Www.cmkos.cz – www.odbory-online.cz – www.esondy.cz Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany
Dopad sociální reformy
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany 1.
Analýza Centra ProEquality
Mateřská a rodičovská dovolená
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Výpočet mzdy.
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
1 Reforma veřejných financí Reforma veřejných financí 2007.
1 Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
ČSSD: PO DOBU KRIZE JSME PRO PRACOVNÍ FLEXIBILITU ZAMĚSTNANCŮ, ALE BEZ JISTOT PRO ZAMĚSTNANCE JE NEPŘIJATELNÁ Praha, 27. srpna 2009.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Personalistika a odměňování pracovníků
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Zaměstnání. práce cílevědomá lidská činnost cílevědomá lidská činnost získat statky a služby k uspokojení potřeb získat statky a služby k uspokojení potřeb.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Veřejná služba 2017.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Správa sociálního zabezpečení
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Transkript prezentace:

– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany

Přehled změn od Od změny v oblasti: Nemocenských dávek Sociálního pojištění Dávek státní sociální podpory Sociálních služeb Zaměstnanosti Zákoníku práce Daní z příjmů a stavebního spoření 2

Změny v nemocenských dávkách Nemocenské činí 60 % vyměřovacího základu po celou dobu trvání pracovní neschopnosti Rozdíl u zaměstnance s průměrnou mzdou tak činí Kč (tj. -9 %) za druhý měsíc a Kč měsíčně (tj. -17 %) od třetího měsíce nemoci Na práce neschopných stát ročně ušetří 2,3 mld. Kč. 3

Změny v dávkách státní sociální podpory Zrušení sociálního příplatku  dočasně zachován sociální příplatek, je-li dítě nebo rodič zdravotně postižený (do konce roku 2012)  Přes částečnou kompenzaci v rámci dávek v hmotné nouzi (vyžadováno testování majetku) očekáváme nárůst chudoby  Úspora státu na nejpotřebnějších rodinách s dětmi cca 2,5 mld. Kč 4

Dávky státní sociální podpory Rodičovský příspěvek  změna podmínek při čerpání RP do 4 let věku dítěte  celkově se za celou dobu rodiči vyplatí o 46 tis. Kč méně  Úspora na rodičích s nejmenšími dětmi cca 1 mld. Kč 5

Dávky státní sociální podpory Porodné  Pouze na první narozené dítě a při příjmu rodiny max. do 2,4 násobku životního minima, tzn. mzda rodiče nesmí být vyšší než Kč měsíčně  Úspora na úkor podpory rodin s malými dětmi cca 1,3 mld. Kč 6

Změny v oblasti sociálních služeb Příspěvek na péči  snížení příspěvku v I. stupni závislosti z Kč na 800 Kč/měsíc  ohrožená dostupnost sociálních služeb pro závislé osoby  Úspora na zdravotně postižených a závislých osobách cca 1,5 mld. Kč 7

Změny v oblasti zaměstnanosti Zrušeno nekolidující zaměstnání, tj.  možnost přivýdělku do Kč měsíčně při pobírání podpory v nezaměstnanosti  Úspora na nezaměstnaných cca 820 mil. Kč Podpora v nezaměstnanosti vs. Odstupné  podpora se poskytne až po uplynutí doby, která odpovídá výši odstupného 8

Změny v oblasti zaměstnanosti Snížení výše podpory v nezaměstnanosti  při ukončení pracovního poměru na vlastní žádost zaměstnance bez vážného důvodu (dohoda, výpověď)  podpora pouze ve výši 45 % průměrného čistého výdělku, a to hned od prvního měsíce  Nezaměstnaný s předchozím příjmem Kč (čistého měsíčně) přijde v roce 2011 při 4 měsíční podpoře o Kč 9

