Vesmír – souhvězdí zvěrokruhu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
…za vším hledej tělo ženy
Advertisements

Ryby našich vod Přírodověda 4. ročník
Antická mytologie Héraklés Podještědské gymnázium Liberec
Humorný horoskop Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak Lev Panna
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
ZKOUMÁNÍ PŘÍRODY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Veronika Rozenbergová, ZL3. Jaká je pravděpodobnost, že z botníku, kde je umístěno 12 párů bot, vytáhnu právě 3 boty na levou nohu? k = 3, n =
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Liberecký kraj Vlastivěda 4. a 5. ročník.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Literární výchova 4. ročník, práce s textem
Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
Název školy: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
OSTATNÍ DRUHY DOPRAVY.
Souhvězdí.
č. 12 – Vesmír a Země, planeta Země
Tropické rostliny Přírodověda 5. ročník
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
RENESANCE A HUMANISMUS
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_008.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_18 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Astrologie.
ZEMĚ VE VESMÍRU 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
FY_069_Vesmír_Souhvězdí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
Identifikátor materiálu: EU
Abeceda VY_32_INOVACE_122, 7. sada, ČJ2 Český jazyk, 2. ročník ANOTACE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Podnebné pásy - živočichové
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Společenstvo vod Přírodověda 4. ročník.
Liberecký kraj. 1. Na IT WIKIPEDIE najdi a napiš jméno krajského města. 2. Vyznač a pojmenuj sousedící kraje.
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Zvěrokruh Seminář z fyziky Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Vesmír a hvězdy Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Jen tak … … báje a pověsti hvězdné oblohy.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Hvězdy, souhvězdí 5. ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Krumphanzlová, Maňáková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Šimotová Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_12_01_vesmír (Křížovka)
VY_32_INOVACE_18_Výprava do vesmíru I.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
Transkript prezentace:

Vesmír – souhvězdí zvěrokruhu Přírodověda 5. ročník

Sleduj pozorně prezentaci.

Vodnář – Aquarius 21.1. - 20.2.

Ryby – Pisces 21.2. - 20.3.

Beran – Aries 21.3. - 20.4

Býk – Taurus 21.4. - 21.5

Blíženci – Gemini 22.5. - 21.6

Rak – Cancer 22.6. - 22.7

Lev – Leo 23.7. - 22.8

Panna – Virgo 24.8. - 23.9

Váhy – Libra 23.9. - 23.10.

Štír – Scorpio 24.10. - 22.11.

Střelec – Sagittarius 23.11. - 21.12.

Kozoroh – Capricorn 22.12. - 20.1.

Mapa nejbližších hvězd

Přiřaď symbol k názvu souhvězdí: Střelec Vodnář Blíženci Rak Kozoroh Váhy

Ke kterému znamení se váže následující pověst či popis? Pověstmi opředená postava Kentaura, napůl koně, napůl člověka, Moudrý Cheiron, lovec, lékař a botanik, žil v ústraní. Božského původu a nesmrtelný, těšil se skvělé pověsti jako vychovatel hrdinů. Jeden z jeho žáků, divoký Herakles, z nepozornosti zasáhl do nohy svého otcovského přítele jedním ze svých jedovatých šípů napuštěných dračí krví Hydry. Cheiron, který si jinak věděl vždy rady, nemohl sám sobě nijak pomoci. Tolik trpěl svou těžkou ranou, že požádal bohy o smrtelnos.t. Takto přišel Kentaur ke svému místu na obloze. Je to znamení: Pomoc hledej na: http://radyastrobaby.wz.cz

Tento jediný neživý symbol ukazující se ve zvěrokruhu byl původně atributem panny Astraie, dcery Dia a Themidy. Tato bohyně, odpovědná za čistotu a spravedlnost, byla předchůdkyní moudré Pallas Athény (jež "pocházela z hlavy Dia"), které byly svěřeny také vědy. Je to znamení:

Doplň do textu: Tímto znamením bozi připomínají bratrskou lásku, která dokáže přemoci smrt. Podle římského mytografa Hygina (Poetica Asronomica, napsaná kolem roku 207 n.l.) má však jít o Apollona a Herakla. Právě tyto dva nejvíce připomíná vyobrazení, na kterém jeden z …………………………………………………………………….. drží v rukou šíp a luk, zatímco druhý kyj. Římané, kteří se rádi dovolávají Argonautů jako svých praotců, dvojčata rádi převzali: Jakožto Romulus a Remus byli tito odložení chlapci tak dlouho kojeni vlčicí (jež je znamením Říma), až byli schopni oněch skutků, na které je celá Itálie dodnes pyšná.

Odkazy: Historická znamení: Tento soubor je volné dílo, protože doba ochrany majetkových autorských práv již vypršela. na www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zodiac_woodcut.png, Hvězdné mapy: dostupné pod licencí Svobodné licence GNU pro dokumenty verze 1.2, autor: Bronger na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aquarius_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pisces_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aries_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gemini_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taurus_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cancer_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leo_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Virgo_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Libra_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Scorpius_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sagittarius_constellation_map.png, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Capricornus_constellation_map.png Piktogramy znamení: Tento soubor nemůže být předmětem autorských práv, a je tedy volným dílem, protože sestává výhradně z informací, jež jsou veřejným vlastnictvím, a neobsahuje žádné autorské dílo na www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aquarius.svg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pisces.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aries.svg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taurus.svg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gemini.svg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cancer.svg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leo.svg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Virgo.svg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Libra.svg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Scorpio.svg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sagittarius.svg, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Capricorn.svg Mapa nejbližších hvězd: Já, autor tohoto díla, jej tímto uvolňuji jako volné dílo, a to celosvětově na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nearby_Stars_(14ly_Radius).svg

Autor materiálu: Mgr. et Mgr. Pavlína Burdová Datum vytvoření: 15.11.2011 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět