Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Advertisements

Lineární rovnice 8.-9.ročník
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
7. ročník Pohyb těles Výpočty rychlosti.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
7. ročník Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
Jednotky délky a jejich převody 5. ročník
Výpočty hmotnosti ze známé gravitační síly a gravitačního zrychlení
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Výpočty gravitační síly ze známé hmotnosti a gravitačního zrychlení
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výpočet obsahu rovnoběžníku
Deformační účinky síly
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Číslo v digitálním archivu školy
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Základní škola praktická a základní škola speciální
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Gravitační síla a hmotnost tělesa VY_52_INOVACE_15 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
Téma: Trojčlenka Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_098.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Souhrnné opakování desetinná čísla
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
ICT M 5.R. Další jednotky hmotnosti
Řešená fyzikální úloha gravitační síla. Strategie řešení fyzikálních úloh 1.náčrt 2.zápis 3.výchozí vztahy 4.odhad 5.úprava vztahů a výpočet 6.porovnání.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Měření fyzikálních veličin – Hustota
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Návod k počítání práce s příklady k procvičení
Návod k počítání výkonu s příklady k procvičení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_475.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výpočet hustoty, práce s tabulkami
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU –10-1
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Jednotky základní Prezentace_19
Výpočet hmotnosti, ze známe hustoty a objemu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výpočet obsahu rovnoběžníku
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_16 Značky.
Hustota a její měření.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Povrch krychle a kvádru VY_32_Inovace_18SOU-2
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07Délka,hmotnost-test
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Výpočet obsahu rovnoběžníku
Transkript prezentace:

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Výpočet tlaku ze známé tlakové síly a obsahu plochy, na kterou tato síla působí Autor: Pavel Broža Datum: 5. ledna 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Tlak Téma: Výpočet tlaku Metodický list/anotace: prezentace slouží žákům jako návod s příklady k procvičení výpočtů tlaku s převody jednotek i bez převodů s použitím gravitační síly i bez ní. Může sloužit i rodičům jako manuál, když budou chtít svému dítěti pomoci pochopit učivo, pokud to nezvládne ve škole. Je možné využít prezentaci i v počítačové učebně, kde každý žák řeší úlohy svým tempem. V případě potřeby využívá pedagoga jako oporu, jestliže si s něčím neví rady. Výhodou je, že žák má ucelený návod vždy při ruce a může se k němu vrátit i ve chvíli, kdy si nemůže vzpomenout na správný postup nebo v době, kdy již nemá ručně psané poznámky z výuky nebo je má ve špatném stavu. Jazyk: český Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace s metodikou výpočtů Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12–13 let Datum vytvoření: 12. 1. 2014

Výpočet tlaku – vzor 1 (tlaková síla i obsah plochy v základních jednotkách) Osobní automobil působí na silnici tlakovou silou 6 000 N. Jak velkým tlakem působí na silnici, jestliže je tlaková síla rozložena přes čtveřici pneumatik s celkovým obsahem dotykové plochy 0,12 m2? správný vzorec 1 bod 𝑝= 𝐹 𝑆 1. Přečti si dobře zadání a vypiš co znáš a co máš spočítat. Můžeš si to nejdříve i podtrhnout v zadání příkladu, pak vypsat. 2. Napiš vzorec pro výpočet tlaku: 3. Dosaď do vzorce čísla za tlakovou sílu a obsah plochy a vypočítej výsledek. Nezapomeň u výsledku napsat i správnou jednotku! správný výsledek 1 bod 𝑝= 𝐹 𝑆 = 6 000 0,12 =50 000 Pa Všechny údaje zapisuj vždy pomocí značek fyzikálních veličin a nezapomeň na jednotky. F = 6 000 N S = 0,12 m2 p = ? Pa správné dosazení do vzorce 1 bod Počítání procvičuj bez kalkulačky. V písemkách Ti ji málokdy dovolím. Protože jsi dosazoval(a) tlakovou sílu v newtonech N a obsah plochy v m2, vyjde Ti tlak vždy v pascalech Pa! úplný a správný zápis 1 bod 4. Napiš odpověď celou větou včetně podmětu a přísudku. Auto působí na silnici tlakem 50 000 Pa. Tlakovou sílu musíš dosazovat v newtonech N a obsah plochy v metrech čtverečných m2, tedy v základních jednotkách. Protože máš obě fyzikální veličiny zadané v základních jednotkách, nemusíš nic převádět. rozumná odpověď 1 bod (bez postupu neuznávám) 7. ročník

