KARTOGRAFIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření na mapách.
Advertisements

Stavební geodézie Úvod do geodézie.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Tvar a rozměry Země.
Kartografická zobrazení
Kartografické zobrazení zemí EU
Kartografická zobrazení
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
MECHANIKA.
Geometrická podstata map
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
TVAR ZEMĚ A JEJÍ NÁHRADNÍ TĚLESA
KŘOVÁKOVO ZOBRAZENÍ Hlávka Miroslav.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Geodézie pro architekty
Kartografie.
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Mapové zobrazení.
Kartografie a DPZ Kartografická zobrazení. Fyzický povrch Země, která je nepravidelným tělesem kouli podobným a nelze ji proto matematicky definovat,
Stavební geodézie K154SGE
Druhy map.
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Kartografie Název školy
KARTOGRAFICKÉ ZOBRAZOVACÍ ZPŮSOBY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.
Soustavy souřadnic – přehled
Rozvoj v poznání světa přispěly objevné cesty
Autor: Mgr. Helena Nováková
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Kartografie a topografie
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Kartografická zobrazení
Základy kartografie Základní pojmy a třídění map Ing. Tomáš Dolanský.
Přednáška č. 4 Kosoúhlé promítání Opakování Mongeova promítání.
DRUHY MAP.
Geometrická podstata map
Kartografie Láďa Mráz.
Tvar a rozměry Země.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_01_TVAR A ROZMĚRY ZEMĚ TEMA:Přírodní.
 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kartografická zobrazení Blanka Hofmanová.  způsob, jakým převádíme zobrazení povrchu Země do roviny (= mapa)  nutné převést na rozvinutelnou plochu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
úvod a kartografická zobrazení
Šablona VY_52_INOVACE_Z
1. TVAR A VELIKOST ZEMĚ VY_32_INOVACE_11_Z4
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Geografická kartografie
Geografická kartografie
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
Geodetické souřadné systémy
Transkript prezentace:

KARTOGRAFIE

Mapa je jazykem ZEMĚPISU !!! MAPA = zmenšený rovinný a zjednodušený obraz Země (popř. jiných objektů ve vesmíru), sestrojeným v rovině pomocí matematicky definovaných vztahů a vyjadřující pomocí smluvených znaků rozmístění a vlastnosti skutečných objektů a jevů • Studiem a zhotovováním map se zabývá kartografie ! • Zobrazení referenční koule nebo elipsoidu do roviny mapy řeší matematická kartografie.

MAPY Pravěk - slovní popisy cest - první nákresy: lastury, kámen, dřevo, kosti, kůže, kůry stromů - Rytina oblsati Pavlovských vrchů (24 000 př.n.l.) - mamutí kel

Starověk - 6.-5. st. př.n.l. – Země jako kruh obklopený vodou

• Starověké Řecko – začal se prosazovat názor o kulatosti Země - Pythagoras (6. st. př.l.) - Aristoteles (4. st. př.l.) – kruhový stín Země při zatmění Měsíce - Eratosthenés (3.-2. st. př.l.) – poledníky, rovnoběžky, určil velikost Země

Středověk - úpadek kartografie - hlavní autorita církev - tvrzení o kulatosti Země zakázáno a pronásledováno - představa, že Země je kulatá deska – kruhové mapy s Jeruzalémem ve středu

Novověk - Zámořské objevy – rozvoj námořní plavby - kompasové mapy – kresba pobřeží (navigační mapy) - obnovena myšlenka kulatosti Země - Rozšiřování map s rozvojem vědy a techniky (knihtisk) - od 18. stol. – podrobné mapování (mapy podobné současným)

• GLÓBUS = nejdokonalejší model Země - na glóbu jsou všechny tvary geometricky podobné tvarům na Zemi - úhly zůstávají stejné (nedochází ke zkreslení) a všechny vzdálenosti jsou zmenšeny v konstantním poměru 1 : m (délkové měřítko glóbu) - nevýhodou glóbu je to, že se s ním špatně manipuluje a vyrábí se jen v malých měřítkách

• Zakřivený zemský povrch není možné jednoduše rozvinout do roviny. • Existuje mnoho způsobů matematicky převádějících zemský povrch do roviny = kartografická zobrazení, ale žádné není bez zkreslení.

