ČESKÁ REPUBLIKA Kraje ČR Základní škola Sedmikráska, o.p.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Najdi na slepé mapě České republiky města podle zadání.
KRAJE ČR – NÁŠ KRAJ DUM 10/2.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÁ REPUBLIKA Opakování učiva o ČR Kraje, pohoří, vodstvo
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
VYPRACOVAL: Jáchym vérosta
Členění území naší vlasti
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA ROTHOVÁ Název:VY_32_INOVACE_659_OBRÁZKOVÝ KVÍZ Téma: POZNÁVÁNÍ LOKALIT.
Strojírenský průmysl Opakování – práce se slepou mapou (vodstvo)
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_583_VyOv7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Projekt Vzdělání pro konkurenceschopnost
PRŮMYSL ČESKÁ REPUBLIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Členění území naší vlasti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3418 NázevMěsta ČR Téma hodinyMěsta ČR PředmětVlastivěda Ročník/y/4.A.
ČESKÁ REPUBLIKA Czech Republic. MAPA ČR Německo - Berlín Polsko - Varšava Slovensko - Bratislava Rakousko - Vídeň Počet obyvatel – Rozloha.
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Anotace Žáci se pomocí prezentace učí orientovat v ČR. Učí se poznávat, posuzovat a chránit krajinu, ve které žijí. Seznamují se krásami naší vlasti a.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-05 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
 Česká republika je rozdělena do 14 krajů.  V čele kraje stojí hejtman.
OPAKOVÁNÍ KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Tereza Jechová ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ZEMĚPIS TEMA: ČR – kraje ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_ČR kraje- Hádej, kdo jsem? Název: ČR kraje- Hádej,
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
KRAJE (SHRNUTÍ) I. ČÁST – ČECHY
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Opakovací test – kraje ČR
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Srovnej kraje podle velikosti rozlohy VY_32_INOVACE_03
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
VY_52_INOVACE_40_Členění území ČR
Velká města České republiky.
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_ZEMĚPIS
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká republika územní členění.
Členění území naší vlasti
zpracovaný v rámci projektu
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
Transkript prezentace:

ČESKÁ REPUBLIKA Kraje ČR Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm ČESKÁ REPUBLIKA Kraje ČR Autor: Mgr. Pavel Sedlák Vytvořeno: září 2013 Název: VY_32_INOVACE_VL_04_ČESKÁ REPUBLIKA 4. – 5. ročník Projekt Sedmikráska CZ.1.07/1.4.00/21.3812 Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma vzdělávacího materiálu: Metodický list, anotace: Základní vzdělávání, 1. stupeň, Člověk a jeho svět, Místo, kde žijeme. Vlastivěda, Česká republika, kraje ČR, krajská města. Tato interaktivní prezentace je určena pro žáky 4. a 5. tříd 1. stupně. Žáci se seznamují s kraji ČR, lokalizují jednotlivé kraje a získávají o nich základní informace.

Kraje České republiky

Rozdělení ČR do územních celků Česká republika je rozdělena do 14 krajů. Centrem každého kraje je krajské město. V čele krajského města stojí hejtman.

Kraj Praha Praha je hlavním městem ČR a zároveň i krajským městem. Je také kulturním a historickým centrem ČR. Je zde množství divadel, muzeí a historických památek. Sídlí zde hlava státu.

Středočeský kraj Krajským městem je Praha. Je největší ze všech krajů. Ve středočeském kraji se vyrábí automobily Škoda (Mladá Boleslav).

Jihočeský kraj Krajským městem jsou České Budějovice. Město je proslulé výrobou piva (Budvar). Vyrábí se zde tužky (KOH-I-NOR). Kraj je proslaven rybolovem, centrem rybolovu je město Třeboň.

Plzeňský kraj Krajským městem Plzeňského kraje je Plzeň. V Plzni se vyrábí prostředky hromadné dopravy značky Škoda. Vyrábí se zde světoznámé pivo Pilsner Urquell. Je zde silná loutkářská tradice (pochází odtud Spejbl a Hurvínek).

Karlovarský kraj Krajským městem Karlovarského kraje jsou Karlovy Vary. Jsou zde světoznámé lázně. Kraj je proslulý výrobou porcelánu a bylinného likéru Becherovka.

Ústecký kraj Krajským městem Ústeckého kraje je Ústí nad Labem. V Ústí nad Labem se nachází říční přístav. V kraji se těží hnědé uhlí, které se zpracovává v tepelných elektrárnách. Je zde značně zastoupen chemický průmysl, který vyrábí například zubní pasty, prací prostředky apod.

Liberecký kraj Krajským městem Libereckého kraje je Liberec. Vyrábí se zde mnoho doplňků do automobilů. Nachází se zde známá a rozsáhlá ZOO. Jedno z měst tohoto kraje, Jablonec, je proslulé výrobou bižuterie.

Královehradecký kraj Krajským městem Královehradeckého kraje je Hradec Králové. Je proslulé výrobou známých klavírů Petrof. V tomto kraji se nachází Krkonoše, které jsou jedním z nejnavštěvovanějších hor ČR.

Pardubický kraj Krajským městem Pardubického kraje jsou Pardubice. Je zde široce zastoupen potravinářský a elektrotechnický průmysl. Jezdí se zde závod na koních - slavná Velká Pardubická.

Kraj Vysočina Krajským městem Kraje Vysočina je Jihlava. Dříve se zde razily stříbrné mince. Nachází se zde labyrint podzemních chodeb. Milovníci mléčných výrobků zde najdou výrobu sýrů Želetava, milovníci masných výrobků Kostelecké uzeniny. V tomto kraji je významná památka zařazena do seznamu UNESCO – Zelená hora.