Změny v zákoníku práce Písemná forma dohody o provedení práce  předcházení zneužití dohody (obcházení klasického pracovního poměru) Odměňování ve veřejných službách Kromě 10 % procentního snížení objemu prostředků na platy  nově zákoník práce zmocnil vládu k volnému stanovení platových tarifů a sjednávání smluvních platů 10

Změny ve FKSP Od ledna 2011 je tvorba FKSP v organizacích působících ve veřejných službách a správě snížena na polovinu Úspora na zaměstnancích cca 2 mld. Kč 11

Změny v oblasti daně z příjmů Snížení slevy na poplatníka  snížení slevy o 100 Kč měsíčně, tj. o Kč ročně (z Kč na Kč)  Mírné zvýšení daně z příjmů a snížení kupní síly 12

V SOULADU S PROGRAMOVÝM PROHLÁŠENÍM VLÁDY LZE DÁLE OČEKÁVAT Pokračování reforem 13

Pokračování reforem Změna zákoníku práce Reforma poskytování zdravotní péče Reforma důchodového systému Reforma daňového systému včetně zdanění zaměstnaneckých výhod Pokračování ve zpřísňování podmínek v oblasti podpor v nezaměstnanosti a sociálních dávek 14

ZÁKONÍK PRÁCE Lze očekávat výpověď i „bez uvedení důvodu“ výpovědní doba se zkrátí na 1 měsíc, bude možné se z ní i „vykoupit“ odstupné podle počtu odpracovaných let u zaměstnavatele (tím se pro část zaměstnanců sníží) prodloužení zkušební doby na 4 měsíce (u vedoucích a klíčových zaměstnanců na 6 měsíců) 15

ZÁKONÍK PRÁCE Lze očekávat pracovní poměr na dobu určitou bude možné sjednávat (i opakovaně) až na 5 let mzda včetně práce přesčas do 150 hod. ročně a řada dalších omezení - pro klíčové zaměstnance dohoda o provedení práce až do 300 hod. ročně omezení kolektivního vyjednávání a odborových práv 16

OBČANSKÝ ZÁKONÍK Nová právní úprava je potřebná. Zásadní obavy však vyvolává: nahrazení právní úpravy soudním rozhodováním nedořešený vztah mezi zákoníkem práce a občanským zákoníkem obavy z ohrožení autonomie odborových organizací 17

DANĚ Lze očekávat k omplexní reformu daňového systémů, v rámci které je avizováno: zrušení superhrubé mzdy a zvýšení sazby daně z příjmu na 19 % (i vyšší) zdanění zaměstnaneckých výhod (nepeněžního příspěvku na stravování, rekreaci atd.) zavedení jednotné sazby DPH ve výši 20 % (což povede ke zdražení potravin a služeb) 18

OBLAST ZAMĚSTNANOSTI Lze očekávat snižování ochrany zaměstnanců další zpřísňování podmínek pro přiznání podpor v nezaměstnanosti tlak na nezaměstnané přijímat jakoukoliv práci, rozvolnění definice vhodného zaměstnání 19

OBLAST SOCIÁLNÍCH DÁVEK Lze očekávat sloučení dávek pro zdravotně postižené do jedné (tím i jejich snížení) zpřísnění dávek hmotné nouze sjednocení výplaty všech dávek na úřady práce a tím omezení původního poslání ÚP (tj. zajištění nového pracovního místa) 20

OBLAST RODINNÉ POLITIKY postupná likvidace sítě předškolních zařízení jako veřejné služby uvolnění podmínek pro vznik soukromých zařízení uvolnění kvalifikačních předpokladů u péče o malé děti hlídání dětí „sousedskou výpomocí“ – bez záruky bezpečnosti a kvality péče 21

Dopady na společnost likvidace sociální soudržnosti a solidarity snižování životní úrovně a nárůst chudoby nárůst xenofobie a kriminality narušení sociálního smíru možné sociální nepokoje 22

Dopady na odbory omezování práv zaměstnanců postupná likvidace odborových práv zhoršení pozice odborů ve společnosti i při kolektivním vyjednávání