Účinky gravitační síly Země na kapalinu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.
Advertisements

ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Hydrostatický tlak h Fh S
Práce při zvedání tělesa kladkami
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Siločáry elektrického pole
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Práce. Výkon Práce Jakou představu ve vás vyvolá slovo práce?
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
HYDROSTATICKÝ TLAK Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Digitální učební materiál
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
Atmosféra Země. Atmosférický tlak
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Vztlaková síla v tekutinách
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Měření atmosférického tlaku
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla kapaliny v hloubce VY_52_INOVACE_29 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Plavání těles.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Hydrostatický tlak.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Skládání sil opačného směru
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Kapaliny.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Ivana Nováková NÁZEV: Využití znalosti hydrostatického tlaku TÉMATICKÝ.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační.
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Transkript prezentace:

Účinky gravitační síly Země na kapalinu (Učebnice strana 105 – 108) Uřízneme dno plastové láhve a místo něj připevníme tenkou blánu. Když nalijeme do takto upravené láhve vodu, blána se prohne ven. Na blánu tlačí voda svisle dolů tlakovou silou F v důsledku působení gravitační síly Země. F Do mikrotenového sáčku nalijeme vodu a sáček uzavřeme. Sáček se zaoblí. Zaoblení je způsobeno tlakovou silou na stěny sáčku. Do sáčku uděláme špendlíkem malé otvory. Voda vystřikuje kolmo ke stěně sáčku v místě otvoru, dokonce i nahoru. Vystřikující paprsek vody naznačuje směr tlakové síly na stěnu sáčku.

Do nádoby s otvory ve stěně nalijeme vodu, potom otvory uvolníme. h1 F1 Voda vytéká z otvorů kolmo ke stěně válce, potom se působením gravitační síly Země paprsek ohýbá a směřuje pak svisle dolů. h2 F2 h3 F3 Voda tedy tlačí nejen svisle dolů na dno válce, ale i kolmo na stěny válce. Čím je otvor hlouběji pod hladinou, tím prudčeji z něj voda vytéká. Tlaková síla, kterou voda v gravitačním poli Země působí na stěny válce, se zvětšuje s hloubkou. Ke skleněné trubici přitiskneme kovovou destičku. Ve vzduchu destička po uvolnění od trubice odpadne. Ponoříme-li trubici s destičkou do nádoby s vodou, destička neodpadne, i když ji nedržíme. Voda působí kolmo na destičku tlakovou silou svisle vzhůru. Budeme-li nalévat do trubice vodu, destička se uvolní, když její hladina dosáhne výšky hladiny vody v nádobě.

V důsledku působení gravitační síly Země působí kapalina v nádobě v klidu tlakovou silou kolmo na dno nádoby, na stěny nádoby a na plochy ponořené v nádobě. Tuto sílu nazýváme hydrostatická tlaková síla a značíme Fh (hydro ~ voda, statická ~ v klidu). Do nádoby s vodou vložíme trubici s destičkou u dolního okraje. Voda působí kolmo na destičku o obsahu plochy S tlakovou silou Fh svisle vzhůru a přidržuje ji u trubice. h Kapalina v nádobě působí tlakovou silou kolmo i na plochy ponořené v kapalině. Fh S Budeme-li nalévat do trubice vodu, destička se uvolní, když hladina dosáhne výšky hladiny vody v nádobě. Fg Voda v trubici působí na destičku svou gravitační silou Fg. Je-li tato síla stejně velká jako tlaková síla Fh vody v nádobě na destičku, pak výsledná síla působící na destičku je nulová a destička se uvolní. Platí: Fh = Shρg Tlaková síla kapaliny roste s hloubkou a závisí na hustotě kapaliny.

S = 50 cm2 = 0,005 m2 h = 10 cm = 0,1 m ρ = 1 000 kg/m3 (voda) olej h Příklad: Jakou tlakovou silou působí voda na dno nádoby o obsahu 50 cm2, je-li výška sloupce vody nade dnem 10 cm? Jak se změní tlaková síla, naplníme-li stejnou nádobu olejem? S = 50 cm2 = 0,005 m2 h = 10 cm = 0,1 m ρ = 1 000 kg/m3 (voda) Fh = ? N olej ρ = 920 kg/m3 Fh = ? N h S Fh = Shρg Fh = Shρg Na dno nádoby s vodou působí tlaková síla 5 N, na dno nádoby s olejem působí tlaková síla 4,6 N.

Máme nádoby různých tvarů, které mají stejný obsah dna S, naplníme je stejnou kapalinou (vodou nebo jinou kapalinou) do stejné výšky h. Porovnej hmotnost kapaliny v nádobách a tlakovou sílu, kterou působí kapalina na dno jednotlivých nádob. A B C Ve všech nádobách je stejná kapalina, pak pro hmotnost kapaliny platí: h Fh Fh Fh S S S Největší hmotnost má kapalina v nádobě B, protože má největší objem, nejmenší hmotnost má kapalina v nádobě C, protože má nejmenší objem. Pro tlakovou sílu na dno nádob platí: Fh = Shρg Všechny nádoby mají stejnou plochu dna S, ve všech nádobách je stejná kapalina o hustotě ρ a hladina kapaliny má stejnou výšku h. Tlaková síla kapaliny na dno musí být pro všechny nádoby stejná. Kapalná tělesa mají různé hmotnosti, působí na ně různé gravitační síly, ale tlaková síla na dno je ve všech nádobách stejná, protože nezávisí na hmotnosti kapaliny. Toto zjištění udělal francouzský fyzik Blaise Pascal v 17. století. a nazývá se hydrostatický paradox. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 108 – 109.