Příklady k procvičení dle vzoru 1 Jak velkým tlakem působí na zem chlapec, když působí tlakovou silou 500 N přes chodidla o obsahu 0,03 m2? 𝟏𝟔 𝟔𝟔𝟔, 𝟔  Pa nebo-li přibližně 16 666,6 Pa Jakým tlakem působí slon na zemi, jestliže působí tlakovou silou 59 999,72 N skrze chodidla s celkovým obsahem plochy 0,38 m2? 157 894 Pa Holčička na horách jeden den sáňkovala a druhý den lyžovala na sjezdových lyžích. V obou případech působí na sníh talkovou silou 350 N. Obsah plochy lyží je 0,25 m2 a sáněk 0,125 m2. Na čem se více bořila do sněhu, na lyžích nebo na sáňkách? na lyžích: 1 400 Pa; na sáňkách 2 800 Pa (Nápověda: spočítej tlaky na lyžích a na sáňkách. Podle nich rozhodni. Při větším tlaku se boří více.) Kolikrát větším tlakem působí paní na zem v lodičkách s jehlovými podpatky proti botaskám? V obou případech působí tlakovou silou 600 N. Obsah plochy, která se dotýká země je u lodiček 0,01 m2 a u botasek 0,03 m2. třikrát větším tlakem (lodičky: 60 000 Pa; botasky: 20 000 Pa) 7. ročník

Výpočet tlaku – vzor 2 (tlaková síla vypočítaná ze zadané hmotnosti, vše v základních jednotkách) Jak velkým tlakem působí malá dodávka o hmotností 1 850 kg, když víš, že obsah stykové plochy mezi zemí a pneumatikami je 0,3 m2? 1. Přečti si dobře zadání a vypiš co znáš a co máš spočítat. Můžeš si to nejdříve i podtrhnout v zadání příkladu, pak vypsat. 𝑝= 𝐹 𝑆 správný vzorec 1 bod 3. Napiš vzorec pro výpočet tlaku: 4. Dosaď do vzorce čísla za tlakovou sílu a obsah plochy a vypočítej výsledek. Nezapomeň u výsledku napsat i správnou jednotku! Všechny údaje zapisuj vždy pomocí značek fyzikálních veličin a nezapomeň na jednotky. m = 1 850 kg g = 10 N/kg F = ? N S = 0,3 m2 p = ? Pa správný výsledek 1 bod 𝑝= 𝐹 𝑆 = 18 500 0,3 =61 666, 6 Pa správné dosazení do vzorce 1 bod Počítání procvičuj bez kalkulačky. V písemkách Ti ji málokdy dovolím. Protože jsi dosazoval(a) tlakovou sílu v newtonech N a obsah plochy v m2, vyjde Ti tlak vždy v pascalech Pa! úplný a správný zápis 1 bod 5. Napiš odpověď celou větou včetně podmětu a přísudku. Auto působí na silnici tlakem přibližně 61 667 Pa (zaokrouhlený výsledek). rozumná odpověď 1 bod (bez postupu neuznávám) 2. Nejdříve musíš určit velikost tlakové síly. Protože je auto přitahováno k zemi gravitační silou, je gravitační síla zároveň tlakovou. Proto se tlaková síla vypočítá stejně jako gravitační přes vzorec Fg = F = mg = 1 850∙10 = 18 500 N. (Výpočet gravitační síly není předmět tohoto návodu. Pokud si ho chceš připomenout, zopakuj si předchozí učivo.) Když dosadíš za hmotnost v kilogramech, získáš tlakovou (gravitační) sílu v newtonech. určení gravitační síly 1 bod 7. ročník

