GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 2. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  Prvky rozdělující obsah  article, aside, nav, section  header  footer.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
WWW stránky.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.19/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Základní struktura, metainformace
Základy HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Karta Domů, skupina Odstavec
Sloupcová sazba a oddíly
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
PHP – vkládání souborů a html 5
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
MS OFFICE - WORD ZÁHLAVÍ A ZÁPATÍ Ing. Petr Hanáček
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Skladba HTML dokumentu
XHTML – tabulky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Začlenění multimédií do HTML dokumentu Moderní počítačové aplikace.
Word – Struktura dokumentu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
DHTML Jan Felger. Kapitola 0: Základní tagy Základy HTML © Jan Felger 2005 Úvod Tato prezentace zobrazuje pouze zcela základní minimum znalostí, které.
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Vlastnosti stránky VY_32_INOVACE_10_2_11_AP.
Vlastnosti stránky a tisk
INFORMATIKA 7 Záhlaví stránky III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Autor: Jana Lískovcová Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
ÚVOD DO HTML Pavlína Hladišová. O BSAH : HTML - Co je to? Princip zobrazení Tagy Obsah HTML dokumentu Rady při tvorbě HTML Zdroje.
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
HTML (II) (3).
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek.
PGWE2 audio, video Mgr. Vlastislav Kučera.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Html.
Transkript prezentace:

GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 2. PŘEDNÁŠKA

Obsah přednášky  Prvky rozdělující obsah  article, aside, nav, section  header  footer

Section  specifikace dle HTML5:  section reprezentuje obecnou část dokumentu. Seskupuje související obsah, typicky s vlastní hlavičkou  neměl by se používat jako obecný kontejner ( )  použití: kapitoly, stránky rozdělené kartami, …  section může obsahovat další section

Article  specifikace dle HTML5:  article představuje samostatný celek v dokumentu, stránce, …  mělo by se jednat o nezávislý opětovně použitelný obsah  př.:  novinové články, příspěvky v diskuzích, příspěvky na blogu, …  article může být vložen do jiného article

Nav  označení části stránky s navigačními odkazy  použití: jen pro nejdůležitější skupinu odkazů, ne pro všechny typy odkazů  např. odkaz v textu neoznačíme  použití např. místo

Aside  část stránky okrajově související s obsahem stránky  lze jej od hlavního obsahu oddělit  např.: postranní panel  použití: citace, blok s odkazy na související články, reklama,

Header  definuje obecné záhlaví  záhlaví celého webu, záhlaví článku, sekce,…  nelze vnořit:  footer do header  header do header  header do footer  použití např. místo

Footer  definujeme obecné zápatí  zápatí celé stránky, článku, sekce, …  použití např. místo

Address  párová značka  pro definování/vložení kontaktních údajů na autora, lidi, společnost, která má s danou stránkou nebo částí něco společného

Důležitý text  strong  důležitý text  em  méně důležitý text  b  v HTML5 – část textu, která má upoutat pozornost, avšak bez důrazu  klíčové slovo v dokumentu  i  v HTML5 – část textu vyjadřující názor, postoj nebo se jiným způsobem liší od okolního textu  technický termín, výraz z cizího jazyka, …

Zkratky  HTML4  abbr  acronym  HTML5  abbr

Tag U  HTML do verze 4 včetně:  podtržený text  HTML5:  označení záměrně nesprávného textu

Odkazy  HTML do verze 4 včetně:  odkaz směl obsahovat jen text, obrázek. Obecně obsah nebo řádkové tagy  HTML5:  mohou obsahovat prakticky jakýkoliv obsah: odstavce, seznamy,..  nesmí obsahovat interaktivní obsah: jiné odkazy, audio, video, části formulářů, …

Vložení multimediálního obsahu - video  - párová značka  parametry:  src – adresa souboru s videem  width – šířka prvku  height – výška prvku  Controls – zobrazení nativních ovládacích prvků  autoplay – automatické spuštění videa po načtení stránky. Pokud možno, nepoužívat  loop – opakování  preload – přednačítání  auto – video a další data se začne načítat před samotným přehrávání  none – video a další data se nesmí načítat před samotným přehráváním  metadata – metadata (rozměry, doba trvání, …) se načítají před přehráváním

Vložení multimediálního obsahu - audio  podobně jako video  podporované formáty:  audio  waw – všechny prohlížeče  mp3 – Safari, Chrome, IE9+  ogg/Vorbis – Firefox, Opera do 12.16, Chrome  video  mp4 – IE9+, Safari a Chrome  webm – Chrome, Firefox, IE9+ a Opera do  ogg – Opera do 12.16, Chrome, Firefox

Vložení více formátů videa/audia