Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
BAROKO I..
Památky Karlovarského kraje - románské
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Baroko.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Baroko.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.01/Pv.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Baroko v českých zemích
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Barokní sochařství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Baroko II. Sochařství. Baroko II. Sochařství Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní sochaři.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- architektura 19.století PhDr. Pavlína Mikulcová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceČechy v době baroka Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje poznatky.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
BAROKO Doba protikladů.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Baroko - procvičení 8. ročník.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- barokní sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- gotická architektura PhDr. Pavlína Mikulcová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- románské sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- renesanční architektura PhDr. Pavlína Mikulcová.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- gotické sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- barokní architektura PhDr. Pavlína Mikulcová.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Baroko Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_17.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KLASICISMUS - OPAKOVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice
Základní škola Čelákovice
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
BAROKO významní představitelé
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Transkript prezentace:

Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis VY_32_INOVACE_04_04 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu: Baroko Anotace: Prezentace seznamuje žáky s různými formami barokního umění, na bohatém obrazovém materiálu ukazuje znaky baroka, významné památky na našem území, barokní umělce Autor: Mgr. Blažena Wertichová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: uvede základní znaky barokní kultury, její představitele a příklady kulturních památek Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: baroko, architektura, malířství, sochařství, hudba, divadlo Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: aktivita Cílová skupina: žák, skupina žáků Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělání - druhý stupeň Typická věková skupina: 12 - 15 let Celková velikost: 6,42 MB

Baroko

Baroko – 17. a 18. století 1 Zahrnuje všechny formy umění – architekturu, malířství, sochařství, hudbu, divadlo, literaturu Má působit na člověka svou okázalostí, vznešeností Základním prvkem je pohyb, neklid Je nástrojem protireformace

Architektura Stavební prvky: nepravidelnost, zvlněnost 2 Stavební prvky: nepravidelnost, zvlněnost přehnaná zdobnost ( sochy, malby, zlato, mramor ) Stavby:

kostely – chrám sv. Mikuláše 4 3

Stavitelé Dientzehoferovi Santini Sedlec u Kutné Hory 5 6 Sedlec u Kutné Hory Kostel sv. Maří Magdalény v Karlových Varech

7 zámky Trója Bruntál 8 9 Kravaře

města Morový sloup v Olomouci Valdštejnský palác v Praze 11 10

lidové baroko Holašovice v jižních Čechách 12 13 Holašovice v jižních Čechách Vesnická památková rezervace zapsaná do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Malířství - náboženské motivy, portréty hra světla a stínu, postavy v pohybu 15 Karel Škréta 14

Petr Jan Brandl Jan Kupecký 17 16

Sochařství – stejné náměty jako u obrazů sochy a sousoší v pohybu, vyjadřují citové pohnutí 18 19 Italský sochař Bernini

Matyáš Bernard Braun sochy na Karlově mostě, sochy ctností a neřestí v Kuksu 22 21 20

Ferdinand Maxmilián Brokoff – sochy na Karlově mostě 23 24

Hudba vznešená, líbivá, působí na city posluchače Rozvíjí se varhanní hudba. Georg Friedrich Händel německý skladatel 27 Johann Sebastian Bach německý skladatel 25 26 Ital Antonio Vivaldi

Divadlo - šlechtici si je zřizovali na zámcích, předváděla se činohra, pantomima a nově opera 28 Zámecké divadlo v Českém Krumlově

Zdroje: Obrázky [cit. 2012-3-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 1. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chram_sv_Mikulase_z_upati_Petrina.jpg 2. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roman_architecture.jpg?uselang=cs 3 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chram_sv_Mikulase.jpg> 4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chram_sv_Mikulase_interier_oltar_od_vchodu.jpg 5 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:St._Mary_Magdalene%27s_Church2_%28Karlovy_Vary%29_2009-08-08.jpg 6 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kutna_Hora-Sedlec_cathedral_011.jpg 7 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Tr%C3%B3ja,_pohled_na_Trojsk%C3%BD_z%C3%A1mek.jpg 8 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C3%A1mek_Brunt%C3%A1l.jpg 9 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C3%A1mek_Krava%C5%99e_%283%29.JPG 10 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wallenstein_Garden.jpg 11 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Morovy_Mariansky_sloup.jpg 12 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hola%C5%A1ovice4.JPG 13 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hola%C5%A1ovice10.jpg 14 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tiberio_Tinelli,_Podobizna_Karla_%C5%A0kr%C3%A9ty_%281635%29.jpg 15 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karel_%C5%A0kr%C3%A9ta_-_Narozen%C3%AD_svat%C3%A9ho_V%C3%A1clava.jpg 16 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Simeon_with_the_Infant_Jesus_Brandl_after_1725_National_Gallery_Prague.jpg 17 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Kupeck%C3%BD.jpg 18 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bernini_-_Santa_Teresa_em_extase.jpg 19 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:David_Bernini_1623.jpg 20 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vrtbovsk%C3%A1_zahrada,_dekorace_v%C3%A1zy_%28003%29.JPG 21 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Braunovy_sochy_na_Kuksu_%2801%29.jpg 22 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sv_Luitgarda.jpg 23 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sv_Jan_z_Malty.jpg 24 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha_2005-09-15_Charles_Bridge.jpg 25 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Johann_Sebastian_Bach.jpg 26 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antonio_Vivaldi_portrait.jpg 27 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Georg_Friedrich_H%C3%A4ndel.jpg 28 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Divadlo_Krumlov.JPG