VITAMÍNY Title & author

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Vitaminy.
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
VY_32_INOVACE_05_PVP_256_Hol
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přehled enzymů GIT. Trávení, vstřebávání
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

VITAMÍNY Title & author Vytvořeno pro potřeby prezentace na téma Vitamíny Chemie; Gymnásium Vítězslava Nováka Autor - Daniel Bernát

C o j s o u ? základní složky lidské potravy katalyzátory biochemických reakcí (metabolismus bílkovin, tuků, cukrů) vyskytují se ve stejné formě a plní stejné úkoly umí je tvořit pouze rostliny chemicky nejednotné látky, nelze dělit podle struktury potřeba různá, dle jednotlivce posilují a udržují imunitní reakce nejsou – látky stavební, zásobní ani energetické Common knowledge + history Z historie Vitamín B1 objevil polský chemik Kazimierz Funk v roce 1912. Ujal se název z latiny vital amine (životně důležité aminy). Není pravdivý, ale název se ujal. Byl rozšířen i pro ostatní později objevené vitamíny.

P r o b l é m y hypovitaminóza avitaminóza hypervitaminóza krátkodobý nedostatek jednoho nebo více vitamínů projevuje se snížením funkce avitaminóza dlouhodobý nedostatek vitamínu (poškození organismu případně smrt) Mohou souviset se stabilitou vitamínů – – teplo, kovy, oxidace, světlo, konzervace. hypervitaminóza nadbytečný příjem vitamínů, projevuje se zdravotními problémy vitamínem C se nelze předávkovat, vyloučí se v moči Issues

Vitamíny rozpustné ve vodě R o z d ě l e n í Vitamíny rozpustné v tucích lipofilní vitamíny A, D , E, K Dle wikipedie se používá mnemotechnická pomůcka zADEK Vitamíny rozpustné ve vodě hydrofilní – ostatní B, C, H, PP Divide

V i t a m í n A Retinol rozlišen na A1 a A2 existuje pouze v živočišných tkáních; v rostlinách ve formě provitamínů – nejpodstatnější β-karoten, který se v střevech mění na regulérní vit.A β-karoten – chrání pokožku před zářením a nedá se jím předávkovat zisk z mrkve, rajčat, pomerančů, zelí, špenátu, kapusty vitamín A funguje preventivně proti kornatění tepen a jako složka zrakových pigmentů získává se z másla, žloutku, jater, rybího tuku, mléka a luštěnin nadbytek způsobuje nevolnost a zvracení nedostatek šeroslepost, zástavu růstu, krvácení z nosu, vypadávání vlasů, slabá odolnost proti infekcím a degenerace pohlavních orgánů Vit A

V i t a m í n D D2 D1 Kalciferol rozlišujeme na D2 a D3 je důležitý pro vstřebávání a funkci metabolismu vápníku a fosforu získává se z rybího tuku, másla a mléka při nadbytku se fosfor a vápník ukládají příliš při nedostatku vzniká křivice provitamíny ergosterol (D2) a cholesterol (D3) v kůži se mění na vitamín účinkem UV zdroje – kvasnice, oleje, žloutek Vit D D2 D1

V i t a m í n E Tokoferol antisterilní funguje jako antioxidant využití - přidává se do lipidů jako ochrana před oxidací léčba degenerativních onemocnění nervové a svalové soustavy zabezpečuje správnou funkci pohlavních žláz přídavek do krémů v pivu získává se z rostlinných olejů, luštěnin a zelenin, másla a vajec nedostatek způsobuje neplodnost samců a nedonášení potomků u samic Vit E

V i t a m í n K K1 K2 Fylochinon antioxidant protikrvácivý získává se z zelených rostlin, luštěnin, kvasnice a žloutek syntetizuje ho střevní mikroflóra při nedostatku je problém s krevními destičkami a nezastavuje se krvácení nadbytek přírodního je neškodný, syntetický způsobuje nadbytečný rozpad červených krvinek a z toho plyne poškození jater K1 K2 Vit K

