Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program mezinárodní spolupráce mezi Českou republikou a Státem Izrael v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji GESHER/MOST.
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Srovnání programů EUREKA a Eurostars s národními programy na podporu aplikovaného výzkumu a inovací Miroslav Janeček Praha, 11. září 2013.
„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Informační zdroje v programu 1N Celostátní porada vysokoškolských knihoven České Budějovice Věra Kubíková, MŠMT.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jak se učí inovační podnikání
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2013 podvacáté Pavel Švejda Praha, 3. prosince 2013 INOVACE 2013, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technologické platformy a dopravní výzkum
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
The Eurostars Programme. Vyhlášení programu (1) ‏ Společný program EUREKY a EU Podpora MSP s V a V podle čl.169 Evropské smlouvy s cílem tržního uplatnění.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
PhDr. Věra Havránková odbor ekologie
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
2.Marketingové prostředí
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ A JEHO PODPORA Jan Kofroň Seminář Efektivní marketing PARDUBICE,
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Ochrana průmyslového vlastnictví jako jeden z nástrojů zkvalitnění inovačního procesu Pavel Švejda ÚPV, Praha, 1. června.
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2010 posedmnácté Pavel Švejda Praha, 30. listopadu 2010 INOVACE 2010, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
ASIA INVEST Podpora podnikatelských kontaktů v Asii Česko-asijské fórum 3. březen 2008.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR RIS3 krajů ČR a RIS3 ČR včera, dnes a zítra Pavel Švejda Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, 24. dubna 2014.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR K čemu slouží Technologický profil ČR pro inovační firmy? Jsme připraveni na zvládnutí inovačních procesů? Pavel Švejda.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Institut experimentálních.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Program EUREKA a Česká republika Brno, Předsednictví České republiky v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s. Seminář Inovační potenciál ČR Pavel Švejda Praha, 8. září 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Program Eurostars.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Jaroslava Barbara Sporková
Podpora podnikatelských kontaktů v Asii
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA Asociace inovačního podnikání ČR

Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Hodnocení: Ano Ne 1. Je projekt určen pro civilní účely?..…..… 2. Týká se projekt výrobku, technologie?..…..… 3. Je projekt určen k tržnímu využití?..…..… 4. Je účastníkem projektu více než 1 členská země EUREKY?..…..…

Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Hodnocení: Ano Ne 1. Je projekt určen pro civilní účely?..…..… 2. Týká se projekt výrobku?..…..… 3. Týká se projekt technologie? … 4. Týká se projekt služby?..…..… 5. Je účastníkem projektu více než 1 členská země EUREKY?..…..… 6. Je projekt určen k tržnímu využití?..…..… Pozn.:Toto hodnocení se nepoužívá pro projekty typu „cluster“ nebo „umbrella“

Kategorizace oborů programu EUREKA BIO- biotechnologie, medicína, farmacie COM - komunikační technologie ENE-získávání a využívání energie ENV - ochrana životní prostředí INF- informační technologie LAS- vývoj a využití laseru MAT- vývoj materiálů ROB- robotizace a automatizace TRA- doprava a provoz

Vztah technologických inovací a tržního uplatnění

Schéma klasifikace inovačních řádů

Zastavené (nedořešené) projekty Průměrně každý čtvrtý nově vyhlášený a schválený projekt je zastaven v průběhu řešení Zhruba 10% návrhů projektů je již v počátcích zastaveno Zastavené projekty v období let 1985 – 2002 váží cca 500 milionů €

Hlavní důvody a obory zastavených projektů Financování 27% Spolupráce 24% Odhad/Téma 19% Strategie/ politika 18% Technika 10% Trh 2% ENV26 % BIO 17 % INF 17 % MAT11 % ROB11 % ENE 6 % TRA 6 % COM 3 % LAS 3 %

Zastavené projekty podle velikosti organizace a nákladů na projekt MSP (SME) 54% Velké podniky 29% University 11% Výzk.ústavy3% Ostatní 3% Do 1 mil. € 49% Od 1 do 2 mil. € 28% Od 2 do 5 mil. € 14% Od 5 do 10mil. € 6% Nad 10 mil. € 3%

Zastavené projekty podle počtu spoluřešitelů a spolupracujících partnerů 2 řešitelé 62% 3 řešitelé 29% > 3 řešitelé 9% 2 spoluprac. 34% 3 spoluprac. 21% 4 spoluprac. 17% 5-7 spoluprac. 14% 8 a více spolupr. 14%

Zastavené projekty podle doby trvání projektu Do 2 let20% Od 2 do 3 let46 % Nad 3 roky34 %

Podstatné důvody vedoucí k zastavení projektů Nízký rozpočet (tzv. mikroprojekty) - do 1 mil. € Doba trvání projektu - do 3 let Projekty s méně než 3 spoluřešiteli a méně než 5 spolupracujícími partnery (subdodavateli) Projekty řízené universitami a výzkumnými ústavy Řešitelem je velká společnost procházející strategickými změnami Vysoký odhad přínosů a uplatnitelnosti na trhu

PAM – Project Assessment Methodology Jedná se o nový způsob hodnocení(ex-ante) návrhů projektů zavedeného z důvodů: stoupajících technických rizik při řešení projektů rostoucí globalizace trhu, výzkumu objevení se vícepartnerských konsorcií nutnosti komplexnějšího financování projektů nutnosti přizpůsobit řešení projektů rychle se měnícímu trhu

PAM – PŘEDBĚŽNÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ Tato nová metodika hodnocení návrhů projektů EUREKA byla schválena na zasedání Vysokých představitelů programu dne za dánského předsednictví. Užívána je od ve všech členských státech programu povinně

Česká republika má díky výše uvedenému systému posuzování návrhů projektů Radou programu EUREKA 0 zastavených projektů

Děkuji za pozornost V případě dotazů a informací: Tel Fax www. aipcr.cz AIP ČR, Novotného lávka 5, Praha