Název Athény (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Minojská Kréta Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Advertisements

POLITICKÝ SYSTÉM ANTICKÉHO ŘECKA I.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Atény Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D.6.12
Název Peloponéská válka Předmět, ročník Dějepis, prima
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vznik státních útvarů III.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Demokracie Občanská výchova.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
VY_32_INOVACE_51_06 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo projektu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název Sparta (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník
Homérské Řecko Název Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Archaické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Název Zemědělství – obecný úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Historické státy Občanská výchova.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Název Slavnosti a hry Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název Umění starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Průmysl – funkce a rozdělení Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Alexandrovo tažení do Indie a zánik říše Předmět, ročník
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Archaické období století př. n. l..
VY_32_INOVACE_2D.6.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Řecko-perské války I. Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Architektura starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
Aténský stát za Solóna 1.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ATHÉNY.
Archaické období století př.n.l.
Starověké Athény Petr Machala.
Dějepis Starověk – Řecko 3 Pavel Šupka
Městský stát Athény.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dějepis Starověk – Řecko 1 Pavel Šupka
VY_32_INOVACE_2D.6.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Počátek řeckých civilizací.
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ΑΘΕ Athény (Αττική) ATHÉNY
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Transkript prezentace:

Název Athény (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast Starověké Řecko Anotace Jedná se o prezentaci s výkladem, obrázky a úkoly. Klíčová slova archonti, aeropag, lidové shromáždění, stratég, demokracie, občan, ostrakismus, akropole, metoikové Autor Mgr. Lucie Babišová Datum 25. 2. 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Athény (nejvýznamnější řecké městské státy)   Předmět: dějepis Ročník: prima Anotace: Jedná se o prezentaci s výkladem, obrázky a úkoly. Klíčová slova: archonti, aeropag, lidové shromáždění, stratég, demokracie, občan, ostrakismus, akropole, metoikové

Báje o založení Athén Když mytický athénský král Kekrops toto město založil, vypukl mezi Athénou a Poseidónem spor o vládu nad jeho územím. Podle Diova rozhodnutí ji měl získat ten z nich, kdo dá městu cennější dar. K rozhodnutí došlo na Akropoli. Tam Poseidón vrazil do skály svůj trojzubec a vytryskl pramen vody, Athéna pak do země zabodla kopí, z něhož vyrostla oliva. Kekrops rozhodl, že vzácnější je tento strom, který dává užitečné plody, přináší bohatství a povzbuzuje lid k práci. Tak vláda nad oblastí, jež dostala jméno Attika, připadla Athéně. Zdroj: KUNSTOVÁ Eliška, MANDELOVÁ Helena, PAŘÍZKOVÁI lona. Dějiny pravěku a starověku: dějepis pro 6. ročník základní školy a primu osmiletého gymnázia. Vyd. 1. Ilustrace Jan Tichý. Liberec: Dialog. ISBN 80-862-1857-0. s.86.

Společnost od 8. stol. př. n .l.: vláda rodové aristokracie, z ní voleni ARCHONTI – nejvyšší úředníci (urozený původ), archonti tvořili AEROPAG (rada) 6. stol. př. n. l.: nejvyšší archón SOLÓN → Solónovy reformy – snaha zmírnit rozpor mezi aristokraty a neurozenými, dočasné uklidnění sociálního napětí: 1. zrušeno dlužní otroctví, 2. obyvatelstvo rozděleno do čtyř podle majetku = podle výše majetku odstupňována práva a povinnosti, politické zrovnoprávnění bohatých řemeslníků a obchodníků s aristokracií = položen základ demokratické tradice, zlomena politická moc aristokracie

Společnost 510 př. n. l.: Kleisthénes – reformy: rozdělení obyvatel podle místa bydliště na deset oblastí (fýly) = konec aristokratických výsad, rozhodující politickou sílu mají řemeslníci a zemědělci podíl na moci ve státě je rozdělen mezi: lidové shromáždění (ekklésiá) – účastní se ho občané, přijímá zákony, volí úředníky, rozhoduje o válce a míru rada pěti set (50 zástupců z každé fýly) – schvalovala návrhy lidového shromáždění, jen občané (vybráni losem) archonti (10) – zkoumali zákony a předsedali trestnímu soudu stratégové (10) – vojenští velitelé řídící stát v době války

Práva a povinnosti občanů práva: účastnit se jednání sněmu, nabývat majetku, vystupovat na soudě, po dovršení 30 let být volen do úřadu povinnosti: platit daně, vykonávat vojenskou službu, zabývat se záležitostmi státu (účastnit se jednání) metoikové – cizinci – bez občanských práv

Ostrakismos neboli tzv. střepinový soud na ochranu demokracie pravděpodobně od dob Kleisthéna jednou ročně mohli všichni plnoprávní občané označit politika, který podle jejich mínění usiloval o tyranidu, napsali jméno na hliněný střep (ostrakón) a vhodili jej do speciální nádoby, podle výsledků hlasování mohla být tato osoba potrestána 10letým vypovězením z Athén předpoklad pro další demokratický vývoj státu – stejná politická práva pro všechny svobodné občany (demokracie – démos = lid, krató = vládnout) → klasická otrokářská demokracie dovršena za Perikla (495 – 429 př. n .l.)

Athény - Acropolis Zdroj: [cit. 2013-02-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acropole1.jpg

Úkoly Vysvětli termín AEROPAG. Kdo to byl SOLÓN? STRATÉGOVÉ řídili stát v období: a) míru b) války c) neustále, bez ohledu na vojenskou situaci 4. Jak probíhal tzv. střepinový soud?

Úkoly - řešení Rada tvořená nejvyššími úředníky zvanými archonti. Nejvyšší archón (6.stol.př.n.l.), který uvedl do praxe reformy: zrušeno dlužní otroctví, obyvatelstvo rozděleno do čtyř skupin dle majetku. b) Jednou ročně mohli všichni plnoprávní občané označit politika, který podle jejich mínění usiloval o tyranidu, napsali jméno na hliněný střep (ostrakón) a vhodili jej do speciální nádoby, podle výsledků hlasování mohla být tato osoba potrestána 10letým vypovězením z Athén.

Citace KUNSTOVÁ Eliška, MANDELOVÁ Helena, PAŘÍZKOVÁI lona. Dějiny pravěku a starověku: dějepis pro 6. ročník základní školy a primu osmiletého gymnázia. Vyd. 1. Ilustrace Jan Tichý. Liberec: Dialog. ISBN 80-862-1857-0. ROBERTS John M. Ilustrované dějiny světa. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 1999, 191 s. ISBN 80-717-6775-1. RULF, Jan , VÁLKOVÁ Veronika. Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2004, 139 s. ISBN 80-723-5274-1. SOCHROVÁ Marie. Dějepis v kostce. Vyd. 1. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997, 159 s. ISBN 80-720-0094-2.