Kartografická zobrazení - Kartografická zobrazení se rozdělují podle: 1) zkreslení 2) polohy konstrukční osy 3) druhu zobrazovací plochy

1) podle zkreslení a) plochojevná (stejnoplochá) vhodné pro srovnávání velikosti různých území - zachovávají nezkreslené plochy - zkreslují úhly a délky b) úhlojevná (stejnoúhlá) využití v geodézii a námořní plavbě - nezkreslují úhly a zachovávají tvar - zkreslují plochy a délky

c) délkojevná (stejnodélná) - nezkreslují délky na celé mapě, ale jen v určitých bodech (podél poledníků nebo rovnoběžek) d) vyrovnávací - tlumí zkreslení ploch i úhlů, aby byla co nejvíce v rovnováze

2) podle polohy konstrukční osy a) v normální poloze (pólové) - dotykovým bodem je zeměpisný pól polární oblasti b) v příčné poloze (transverzální) - konstrukční osa leží v rovině rovníku např. pro Afriku c) v obecné poloze (šikmé) - konstrukční osa prochází středem glóbu v libovolném směru

3) podle druhu zobrazovací plochy a) Azimutální zobrazení - zobrazovací plochou je rovina, kt. se dotýká v jednom bodě glóbu b) Válcová zobrazení - zobrazovací plochou je plášť válce, kt. se pak rozvine do roviny mapy. Vhodné pro mapy území, které je protáhlé podél rovníku. c) Kuželová zobrazení - zobrazovací plochou je plášť kužele, kt. se pak rozvine do roviny mapy. Vhodné pro území protáhlá kolem rovnoběžek ve středních zem. šířkách.

Měřítko mapy • Měřítko mapy je poměr (1 : m) zmenšení mapy vůči skutečnosti. • Je to vlastně měřítko glóbu, podle něhož byla mapa sestrojena. Př. 1 : 10 000 znamená, že 10 000 cm (tj. 100 m) ve skutečnosti se na mapě zobrazí v délce 1 cm. měřítko číselné grafické

Měřítko mapy je zachováno pouze v nezkreslených místech mapy (v bodě dotyku)

DRUHY MAP 1) PODLE MĚŘÍTKA : - mapy velkého měřítka (do 1 : 200 000) – malé území, velká podrobnost - mapy středního měřítka (1 : 200 000 – 1 : 1 000 000) - mapy malého měřítka (nad 1 : 1 000 000) – velká území, malá podrobnost

2) PODLE OBSAHU MAPY s topografickým obsahem tematické

mapy s topografickým obsahem – vzájemně vyvážené přírodní a společenské jevy a) Podrobné mapy – katastrální (pozemkové vlastnictví) do 1 : 5000 b) Topografické mapy – přesné mapy velkých a středních měřítek od 1 : 10 000 do 1 : 500 000 (pro potřeby státu a armády) c) Obecně geografické mapy – přehledné, převážně malého měřítka, znázorňují velké územní celky (hlavní náplň atlasů světa)

mapy tematické – nejpočetnější skupina map. Topografický obsah redukován a hlavní náplň tvoří obsah tematický a) Mapy přírodních jevů – FG, geologické, meteorologické, hydrologické,.. b) Mapy společenských jevů – ekonomickogeografické, silniční, železniční, mapy obyvatelstva,.. c) Ostatní tematické mapy – ŽP, turistické, dějepisné,..

3) PODLE ÚČELU a) Mapy pro hospodářskou výstavbu (plánovací, projekční,..) b) Mapy vědecké c) Mapy vojenské d) Atlasy (soubory map zpracované jako celek)