Druhy obilovin Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/10 Název DUM Druhy obilovin Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: obsah živin v obilovinách, hlavní části obilného zrna, druhy obilovin Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Živiny v obilovinách, obiloviny Datum 29. 4. 2013
Druhy obilovin Náplň výuky Obsah živin v obilovinách Hlavní části obilného zrna Druhy obilovin Kontrolní úkol, otázky
Obsah živin v obilovinách Obilniny = Cereálie jsou základem lidské výživy. Vyznačují se vysokým obsahem: sacharidů – škrob, vláknina, cukry bílkovin – lepek menším podílem: minerálních látek – K, Na, P… tuků vitamínů – skupiny B, E PP… vody enzymy – štěpící cukry, bílkoviny a tuky
Řez obilným zrnem Obr. 1: Stavba složení obilného zrna
Hlavní části obilného zrna: Obal - otruby Moučné jádro Klíček – rostlinný zárodek Obsah bílkovin, sacharidů a minerálních látek, vzrůstá směrem od středu zrna k jeho povrchu. Čím více všech složek obsahuje obilný produkt, např. mouka, tím cennější je pro lidskou výživu.
Druhy obilovin Ječmen Obr. 3: Kroupy Obr. 2: Ječmen setý
Kukuřice Obr. 4: Kukuřice
Oves Obr. 5: Oves Obr. 6: Ovesné vločky
Pohanka Obr. 7: Pohanka obecná Obr. 8: Drobná semena pohanky
Proso - Jáhly Obr. 9: Pěstování prosa Obr. 10: Proso – celé zrno
Pšenice obecná Obr. 11: Klas Obr. 12: Celé zrno
Druhy pšenice Obr. 13: Pšenice – Špalda Obr. 14: Bulgur
Rýže Obr. 16: Pěstování rýže Obr. 15: Různé druhy rýže
Žito Obr. 18: Žito – celé zrno Obr. 17: Žito – klas
Laskavec - Amarant Obr. 20: Laskavec Obr. 19: Laskavec – zrno
Kontrolní úkol, otázky: 1. Sestav správné dvojice: Otruby Štěpí cukry, tuky, bílkoviny Endosperm Embryo, z něhož dělením buněk vniká nová rostlina Enzymy Nestravitelná část, napomáhá trávení Vláknina Vnější ochrana obilného zrna Klíčky Škrobnaté zásobní pletivo 2. Jaká je výživová hodnota obilovin? 3. Vyjmenuj základní části obilného zrna. 4. Vyjmenuj obilniny a jiná semena používaná jako obilí.
Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid. 25.4.2013], dostupné z: http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/images/pv/kopie/obili2.jpg Obr. 2: redakce@dietologie.cz, [vid. 25.4. 2013], dostupné z: http://www.dietologie.cz/vyziva/potraviny-wiki/obiloviny-obilniny/jecmen-sety- hordeum-vulgare Obr. 3: anomym, [vid. 25.4.2013], dostupné z: http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14323.jpg Obr. 4: anomym, [vid. 25.4.2013], dostupné z: http://www.bakker-cz.com/is-bin/intershop.static/WFS/org-23cz- Obr. 5: anonym, [vid. 25.4.2013], dostupné z: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTeExCrtUTD3ru6sh Obr. 6: anonym, [vid. 25.4.2013], dostupné z: http://www.muslimanie.cz/data/m/ovesne-vlocky.jpg Obr. 7: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.nasevyziva.cz/img_data_arch/1/1310118846cla_buckwheatplant.jpg
Seznam obrázků: Obr. 8: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.sladkalu.estranky.cz/img/picture/126/Pohanka-leci-nejen- krecove-zily-a-cevni-choroby.jpg Obr. 9: Markéta Bajerová, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.zivotni- postoj.cz/images/proso%20do%20textu.jpg Obr. 10: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.vegmania.cz/sites/default/files/jahly.jpg Obr. 11: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Wheat_field.jpg Obr. 12: Granulka.EU, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.granulka.eu/files/psenka.jpg Obr. 13: Ziko, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/03/2009-06- 20_Silvolde_02_dinkel.jpg/220px- Obr. 14: Maduixa, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Bulgur.JPG
Seznam obrázků: Obr. 15: Anna Příhodová, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://i.iinfo.cz/images/246/ryze-9.jpg Obr. 16: Věra Svobodová, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://botany.cz/foto/oryzasativaherb1.jpg Obr. 17: Lucasinka, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.lucasinka.cz/wp-content/uploads/2010/08/rye.jpg Obr. 18: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.lh-shop.cz/- pic/jidlo/zito-01.jpg Obr. 19: anonym, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www2.zf.jcu.cz/~moudry/skripta/2/Obrazky/25-amarant_zrno.jpg Obr. 20: Karel Fajmon, [vid. 28.4.2013], dostupné z: http://www.botanickafotogalerie.cz/highslide/images/large/50/Amaranthus_d eflexus3.jpg
Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou
Děkuji za pozornost