Kvarta A Podle učebnice Ekologický přírodopis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P19/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.
Advertisements

Půdy:.
Vznik, složení a význam půd
Půda v ČR Hlavní zdroj obživy.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
PEDOSFÉRA.
Vznik půd.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
PEDOSFÉRA Pedosféra je půdní kryt Země vzniklý přeměnou svrchní části litosféry působením organizmů za účasti slunečního záření, vzduchu a vody. Pedogeografie.
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Půdy jsou všude kolem nás.
PEDOSFÉRA – typy půd Mgr. Jana Nováková.
Elektronická učebnice - I
PEDOSFÉRA.
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Pedosféra.
PEDOSFÉRA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PEDOSFÉRA.
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Pedosféra Filip Bordovský.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
je půdní obal Země nacházející se na povrchu litosféry
PŮDA Půda zabírá jen malé množství na povrchu Země.
PŮDY.
PEDOSFÉRA Jan Stávek 8.J.
ZEMĚPIS 8. ročník PŮDY ČR.
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
PŮDOZNALSTVÍ.
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
PEDOSFÉRA ZEMĚPIS 1. ROČNÍK šm. 1. Pedosféra O půdní obal Země O vznik – přeměna svrchní části zem. kůry O význam O základní výrobní prostředek v zemědělské.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
= půdní obal Země (z řeckého slova pedon = půda) - na povrchu litosféry - základní podmínka ž ivota na Zemi.
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_04 TEMA:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
PEDOSFÉRA.
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis 6. – 9. třída
Název prezentace (DUMu): Půda
Pedosféra.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
Pedosféra = půda na Zemi
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
Půdy.
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Půdy.
Transkript prezentace:

Kvarta A Podle učebnice Ekologický přírodopis PEDOSFÉRA Kvarta A Podle učebnice Ekologický přírodopis

Pedosféra – část zemského povrchu, kde se vytvořila půda Hlavní vlastnost půdy – je to úrodná zemina (mohou tam růst rostliny) Půda obsahuje – půdní částice (zrnka nerostů a hornin), půdní vodu, půdní vzduch (ve skulinách), humus (těla odumřelých organismů), živé organismy – půdní edafon (např. žižaly, hmyz, bakterie, plísně, kořínky rostlin) Vlastnosti půdy závisí na činností tzv. půdotvorných činitelů Půdotvorní činitelé: matečná hornina, podnebí, tvar a dispozice terénu (reliéf), organismy, čas, lidská činnost apod. Matečná hornina – je původní hornina, ze které půda vznikla. Ovlivňuje: Fyzikální vlastnosti půdy - její soudržnost, propustnost pro vodu a vzduch apod. Chemické vlastnosti půdy - kyselost, zásaditost, obsah živin pro rostliny apod. (např. na vápencích vzniká půda zásaditá, na žule vzniká půda kyselá apod.); Dostatek živin mají půdy, kde matečná hornina je gabro, čedič, spraš aj. Nedostatek živin mají půdy, kde matečná hornina je žula, rula aj. Podnebí – ovlivňuje proces zvětrávání hornin a vznik půdy z nich Vliv teploty – při vyšší teplotě se urychluje zvětrávání, zvětšuje se výpar apod. Množství vody – srážky, vsakování a výpar vody, zasolování apod.

Působení organismů – způsobuje tzv. biologické zvětrávání Pedosféra Tvar terénu (reliéf terénu) – nadmořská výška, svažitost, orientace ke světovým stranám apod. Svažitost (sklon) má vliv na erozi a odplavování půdy Obsah spodní vody – má vliv na zamokřování půd, vznik bažin apod. Při orientaci k severu (na kopcích) bývají půdy mělké s malým obsahem živin Působení organismů – způsobuje tzv. biologické zvětrávání Půdní organismy (žížaly, drobní členovci, prvoci, sinice, bakterie aj.) jsou nejvíce zastoupeny v teplých krajích s kvalitní půdou Chudší zastoupení organismů bývá na horách, v chladných oblastech, na pouštích Rozkladem těl organismů vzniká tzv. humus Humus – je hmota, která vzniká rozkladem těl organismů (hlavně těl odumřelých rostlin a půdních bakterií); Tento rozklad je dlouhodobý a složitý proces, který závisí též na obsahu vody a teplotě půdy Humus je především směsí různých organických látek, která se časem mění. Největší význam v nich mají dusíkaté látky Obsah humusu v půdě podmiňuje především její úrodnost (schopnost živit rostliny, které v půdě rostou)

