Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Restaurant Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Čistá mzda a částka k výplatě
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Výměna schodišťových stupňů
Použití luštěnin v kuchyni
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Použití těstovin v kuchyni
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Vaření – rozdělení, způsoby
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Fach Kellner Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Destilace jednoduchá Střední odborná škola Otrokovice
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Aktivní uhlík a polarizované světlo
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Použití zeleniny v kuchyni
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/10 Název DUM Druhy obilovin Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: obsah živin v obilovinách, hlavní části obilného zrna, druhy obilovin Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Živiny v obilovinách, obiloviny Datum 29. 4. 2013

Druhy obilovin Náplň výuky Obsah živin v obilovinách Hlavní části obilného zrna Druhy obilovin Kontrolní úkol, otázky

Obsah živin v obilovinách Obilniny = Cereálie jsou základem lidské výživy. Vyznačují se vysokým obsahem: sacharidů – škrob, vláknina, cukry bílkovin – lepek menším podílem: minerálních látek – K, Na, P… tuků vitamínů – skupiny B, E PP… vody enzymy – štěpící cukry, bílkoviny a tuky

Řez obilným zrnem Obr. 1: Stavba složení obilného zrna

Hlavní části obilného zrna: Obal - otruby Moučné jádro Klíček – rostlinný zárodek Obsah bílkovin, sacharidů a minerálních látek, vzrůstá směrem od středu zrna k jeho povrchu. Čím více všech složek obsahuje obilný produkt, např. mouka, tím cennější je pro lidskou výživu.

Druhy obilovin Ječmen Obr. 3: Kroupy Obr. 2: Ječmen setý

Kukuřice Obr. 4: Kukuřice

Oves Obr. 5: Oves Obr. 6: Ovesné vločky

Pohanka Obr. 7: Pohanka obecná Obr. 8: Drobná semena pohanky

Proso - Jáhly Obr. 9: Pěstování prosa Obr. 10: Proso – celé zrno

Pšenice obecná Obr. 11: Klas Obr. 12: Celé zrno

Druhy pšenice Obr. 13: Pšenice – Špalda Obr. 14: Bulgur

Rýže Obr. 16: Pěstování rýže Obr. 15: Různé druhy rýže

Žito Obr. 18: Žito – celé zrno Obr. 17: Žito – klas

Laskavec - Amarant Obr. 20: Laskavec Obr. 19: Laskavec – zrno

Kontrolní úkol, otázky: 1. Sestav správné dvojice: Otruby Štěpí cukry, tuky, bílkoviny Endosperm Embryo, z něhož dělením buněk vniká nová rostlina Enzymy Nestravitelná část, napomáhá trávení Vláknina Vnější ochrana obilného zrna Klíčky Škrobnaté zásobní pletivo 2. Jaká je výživová hodnota obilovin? 3. Vyjmenuj základní části obilného zrna. 4. Vyjmenuj obilniny a jiná semena používaná jako obilí.

Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid. 25.4.2013], dostupné z: http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/images/pv/kopie/obili2.jpg Obr. 2: redakce@dietologie.cz, [vid. 25.4. 2013], dostupné z: http://www.dietologie.cz/vyziva/potraviny-wiki/obiloviny-obilniny/jecmen-sety- hordeum-vulgare Obr. 3: anomym, [vid. 25.4.2013], dostupné z: http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14323.jpg Obr. 4: anomym, [vid. 25.4.2013], dostupné z: http://www.bakker-cz.com/is-bin/intershop.static/WFS/org-23cz- Obr. 5: anonym, [vid. 25.4.2013], dostupné z: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTeExCrtUTD3ru6sh Obr. 6: anonym, [vid. 25.4.2013], dostupné z: http://www.muslimanie.cz/data/m/ovesne-vlocky.jpg Obr. 7: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.nasevyziva.cz/img_data_arch/1/1310118846cla_buckwheatplant.jpg

Seznam obrázků: Obr. 8: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.sladkalu.estranky.cz/img/picture/126/Pohanka-leci-nejen- krecove-zily-a-cevni-choroby.jpg Obr. 9: Markéta Bajerová, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.zivotni- postoj.cz/images/proso%20do%20textu.jpg Obr. 10: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.vegmania.cz/sites/default/files/jahly.jpg Obr. 11: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Wheat_field.jpg Obr. 12: Granulka.EU, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.granulka.eu/files/psenka.jpg Obr. 13: Ziko, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/2009-06- 20_Silvolde_02_dinkel.jpg/220px- Obr. 14: Maduixa, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Bulgur.JPG

Seznam obrázků: Obr. 15: Anna Příhodová, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://i.iinfo.cz/images/246/ryze-9.jpg Obr. 16: Věra Svobodová, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://botany.cz/foto/oryzasativaherb1.jpg Obr. 17: Lucasinka, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.lucasinka.cz/wp-content/uploads/2010/08/rye.jpg Obr. 18: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.lh-shop.cz/- pic/jidlo/zito-01.jpg Obr. 19: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/Obrazky/25-amarant_zrno.jpg Obr. 20: Karel Fajmon, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.botanickafotogalerie.cz/highslide/images/large/50/Amaranthus_d eflexus3.jpg

Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou

Děkuji za pozornost 