RENTGENOVÁ FLUORESCENČNÍ ANALÝZA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Advertisements

Zprovoznění experimentu
Elektrostatika.
MCNP výpočty pro neutronovou a rentgenovou diagnostiku na aparaturách GIT-12 a PALS Ondřej Šíla.
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek R. Bulín 1), H. Fartáková 2) 1) Gymnázium Plasy 2) Gymnázium Jiřího Gutha-Jarkovského,
Vysoké učení technické v Brně
Radiační příprava práškových scintilátorů Jakub Kliment Katedra Jaderné chemie FJFI ČVUT Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Úvod k hlavním skupinám – s a p prvky
The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ.
Fyzikální týden 2002 na FJFI ČVUT v Praze
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Optické metody.
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Rentgen Ota Švimberský.
Spektrum záření gama, jeho získávání a analýza
Měření měrného náboje elektronu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fotonásobiče Martin Pavlů Zdeněk Švancara Petr Marek
ZEEMANŮV JEV anomální A. Dominec, H. Štulcová (Gymnázium J. Seiferta) ‏ V.Pospíšil jako vedoucí projektu.
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami.
Vejmola, Jan Jirásek, Michael supervizor: Ing. Pospíšil, Vladimír
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_120.
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. -Alfa Spektrometr -Vývěva -Cicero -Převaděč -Počítač -Zkoumaný vzorek.
Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů.
Mössbauerova spektroskopie
Charakteristiky Dolet R
Polovodičová spektroskopie
N. Hlaváčová, Gymnázium Olomouc, Čajkovského 9 P. Vanický, Gymnázium Broumov.
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
KDAIZ (Rentgenová fluorescenční analýza). Čím se tato metoda zabývá a k čemu ji využíváme? -Tato metoda se nejčastěji používá ke zjišťování složení materiálů.Je.
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL
Rentgenová fluorescenční analýza Ráchel Sgallová Školitel Tomáš Trojek Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZEEMANŮV JEV A. Dominec, H. Štulcová (Gymnázium J. Seiferta) ‏ V.Pospíšil jako vedoucí projektu.
Rentgenfluorescenční analýza Barbora Vlková Pavel Čupr supervisor: Ing. Tomáš Trojek, Phd.
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Využití moderních laboratorních metod v metalografii a fraktografii
Rentgenová fluorescenční analýza
Optické metody (pokračování) – fluorescence, fluorimetrie
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
Analýza rentgenového spektra Cu a Mo anody
Sonda pro měření termoelektrického napětí
Rentgenfluorescenční analýza
Spektrometrie gama záření
Spektrometrie záření gama
Analýza stříbrných mincí pomocí ionizujícího záření
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Helena Brandejská Josef Novák Michal Unzeitig Supervisor: Ing. Petr Průša Týden vědy na Jaderce Rentgenfluoresenční analýza, pomocník nejen při zkoumání.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
ZKOUŠENÍ MATERIÁLU Defektoskopie a technologické zkoušky.
Částicový charakter světla
Rentgenfluorescenční analýza
Pozorování hmyzu uvězněného v jantaru
Model atomu.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Využití rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Elektrické vlastnosti látek
Využití ionizujícího záření při ochraně památek
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Rentgenfluorescenční analýza
Transkript prezentace:

RENTGENOVÁ FLUORESCENČNÍ ANALÝZA Gabriela Salajová, Ondřej Polívka – GCHD Školitel: Ing. Tomáš Trojek, PhD. - KDAIZ

K čemu se tato metoda používá?? využívá se pro zjišťování chemického složení zkoumaných předmětů, nebo k určení jejich stáří je nedestruktivní, což znamená, že na předmět nemá žádný vliv a nijak ho nepoškozuje, proto je velmi oblíbená a patří mezi nejrozšířenější metody využívající ionizačního záření potřeba je hlavně při zkoumání historických památek a artefaktů (archeologické nálezy, umělecká díla) Postup RFA má dvě části – měření a vyhodnocování

Princip metody Je to analýza s využitím emise charakteristického záření X : -Budíme charakteristické záření vhodným primárním zářením; detekujeme charakteristické rentgenové záření, které vzniká právě při emisi elektronu.Na jeho volné místo se dostává jiný elektron, z jiné energetické hladiny, a rozdíl těchto energií se vyzáří jako foton záření, které detekujeme, a poté vyhodnocujeme Co probíhá v látce: - budící záření je absorbováno a rozptylováno ve vzorku - jako výsledek absorpce jsou atomy vzorku excitovány - excitované atomy přecházejí zpět do základního stavu s emisí charakteristického záření X nebo Augerových elektronů Zjednodušeně, stačilo nám detekovat Augerovy elektrony a zjistit jejich energii.Ta se porovná s tabulkovými hodnotami pro jednotlivé prvky a tak se zjistí, o jaký prvek se jedná.

