítačová grafika - úvod
programové vybavení počítače
Počítačové vybavení Gymnázium Šlapanice. Školní síť Server s OS Linux Stanice s OS Win98, NT, XP Možnost bootování OS Linux ze serveru Rychlost sítě 100.
Význam a rozdělení software
Opakování učiva pro 7. ročník
Anotace Žák definuje aplikační SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat aplikační software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software Aplikační programy.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Počítačová grafika a prezentace 1 Radek Pinc
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Software = programové vybavení Je to sada všech počítačových programů v počítači. Software = programové vybavení Je to sada všech počítačových programů.
Programové vybavení počítače
Internetový prohlížeč
Opakování učiva pro 8. ročník
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Informační a komunikační technologie 1.2 Operační systémy, aplikace Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Kadeřník,
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Počítačové vybavení Gymnázium Šlapanice. Školní síť Server s OS Linux Stanice s OS Win XP Možnost bootování OS Linux ze serveru Rychlost sítě 100 Mb/s.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 Software Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
Marcel Ondráček Martin Kasalý Petr Hanych.  je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu  Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem.
Informatika Soubory a složky
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FORMÁTY DATOVÝCH SOUBORŮ
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Překladače 1. Překladače a programovací jazyky © Milan Keršlágerhttp:// Obsah:
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_18_Aplikační_programy TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Mgr. Barbora Pilárová Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět: Informatika VY_32_INOVACE_05_SOFTWARE.
VY_12_INOVACE_19_WEBOVÉ STRÁNKY_ INFORMAČNÍ GRAMOSTNOST _HORKÁ.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Software Programové vybavení počítače. Operační systém Je nejdůležitějším software prvkem v počítači Zajišťuje komunikaci mezi uživatelem a hardware „program“
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Rozdělení software podle účelu 2
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
SOFTWARE II Aplikační software.
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Aplikačné programy Základné užívateľské programy na prácu s textom a grafikou rozdelenie: TEXTOVÉ EDITORY TABUĽKOVÉ EDITORY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY GRAFICKÉ.
Opakování učiva pro 7. ročník
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Opakování učiva pro 8. ročník
Microsoft office - Seznámení Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Otázka č. 8 Ingrid Vyroubalová

 Veškeré programové vybavení počítače  Určeno pro interakci s uživatelem  Využívá grafické rozhraní (GUI) (MS Office, …)  Dříve textové rozhraní, příkazový řádek (Aplikace pod MS DOS – předchůdce windows)

 Aplikace se může skládat z několika programů  Aplikační balíky (application suite) - několik aplikací spojeno do skupiny  Např.: kancelářské balíky (OpenOffice.org a MicrosoftOffice)

 Antivirové programy (AVG - Brno, NOD 32, Norton antivirus)  Databázové systémy (MS SQL, Oracle)  Hry  Internetové prohlížeče (Internet Explorer, Mozilla, Chrome)  Kancelářské balíky (MS Office, Open Office)  Programy pro tvorbu dokumentů, neboli DTP (MS Publisher)  Technické programy (CAD, CAM, CAE, …)  Programovací jazyky (Pascal, Java, C#)  Programy pro počítačové sítě a komunikaci  Vizualizační a animační programy (bitmapové a vektorové grafické editory)  Zvukové a hudební programy  Vývojové nástroje (nástroje pro tvorbu programů, kompilátor, debugger,...)  Utility, neboli užitečné programy  Výpočetní a matematické programy  Účetní programy (Pohoda)

 Slouží k prohlížení WWW (world wide web)  Umožňuje komunikaci s HTTP serverem a zpracování přijatého kódu (HTML) a který dle standardů zformátuje a zobrazí jako webovou stránku.  Mezi nejznámější webové prohlížeče patří grafické: MS Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome, Opera a textové: Links a Lynx

 Bezplatná online komunikace mezi lidmi  Příklady: QIP, ICQ, Miranda, Skype, MSN,…