Příklady k procvičení dle vzoru 2 Jak velkým tlakem působí na zem chlapec s hmotností 36 kg přes chodidla o obsahu 0,025 m2? 14 400 Pa Jakým tlakem působí vagón na koleje, jestliže má hmotnost 17 t a obsah stykové plochy kol s kolejemi je 0,01 m2? (Nápověda: pro dosazení za gravitační sílu musíš dosadit za hmotnost v kilogramech!) 17 000 000 Pa Rozhodni, kdo se více boří do sněhu při procházce, zda tatínek nebo jeho syn. Tatínek má hmotnost 75 kg a boty mají obsah podrážky 0,035 m2. Syn má hmotnost 48 kg a podrážky mají obsah 0,025 m2. tatínek: přibližně 21 428,6 Pa; syn 19 200 Pa (Nápověda: spočítej tlaky, kterými působí tatínek a syn. Podle nich rozhodni – boří se ten s větším tlakem na sníh.) 7. ročník

Výpočet tlaku – další varianty příkladů (co příklad, to jiná varianta; jde o rozšíření vzoru 1 a 2) Jak velkým tlakem působí cyklista na horském kole na silnici, jestliže působí tlakem 800 N. Velikost stykové plochy je 0,8 dm2. 100 000 Pa (Nápověda: pro výpočet musíš převést obsah plochy na základní jednotku m2!) Jak velkým tlakem působí cihla na nohu při pádu na ní, jestliže má hmotnost 3 500 g. Velikost stykové plochy cihly s nohou je 20 cm2. 17 500 Pa (Nápověda: pro výpočet musíš převést obsah plochy na základní jednotku m2 a vypočítat tlakovou sílu z hmotnosti, kterou musí dosadit v kilogramech kg!) Jakým tlakem působí nosorožec na zemi, jestliže má hmotnost 3,6 t a obsah stykové plochy všech noh se zemí je 5 dm2? Výsledk uveď v kilopascalech kPa a megapascalech MPa. 720 000 Pa = 720 kPa = 0,72 MPa (Nápověda: pro výpočet musíš převést obsah plochy na základní jednotku m2 a vypočítat tlakovou sílu z hmotnosti, kterou musí dosadit v kilogramech kg! Až výsledek v pascalech převeď na kilo- a megapascaly!) Nápověda pro převod tlaku v Pa na tlak v kPa a MPa Převodová řada plošných jednotek 7. ročník

Převod tlaku v pascalech Pa na tlak v kilopascalech kPa a v megapascalech MPa Základní vztah pro převod z pascalů Pa na kilopascaly kPa: 1 000 Pa = 1 kPa nebo-li 1 kPa = 1 000 Pa => => při převodu z Pa na kPa musíš tlak v Pa dělit 1 000! Příklady: 2 000 Pa : 1 000 = 2 kPa 650 Pa : 1 000 = 0,65 kPa 13 500 Pa : 1 000 = 13,5 kPa 13 005 Pa : 1 000 = 13,005 kPa 5 380 Pa = 5,38 kPa 1 200 Pa = 1,2 kPa Základní vztah pro převod z pascalů Pa na megapascaly MPa: 1 000 000 Pa = 1 MPa nebo-li 1 MPa = 1 000 000 Pa => => při převodu z Pa na MPa musíš tlak v Pa dělit 1 000 000! Příklady: 2 200 000 Pa : 1 000 000 = 2,2 MPa 650 800 Pa : 1 000 000 = 0,650 8 MPa 13 500 000 Pa : 1 000 000 = 13,5 MPa 999 999 Pa : 1 000 000 = 0,999 999 MPa 5 380 000 Pa = 5,38 MPa 1 235 000 Pa = 1,235 MPa tlak v Pa dělený 1 000 je tlak v kPa Jde o stejný převod jako u délky z metrů na kilometry (m → km) nebo jako u síly z newtonů na kilonewtony (N → kN). tlak v Pa dělený 1 000 000 je tlak v MPa zpět 7. ročník

Převodová řada plošných jednotek ×10 000 ×10 000 ×10 000 ×1 00 ×1 00 ×100 ×100 ×100 ×1 00 km2 ha a m2 dm2 cm2 mm2 ÷100 ÷100 ÷100 ÷100 ÷100 ÷100 ÷10 000 ÷10 000 ÷10 000 Když si nejsi jist(a) kolika máš násobit či dělit při převodu na jednotku, která není sousední, raději násob či děl postupně viz příklad: např. z 5 cm2 na m2: 5 cm2 : 100 = 0,05 dm2 : 100 = 0,000 5 m2 zpět 7. ročník

Konec