V i t a m í n C Kyselina L-askorbová kyselý character, antioxidační vlastnosti v těle je součástí přenašečů vodíku (redoxní systémy) na vzduchu je velice nestálý a ničí se teplem syntetizuje se z glukózy, neumíme si ho vyrobit význam - podporuje obranyschopnost - zachytává volné radikály - vysoké množství a s ionty železa podporuje tvorbu radikálů - vliv na celkový stav organismu (regenerace sportovců) získává se z ovoce a zeleniny přebytek způsobuje močové kameny nedostatek způsobuje únavu, krvácení z cév, slabou obranyschopnost a kurděje Vit C

V i t a m í n H Biotin součást enzymů katalyzujících přenos kyslíku a oxidu uhličitého je ve všech buňkách podporuje růst kůže získáváme jej z kvasnic, žloutku, květáku a od střevních bakterií Vit H

V i t a m í n P P Můž trpící pelagrou Niacin (kyselina nikotinová) antipelagrický (onemocnění kůže) snižuje hladinu cholesterolu důležitý pro syntézu RNA, bílkovin a činnost kůže, nervové a trávící soustavy součást enzymů redoxních systémů získává se z kvasnic, jater, masa a mléka v těle savců vzniká z tryptofanu (aminokyselina) Můž trpící pelagrou Vit PP Tryptofan

Kyselina pantothenová V i t a m í n y B Thiamin pyrofosfát B1 - thiamin důležitý pro metabolismus sacharidů (v Krebsově cyklu) zdroj – střevní bakterie, kvasnice, obilniny, luštěniny, žloutek, vnitřnosti, ořechy, brambory, mléko nedostatek – záněty a obrny nervů, nedoslýchavost, křeče, poruchy vstřebávání nutný příjem pro alkoholiky kvůli špatnému vstřebávání B2 – riboflavin katalyzuje přenos vodíku citlivý na světlo zdroj – kvasnice, obilné klíčky, listová zelenina, rajčata, mléko, žloutek, luštěniny nedostatek – poruchy růstu, nervové poruchy, záněty vyskytující se na přechodech sliznice a kůže Riboflavin Vit B 1 B5 – kyselina pantothenová vyskytuje se téměř všude účast v metabolických dějích všech buněk (koenzym A) zdroj – kvasnice, játra, luštěniny, maso, ryby, vejce Kyselina pantothenová

V i t a m í n y B B6 – pyridoxin důležitý pro metabolismus aminokyselin zdroj – droždí, obilné klíčky, maso, játra, celozrná mouka, brambory nedostatek – kožní nemoci, nervové poruchy, pomalé hojení zánětů B12 – kobalamin jediná organický sloučenina s kobaltem důležitý pro krvetvorbu, metabolismus aminokyselin, nukleových kyselin posiluje obranyschopnost a paměť jako producenti se používají mikroorganismy zdroj – játra, maso, střevní mikroflóra nedostatek – snížení počtu hemoglobinu Vit B 2 B10 – kyselina listová – (M) – folát – (B9 ??) růstový faktor mikroorganismů, součást enzymů přenášejících jednouhlíkaté radikály důležitý pro tvorbu červených krvinek, snižuje počet samovolných potratů prevence proti vývojovým vadám, antiinfarktový faktor, inhibitor střevní flóry zdroje – droždí, játra, vejce, maso, zelené části rostlin nedostatek je výjimečný

VITAMÍNY Zdroje en.wikipedia.org cs.wikipedia.org www.3dchem.com učební materiály prof. Mgr. Míkové Grafika wikipedia.org lgo.mit.edu media.worldpress.com Sources + author Vytvořeno pro potřeby prezentace na téma Vitamíny Chemie; Gymnásium Vítězslava Nováka Autor - Daniel Bernát