Rozdělení půd Vznik a vývoj půd probíhá působením půdotvorných činitelů jako dlouhodobý proces (až tisíce let), při kterém vznikají různé půdní typy a půdní druhy Půdní typy – se rozlišují na půdním profilu podle zastoupení jednotlivých půdních horizontů Půdní horizonty jsou jednotlivé vrstvy půdy v zákonitém uspořádání; časté půdní horizonty jsou: zvětralá matečná hornina, horizont vyluhovaný (ochuzený), horizont obohacený, horizont humusový Příklady půdních typů: černozem (nejúrodnější půda s mohutným svrchním humusovým horizontem, podklad tvoří spraše); hnědozem (středně úrodná půda, která má vyvinuté všechny hlavní horizonty, svrchní humusový horizont bývá středně silný); podzolová půda (málo úrodná půda, na živiny chudá, vyskytuje se často v podhorských a horských oblastech) Půdní druhy – se rozlišují podle převažující velikosti půdních částic Jílovitý půdní druh – převládají částice menší než 0,002 mm; je mazlavá obtížně opracovatelná půda, často zamokřená Hlinitý půdní druh – převládají částice o velikosti 0,005 až 0,06 mm; je optimální pro pěstování rostlin Pisčitý půdní druh – převládají částice 0,06 až 3 mm; je to sypká půda horských a podhorských oblastí; více propouští vodu, což vede k ochuzování o živiny

Pedosféra - obrázky

Člověk jako půdní činitel Význam podzemní vody pro půdy a krajinu Rašeliny a mokřady – význam pro hospodaření s vodou Odvodňování zamokřených půd a zavlažování suchých půd – výhody a nevýhody Hnojení půd (hnojiva statková a průmyslová) – výhody a nevýhody Používání pesticidů při intenzivní zemědělské výrobě – rizika pro půdu Devastace půd nevhodnými zásahy při jejich obdělávání - příklady Úbytek rozlohy orné půdy při průmyslové činnosti, při zřizování nových průmyslových zón, při budování komunikací, sídlišť apod. – konkrétní příklady

Otázky pro klasifikaci učiva Pedosféra Pedosféra – charakteristika, definice. Půdotvorní činitelé – konkrétní výčet a stručný popis jejich vlivu na vznik a vlastnosti půd Matečná hornina – podrobně vysvětlit její vliv na vznik a vlastnosti půd; příklady Podnebí – podrobně vysvětlit jeho vliv na zvětrávání matečné horniny a vznik půdy; příklady Tvar a orientace terénu – podrobně popsat vliv na vznik a vlastnosti půd; příklady Působení organismů – podrobně popsat jejich vliv na vznik a vlastnosti půd, uvést příklady; humus a jeho vliv na úrodnost půdy – podrobně popsat vznik, složení, význam, příklady Půdní typy – popsat vznik a vlastnosti půdních horizontů, uvést příklady půdních horizontů; popsat základní půdní typy, jejich vlastnosti a výskyt Půdní druhy – podrobně popsat tři základní půdní druhy, jejich vlastnosti a výskyt Člověk jako půdotvorný činitel – popsat některé nevhodné zásahy člověka do vlastností půd při zemědělské činnosti; uvést příklady devastace a úbytku orné půdy při průmyslové výrobě, při budování dopravních tepen apod.

Otázky pro klasifikaci učiva Atmosféra Atmosféra – charakterizovat a popsat její hlavní vrstvy Význam kyslíku a oxidu uhličitého pro rostliny a živočichy – popsat Troposféra – popsat její vlastnosti a složení Skleníkový efekt – popsat a vysvětlit jeho vznik a možné důsledky Ozon – popsat jeho výskyt, vznik a vliv na život na Zemi Vodní páry v ovzduší – uvést jejich obsah v ovzduší; vysvětlit, jak se projevují, podíl na počasí apod. Znečišťování ovzduší – konkrétně popsat znečišťování ovzduší, emise, vznik imisí, smog apod. (popř. předem vyhledat na Internetu)

Autor: RNDr. Miroslav TURJAP 2013 Zpracováno podle učebnice: Kvasničková, D. a kol.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS 9. Praha, Nakl. Fortuna 2002