SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
TUKY (LIPIDY).
stravovací režim školáků
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Složení potravy.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
HOBITI.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
PESTROST STRAVY.
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
= přeměna látek a energií
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“

Vztah výživy a zdraví  Rozhodující podíl na zdraví má životní styl  Výživa může posílit i poškodit naše zdraví  V dnešní době se lidé více než kdykoliv dříve potýkají s tím, aby si udrželi přiměřenou tělesnou hmotnost. Co se ve srovnání s minulostí změnilo? Dříve Dnes Dříve Dnes

 Jaké jsou zdravotní následky při nadměrném a naopak nedostatečném příjmu potravy?

Rizika nesprávného příjmu potravy NEDOSTATEK POTRAVY NEDOSTATEK POTRAVY -nedostatek základních živin, vitaminů, minerálů -Chronická podvýživa -Chudokrevnost, osteoporóza, struma, šeroslepost, křivice NADBYTEK POTRAVY -nevhodná skladba stravy, nadbytek živin -Nadváha, obezita - srdečně-cévní onem., nádorová onem.,obezita, cukrovka, zubní kaz

Proč vlastně jíme a pijeme každý den?  Naše tělo potřebuje energii  Tělo spotřebovává živiny, které musí být doplňovány  Tělo potřebuje stavební látky Jaké známe živiny?

Naše potraviny – co v nich je? Máslo, oleje Ovoce a zelenina Obilné produkty (chléb, rýže, těstoviny..) a brambory Maso, ryby, uzeniny, vejce Mléčné výrobky Nápoje Z nich mám nejraději:Zvlášť výrazně zastoupené živiny Skupina potravin

 Každá potravina obsahuje živiny  Žádná potravina neobsahuje všechny živiny, které tělo potřebuje  Potraviny musíme kombinovat, chceme-li tělu dodat vše v dostatečném množství  Nejsou potraviny zdravé a nezdravé, jsou jen potraviny bohaté nebo chudé na živiny  To, zda je naše výživa zdravá nebo nezdravá, je dáno správnou kombinací a celkovým množstvím potravin Uveď příklad potravin chudých na živiny

Výživová doporučení  Jezte pestrou vyváženou stravu  Jezte nejméně 3 hlavní jídla – ideálně 5  Snídejte  Postarejte se,aby alespoň jedno z hlavních jídel byl teplý pokrm  Sestavujte svá hlavní jídla ze základních potravin  Omezte konzumaci sladkých nápojů, rychlého občerstvení, pochoutek, sladkostí a instantních pokrmů  Zařaďte do svého denního jídelníčku nejméně 5 porcí ovoce a zeleniny  Přijímejte nejméně 2.5l tekutin denně

KVÍZ KVÍZ 1.Seřaď následující potraviny podle kvality bílkoviny (od nejkvalitnější po nejméně kvalitní) Vejce Hovězí maso SójaMlékoRyby

2. Seřaď následující potraviny od nejvyššího po nejnižší obsah vitaminu C: JahodyKiwiPomeranče Černý rybíz PaprikaBrambory

3. Seřaďte následující potraviny od nejvyššího po nejnižší obsah vápníku: Mléko plnotučné Sýry Kuřecí maso RybySója

4. Jaká potravina je nejbohatším zdrojem železa? 5. Jaká potravina je nejvýznamnějším zdrojem jodu?

VYHODNOCENÍ: VYHODNOCENÍ: 1. vejce, mléko, ryby, maso hovězí, sója 2. černý rybíz mg/kg paprika mg/kg paprika mg/kg kiwi mg/kg kiwi mg/kg jahody mg/kg jahody mg/kg pomeranč mg/kg pomeranč mg/kg brambory mg/kg brambory mg/kg

4. Nejbohatším zdrojem železa je maso, vnitřnosti, vejce, luštěniny 5. Nejbohatším zdrojem jodu jsou ryby (2 porce týdně!!!) (2 porce týdně!!!)

„… Jezme to, co nám chutná, ale snažme se, aby to, co nám chutná, bylo zdravé !!!...“

Děkuji za pozornost