Měření Data se měří pomocí rentgenfluorescenčního analyzátoru, ten může být přenosný(menší - výhoda snadného přemístění) nebo nepřenosný(větší - výhoda ostínění, tudíž nehrozí nebezpečí ozářením) Aparatura:

Zdroj primárního záření - v našem případě rentgenka s molybdenovou anodou - nastavujeme si jak napětí na rentgence, tak proud urychlovaných elektronů Křemíkový detektor rentgenova záření - zachytává záření vzniklé po emisi elektronu v důsledku absorpce primárního záření - záření je detekováno pouze z povrchové vrstvy o tloušťce desítek až stovek mikrometrů - informace z detektoru se posílají do počítače, kde se vyhodnocují a ukládají

Jak měříme? Nejdříve zkoumaný vzorek umístíme tak, aby na něj mohly dopadat paprsky záření X a zároveň se od předmětu odrážely do detektoru Před měřením zakryjeme měřicí aparaturu skleněnými deskami, pro odstínění zbytkového záření Zapneme napájení rentgenky Začneme detekovat počet a energii elektronů, které se odrážejí do detektoru

Vyhodnocování Informace z měřicí aparatury zpracovává program v připojeném počítači a výsledky se zobrazují na monitoru ve formě grafu Osa y zobrazuje počet zachycených částic a osa x jejich energie

CELÁ APARATURA, I S NAPOJENÍM NA POČÍTAČ

Existují programy, které dokáží data vyhodnotit a udělat z nich graf:

Osa x tedy udává energii, charakteristickou pro každou energetickou hladinu v elektronovém obalu každého prvku v periodické tabulce Nejčastější energetické hladiny: Kα a Kβ, Kα má menší energii, na ose x více vlevo Osa y udává četnost zachycených částic pro každou hodnotu osy x Pouze orientačně -> stačí výsledek vyhodnotit podle tabulek, tzn. podívat se na energii peaku a podle toho určit prvek Pro složitější výpočty apod. -> program AXIL, velmi jednoduchý na ovládání - např. při výpočtu procentuálního zastoupení prvku ve vzorku (podrobněji v dalším slidu) Hloubkové rozvrstvení -> výpočet poměru Kα / Kβ, větší poměr=více na povrchu Měření tloušťky vzorků Při měření artefaktů – tabulka, sestavená na KDAIZ – lze vyčíst barvu, jakou bylo dílo vytvořeno a dokonce i přibližné stáří artefaktu

Procentuální zastoupení prvků ve vzorku Nejjednodušší to je pomocí programu AXIL – musí se stanovit plochy peaků ve spektru – koncentrace je přímo úměrná ploše peaku – AXIL počítá plochy jednotlivých peaků a odečítá pozadí, tak dokáže identifikovat jednotlivé prvky -> obsahy peaků odpovídají počtu zachycených částic, stačí dopočítat kolik je to z celkové plochy peaků Vrstevní rozložení prvků ve vzorku Jsou 2 metody: - 1. Kα emitovány hlavně z povrchu, Kβ celého vzorku stále stejná; čím je prvek hlouběji, klesá počet zachycených částic K-alfa -> klesá i poměr mezi Kα a Kβ - 2. Vzorek se naklápí vůči záření -> čím prvek více na povrchu, s větším sklonem větší tloušťka.Vzorky více navrch – více emitovaných částic

Co bylo naším cílem: Nastudovat teorii, abychom věděli, proč a jak co funguje a tím pádem se mohli podílet větší měrou na vyhodnocování a posléze je provádět zcela sami Naučit se ovládat měřicí aparaturu Využít vědomostí při měřeních v praxi

Jak se nám to podařilo: Výsledkem pečlivého nastudování a pochopení teorie jsou naše prezentace, článek a plakát a také schopnost sami se podílet na vyhodnocování nejprve jen zkušebních vzorků, posléze i v praxi Výsledkem učení se ovládání aparatury je vlastně to samé Využití vědomostí v praxi: - na KDAIZ jsme 2x absolvovali měření návrhů bankovek pro ČNB, a jednou dokonce měření artefaktů z kostela pro restaurátory

Návrhy bankovek poprvé – 27.11.2007:

Zde je krásně (i když trochu rozmazaně) vidět, jak se měří v praxi

Návrhy bankovek podruhé – 3.4.2008: Amatérské fotky

Artefakty z kostela pro restaurátory

TOŤ VŠE… Kdo usnul, o hodně přišel Děkujeme za pozornost……Gabriela Salajová, Ondřej Polívka – GCHD Velmi děkujeme i našemu školiteli, který se nám po celý rok věnoval: Ing.Tomáš Trojek, PhD. (Aplaus!!)