Jihomoravský kraj Krajským městem Jihomoravského kraje je Brno. Je to druhé největší město ČR a zároveň průmyslové centrum, kde se konají každoročně strojírenské výstavy a veletrhy. V tomto kraji najdeme turisty oblíbený Lednicko-valtický areál. Nachází se zde unikátní krasová oblast Moravský kras. Jihomoravský kraj je typický rozlehlými vinicemi.

Olomoucký kraj Krajským městem Olomouckého kraje je Olomouc. V Olomouci se nachází náš druhý orloj. Je zde zastoupen široký potravinářský průmysl (např. firma na výrobu olomouckých tvarůžek). Olomouc je univerzitní město a zároveň je důležitou dopravní křižovatkou.

Moravskoslezský kraj Krajským městem Moravskoslezského kraje je Ostrava. Ostrava je univerzitní město, stejně tak, jako blízká Opava. V okolí Ostravy se těží černé uhlí a z něj se vyrábí koks, potřebný pro svou vysokou výhřevnost pro hutnictví. Koná se zde hudební festival Colours of Ostrava. Významnými turistickými lokalitami jsou např. Štramberk a Kopřivnice.

Zlínský kraj Krajským městem Zlínského kraje je Zlín. Toto město bylo proslaveno výrobou obuvi Baťa. Turisticky jsou velmi oblíbeny tyto lokality: Baťův kanál, Pustevny a Radhošť, Kroměříž, Svatý Hostýn a další.

PROCVIČENÍ UČIVA O KRAJÍCH Nyní si vyzkoušíte, co jste si zapamatovali. Klikněte na šipku a spustí se test.

Vyhledej: MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

AJAJAJ! CHYBA

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Krajské město: OSTRAVA VÝBORNĚ. ŠIKULKA.

Vyhledej: KRAJ KARLOVARSKÝ

BOHUŽEL, CHYBA.

KRAJ KARLOVARSKÝ Krajské město: KARLOVY VARY VÝBORNĚ, JSI BOREC.

Vyhledej: KRAJ LIBERECKÝ

AJAJAJ! CHYBA

KRAJ LIBERECKÝ Krajské město: LIBEREC VÝBORNĚ. ŠIKULKA.

Vyhledej: KRAJ ZLÍNSKÝ

NEMOHU TĚ POTĚŠIT. CHYBA

KRAJ ZLÍNSKÝ Krajské město: ZLÍN VÝBORNĚ. ŠIKULKA.

Vyhledej: KRAJ PLZEŇSKÝ

CHYBA, CHYBA, CHYBIČKA.

KRAJ PLZEŇSKÝ Krajské město: PLZEŇ SKVĚLE OVLÁDÁŠ KRAJE.

Vyhledej: KRAJ STŘEDOČESKÝ

AJAJAJ! CHYBA

KRAJ STŘEDOČESKÝ Krajské město: PRAHA VÝBORNĚ.

Vyhledej: KRAJ OLOMOUCKÝ

NE, NE, CHYBA.

KRAJ OLOMOUCKÝ Krajské město: OLOMOUC VÝBORNĚ. ŠIKULKA.

Vyhledej: KRAJ JIHOMORAVSKÝ

AJAJAJ! CHYBA

KRAJ JIHOMORAVSKÝ Krajské město: BRNO UMÍŠ.

Vyhledej: KRAJ ÚSTECKÝ

TO NEBYLA SPRÁVNÁ VOLBA.

KRAJ ÚSTECKÝ Krajské město: ÚSTÍ NAD LABE, VÝBORNĚ. ŠIKULKA.

Vyhledej: KRAJ HRADECKÝ

TO NEMYSLÍŠ VÁŽNĚ, ŽE?

KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ Krajské město: HRADEC KRÁLOVÉ VÝBORNĚ, ŠIKULKA.

Vyhledej: KRAJ PARDUBICE

AJAJAJ! CHYBA

KRAJ PARDUBICKÝ Krajské město: PARDUBICE VÝBORNĚ, ŠIKULKA.

Vyhledej: KRAJ PRAHA

AJAJAJ! CHYBA

KRAJ PRAHA Krajské město: PRAHA VÝBORNĚ, ŠIKULKA.

Vyhledej: KRAJ JIHOČESKÝ

NE, NE, CHYBA.

KRAJ JIHOČESKÝ Krajské město: ČESKÉ BUDĚJOVICE VÝBORNĚ, ŠIKULKA.

Vyhledej: KRAJ VYSOČINA

AJAJAJ! CHYBA

KRAJ VYSOČINA Krajské město: JIHLAVA JSI BOREC.

KONEC ZKOUŠENÍ Jestliže chceš test ukončit, klikni na tlačítko DOMEČEK. Budeš-li chtít si test zopakovat, klikni na tlačítko ŠIPKA ZPĚT.

Obrazový materiál Všechny soubory byly převzaty z wikipedie (posléze upraveny), kde byly uvolněny pomocí Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication. Osoba, která toto díla označila tímto dokumentem, díla uvolnila do public domain tím, že se celosvětově vzdala všech autorských práv ke svému dílu včetně všech souvisejících a příbuzných zákonných práv, které k dílu má, v rozsahu umožněném zákonem. Můžete toto dílo rozmnožovat, upravovat, rozšiřovat či provozovat, i pro komerční účely, vše bez nutnosti žádat o svolení.