 Skupina softwaru prodávaného jako celek  Jeho součástí obvykle bývá textový editor, tabulkový procesor, nástroj na tvorbu prezentací či databázový systém.  MicrosoftOffice je nejrozšířenější.  OpenOffice.org je zdarma, multiplatformní = je spustitelný na nejrozšířenějších operačních systémech (MS Windows, Mac OS X, Linux,…).

 software usnadňující práci programátorů (zvýší produktivitu programátora pomocí provázaných komponent s podobným uživatelským rozhraním)  většinou zaměřené na jeden konkrétní programovací jazyk  Např.: MS Visual Studio, Eclipse, …

 Prostředek pro zápis logaritmů, jež mohou být následně provedeny na počítači  Komunikační nástroj mezi programátorem a počítačem  Zápis algoritmu ve zvoleném programovacím jazyce se nazývá program  Programovací jazyky existují v řadě verzí a implementací, mluvíme někdy o dialektech programovacího jazyka  Např.: C, Pascal, C++, C#, Java, PHP, Ruby

 Dle abstrakce: nižší a vyšší  Vyšší programovací jazyky se dělí:  Strukturované (např. C, BASIC)  Objektově orientované (např. Smalltalk, Java)  Funkcionální (např. Lisp, Haskell)  Logické (např. Prolog, Gödel)  Dle způsobu překladu a spuštění:  Kompilované: překládány kompilátorem - rychlejší, náročnější - př. Pascal  Interpretované: pomalejší překlad jen do mezikódu (Java, Python) a další….

 Též kompilátor; compiler z to compile – sestavit, zpracovat  Používaný pro vývoj softwaru  Slouží pro překlad algoritmů zapsaných ve vyšším programovacím jazyce (C++, C#)do jazyka strojového, či spíše do strojového kódu Příklad kousku programu ve strojovém kódu pro počítač s procesorem Intel:

 Aplikace k zlepšení chodu firem  Příklady: CRM(Customer relationship management) - shromažďování, zpracování a využití informací o zákaznících firmy SRM(vztahy s dodavateli), ERM(vztahy se zaměstnanci)  Nejvýznamnější dodavatel řešení:

 Počítačové programy dvojího typu: - vektorové (upravují soubory s vektorovou grafikou) - bitmapové (upravují soubory s rastrovou grafikou)  Vektorové editory - vytváření schémat, nákresů s ostrými hranami, technických výkresů, diagramů apod., (animace). Příklady: CorelDraw, Adobe Illulstrator, Xara Xtreme, CAD (pro projektování)  Bitmapové editory - úprava digitálních fotografií a ilustrací Příklady: GIMP, Photoshop

 Utility (pomocné programy) slouží k zjednodušení činností  Příkladem může být správa operačního systému, nastavování skrytých vlastností aplikací, …  Výukové programy jsou určeny k výukovým účelům, např. interaktivní učebnice určena přímo pro výuku ve školách

 Účetní program je určen pro vedení účetnictví na počítači Příklady modulů účetního programu: Účetnictví; Daňová evidence; Pokladna; Sklad; Evidence majetku; Mzdy; Kniha jízd; Maloobchodní prodej; Kancelář; …  Počítačové hry – DVD, CD, internet; často vysoké hardwarové požadavky, často způsobuje závislost!

 způsob, jakým jsou v souboru organizována data  Obrázkové formáty (JPG, GIF, …)  Video formáty (avi, mp4)  Formáty dokumentů (txt, docx, doc)  Pro výměnu dat mezi aplikacemi (XML)  Formát pro publikaci dokumentů na internetu (HTML)

 DOC – Microsoft WORD  XLS – Microsoft EXCEL  ODT, ODS – Open Office Text, Spreadsheets  PDF – Adobe Acrobat  PPT – MS POWER POINT  WAV, WMA, MP3 – přehrávače zvukových souborů (WinAmp, Windows Media Player)  JPG – prohlížeč fotek (Google Picasso)  MPEG,AVI – přehrávače video souborů (BS Player, Windows Media Player)