Název úlohy: 2.5 Smykové tření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Název úlohy: 3.11 Rychlost zvuku ve vzduchu
Smykové tření a valivý odpor
Název úlohy: 2.4 II. Newtonův zákon
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tření Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Název úlohy: 4.11 Radioaktivita a ochrana před zářením
Dráha, rychlost, čas.
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
O drsnosti a materiálech
Fyzika Klid a pohyb.
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Název úlohy: 4.7 Termistor
Název úlohy: 8.6 Polarizace světla
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ZVLASTNI.
Síla, která brání pohybu objektu po ploše.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Dynamika.
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU SMYKOVÉ TŘENÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Smykové tření, valivý odpor
Zákon vzájemného působení dvou těles
Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce. Úvodní hlavička Doplň číslo lab. práce.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Smykové tření Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/ICT10 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit.
Smykové tření.
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
Název úlohy: 2.8 Archimedův zákon
Název úlohy: 2.11 Základy meteorologie
Název úlohy: 3.19 Výkon elektrického proudu. Fyzikální princip Výkon P elektrického proudu vypočítáme jako součin napětí na spotřebiči a proudu, který.
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
Síla.
Název úlohy: 7.21 Střídavý proud s indukčností
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Název úlohy: 9.9 Nabíhání zdrojů světla. Fyzikální princip Každý zdroj světla potřebuje určitou dobu po jeho zapnutí k přejití do plného provozního režimu.
Název úlohy: 2.6 Povrchové napětí
Měření fyzikálních veličin
Název úlohy: 7.18 Přechodný děj
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Název úlohy: 2.14 Barvy světla
Název úlohy: 5.7 Smykové tření
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Účinky elektrického proudu
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření a znázornění síly
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM TŘENÍ.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 3.7.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Impuls síly.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM 3. Newtonův zákon.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
Tření-síla, která brzdí pohyb
1. Urči co se pohybuje snáze?
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_20 Síly.
Transkript prezentace:

Název úlohy: 2.5 Smykové tření

Fyzikální princip Smykové tření vzniká, když se dvě tělesa z pevných látek po sobě smýkají. Síla, která brání posouvání těles, se nazývá třecí síla. Abychom uvedli těleso do rovnoměrného pohybu, musíme vynaložit větší sílu tzv. klidovou třecí sílu. Sílu, kterou těleso tlačí na podložku, nazýváme tlakovou sílu. Cíl Určit třecí sílu, klidovou třecí sílu, tlakovou sílu a poměr tlakové a třecí síly. Pomůcky LabQuest, siloměr DFS-BTA, stejná tělesa (kvádry, učebnice, ....).

Schéma

Postup 1. Siloměr DFS-BTA zapojíme do konektoru CH 1 LabQuestu. Siloměr přepneme na citlivější rozsah 0-10 N. 2. Zapneme LabQuest a nastavíme v menu Senzory – Záznam dat: Trvání: 10 s, Frekvence: 20 čtení/s. Dále zvolíme zobrazení grafu.

Postup 3. Stiskneme tlačítko START (měření) na LabQuestu a snažíme se pomalu a rovnoměrně smýkat těleso po podložce.

Postup 4. Na grafu jsou pro nás dvě zajímavé oblasti. V zelené oblasti je maximální síla – klidová třecí síla Ft0 = .......... N. V modré oblasti je pohybová třecí síla Ft = ......... N. Obě získáme tak, že na dotykové obrazovce označíme tažením danou oblast a v menu zvolíme Analýza – Statistika. Ft0 bude maximální síla a Ft střední síla v modré oblasti. 5. Tlakovou sílu Fn určíme tak, že těleso zavěsíme na siloměr a změříme sílu.

Postup 6. Potom vypočítáme poměr tlakové Fn a třecí síly Ft. Označíme jej f – součinitel smykového tření. 7. Měření opakujeme pro dva a pak pro tři kvádry na sobě. Předcházející měření si můžeme uložit do paměti: menu Graf – Uložit. Následně zobrazit všechna tři měření naráz.

Doplňující otázky 1. Jaký je poměr velikostí třecích sil v jednotlivých měřeních (jeden, dva, tři kvádry)? 2. Vyzkoušej jiné materiály (těleso, podložka). 3. Zkus pohyb kvádru nerovnoměrným pohybem. Jak se změní výsledek měření? Nápověda: Zopakuj si Newtonovy zákony. 4. Vyzkoušej si jako těleso(a) Zlaté stránky.

Doplňující otázky 5. Zkus založit jednotlivé listy dvou Zlatých stránek (dvou učebnic) a zkus je od sebe vysunout. 6. Na čem závisí velikost třecí síly?