STŘEDNÍ VÝCHOD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
před tím velkým šílenstvím…
Advertisements

ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
Persie a muslimský svět
Dubai.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
VY_32_INOVACE_4.1.GE2N.09/Mč Jihozápadní Asie.
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
Jihozápadní Asie Přibližná mapa Jihozápadní Asie.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
JIHOZÁPADNÍ ASIE ARABSKÝ SVĚT SVĚT POUŠTÍ SVĚT ISLÁMU SVĚT ROPY.
Jihozápadní Asie.
Islám, ropa, oblast napětí
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
DUBAJ.
Djidda - Jeddah je důležité město v Saúdské Arábii na pobřeží Rudého moře. Po Rijádu je to druhé největší město v zemi. Má 3,4 mil. obyvatel. Je považováno.
Arabská říše Islám.
Al-Džumhuríja al-Irákíja
Islám, ropa, oblast napětí
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Mimoevropské regiony – Jihozápadní Asie3 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_03/2/9_ZEMĚPIS
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Perský záliv, nazývaný též Arabský km 2, 91m hluboký Spojený Hormuzským průlivem s Ománským zálivem a Arabským mořem. Důležitá trasa pro ropné.
Místo : Paríž Výška : 318 metrů Datum ukončení stavby : 1887
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Spojené Arabské Perla luxusu, skvelých pláží, teplého more a arabského sveta. Emirát y.
Mimoevropské regiony – Jihozápadní Asie
ARABOVÉ A jejich výboje.
Rozšíření Islámu v dnešní době
Viet Nam.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI16 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Írák.
Irácko-íránská válka ( )
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
Ohnisko napětí současného světa
Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_JIHOZÁPADNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Střední východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
MEŠITA SHEIKH ZAYED ABU DHABI Mešita Sheikh Zayed je stavba v Abu Dhabi, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Je to jedna z největších takových.
VY_32_INOVACE_ Jihozápadní Asie – 2. část Blanka Škantová Zeměpis listopad ročník Prezentace je určena pro představení JZ Asie, zemědělství.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Jihozápadní Asie ropa islám Izrael.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_JIHOZÁPADNÍ ASIE TEMA: ZEMĚPIS.
Toto je hlavní ulice v Dubai, v roce 1990, která se od té doby trochu změnila.
Střední východ Bahrajn Irák, Írán Jemen Katar Kuvajt Omán
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
BLÍZKÝ A STŘEDNÍ VÝCHOD
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_Fi_I_19 Název Jihozápadní Asie
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
VY_32_INOVACE_Z7. 19 ASIE Autor: Mgr
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Základní škola, Hradec Králové
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_01_Jihozápadní Asie_přírodní poměry AUTOR: ROMAN BENČÁK ŠKOLA: ZŠ NOVÝ JIČÍN, TYRŠOVA 1.
Mária Drábiková Jozef Molnár Ján Greško
Dělení Blízký východ Země Arabského poloostrova Mezopotámské státy.
Předmět: Zeměpis Ročník: 7. Tématický celek: Regiony světa – Asie
Dubaj Petr Ambrož 4.A.
Kuvajt
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

STŘEDNÍ VÝCHOD

Na Středním východě se rozkládaly velké a významné říše jako Mezopotámie, Babylonie (území dnešního Iráku) nebo Persie (dnešní Írán). Nacházejí se tu nejposvátnější místa islámu (Mekka, Medina). V současné době je region jedním z hlavních ohnisek mezinárodního napětí.

Suché podnebí  pouště, nedostatek vody Mezopotamská nížina – obilniny, bavlník, fíky, tabák,… Suché pastviny – kozy, velbloudi, ovce, káva tabák bavlník fíky

Hlavní bohatstvím těchto států je ropa a zemní plyn (1/2 svět Hlavní bohatstvím těchto států je ropa a zemní plyn (1/2 svět. zásob, 1/3 produkce)  časté spory někdy až vyústění ve války, největší zásoby mají Saudská Arábie a Kuvajt

Rozdílná hospodářská úroveň Většinou mají moc prezidenti nebo monarchové s velkou mocí (absolutní monarchie)-vládnou rodiny šejků či emírů. Rozdílná hospodářská úroveň Jemen – roční příjem na osobu – 693 USD SAE – 20 000 USD Některé země těžbou ropy hodně zbohatly, ale řada zemí se snaží budovat hospodářství, které nebude závislé na ropě..

SAUDSKÁ ARÁBIE RIJÁD Království, největší zásoby ropy, Mekka, Medina –poutní místa muslimů Je to země s velmi ortodoxním islámským režimem, který není příliš nakloněn návštěvám cizinců Pouze muslimové mohou být státními občany Saúdské Arábie, přičemž odpadlictví od víry je v této zemi trestným činem. Trestní právo zná popravy, bičování nebo např. useknutí ruky za krádež. Saúdská Arábie nectí základní listinu práv a svobod, výše trestu i odškodnění se odvíjí od náboženského přesvědčení a pohlaví pachatele/oběti. Práva žen jsou potlačována, ženy nesmí řídit auta a musí chodit zahaleny, tak, jak je to přikázáno v Koránu.

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY Země se skládá ze sedmi EMIRÁTŮ. Příklad emirátů = Abú Dhabí (hl.m.) = Dubaj Dnes jsou Spojené arabské emiráty bohatou zemí, spíše než tradiční domy se tu nacházejí supermoderní mrakodrapy a všudypřítomný luxus. Téměř tři čtvrtiny obyvatel tu dnes tvoří zahraniční dělníci, kteří pracují na ropných vrtech.

Burdž Chalífa – NEJVYŠŠÍ BUDOVA SVĚTA Mrakodrap se stavěl od 21. září 2004 a po dokončení se stal nejvyšší stavbou světa. Slavnostní otevření proběhlo 4. ledna 2010. Konečná výška dosáhla 828 metrů o 162 patrech. Celková podlahová plocha má rozlohu 334 tisíc metrů čtverečních. V celém mrakodrapu se nachází 57 výtahů a 8 eskalátorů.

Burj Al Arab - česky Burdž Al Arab - arabská věž Nejluxusnější a nejdražší hotel světa, Burj Al Arab, se nalézá kde jinde než v Dubai. Jako jediný na světě se může pochlubit titulem sedmi hvězd. Má tvar plachetnice. Skrývá v sobě vskutku samé „nej“. Burj Al Arab se vypíná do výšky 321m a zatím je nejvyšším hotelem. Stojí na uměle vybudovaném ostrůvku, asi 280m od pobřeží, se kterým je spojen jen úzkým mostem. Burj Al Arab je v každém směru unikátní. Je to „zlatý hotel“. A to proto, že téměř vše co v jeho útrobách naleznete je vkusně pokryto pravým zlatem a drahokamy!!!

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI – VIZ PREZENTACE SAE

Umělý ostrov ve tvaru palmy

Bahrajn – malý ostrovní stát, ropa DALŠÍ STÁTY Bahrajn – malý ostrovní stát, ropa Katar – abs.monarchie v čele s emírem, ropa, perly, banky Kuvajt – r.1990 válka s Irákem, ropa Omán – sultanát Jemen – chudá, suchá a hornatá země bez ropy Irák - Bagdád - Mezopotamská nížina, ropa, Sadám Husajn obsadil Kuvajt kvůli ložiskům ropy → válka v Perském zálivu Írán – Teherán, hornatý stát, přísný islám,ropa perské koberce