Program KOMPAS ® Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Akreditovaný program dobrovolnické služby Duševní vlastnictví DC, chráněn ®

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Marie Forgáčová koordinátorka programu
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Adaptační výlety a tábory „Není to ten nejsilnější, kdo přežije, ani ten nejinteligentnější, ale ten, kdo se dokáže nejlépe adaptovat.“ Charles Darwin.
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Cesta ke kvalitě v praxi
/MZDM/. Členové jsou mladí lidé ve věku let, kteří jsou voleni na 2 roky Mandát vzniká řádným zvolením zástupců škol na Parlamentu dětí a mládeže.
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9 MOST MEZI ŠKOLKOU A ŠKOLOU.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Dobrovolnictví a veřejná služba v obci Jak na to? Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními.
Program PĚT P. Pět P je… Sociálně preventivní volnočasový program Sociálně preventivní volnočasový program Zaměřuje se na: Zaměřuje se na: Přátelství.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Bratrská jednota baptistů
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Spojuje tři generace a pomáhá. Program 3G Vznik Praha 2011 Je určen především pro občany ve věku 50+, kteří nemají vlastní vnoučata anebo s nimi nejsou.
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
 Pomoci zpříjemnit pomalu plynoucí čas dlouhodobě hospitalizovaným pacientům  Zprostředkovat pacientům kontakt s „venkovním“ prostředím  Podpořit dobrou.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Dobrovolnická služba v muzeu a knihovně Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Ústecký parlament dětí a mládeže (ÚPDM). při DDM při DDM účast zástupců ze základních a středních škol účast zástupců ze základních a středních škol v.
Zpracovala: Simona Hyková
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
Komunitní a otevřená škola
Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská Brno.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Žákovský parlament. Charakteristika Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením školy, školou a obcí Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Birmingham – ERIKA BOUCHARECHASOVÁ
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
1. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA 30. BŘEZNA 2016 DAČICKÉHO DŮM, KUTNÁ HORA.
Metodická pomoc obcím Porada se starosty obcí Pardubického kraje
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Vítejte v klubu HC Bobři Valašské Meziříčí
Staňte se dobrovolníkem V DOMOVĚ POD LÍPOU LIPNÍK
SENIOR WORK Eva Smejkalová.
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Adrenalinové odpoledne pro děti
Stáž 2017 Czech Club Birmingham.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Studenti, vítejte! Jméno učitele.
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Vzorový projekt pro ZŠ.
Dobrovolnické programy
Vzorový projekt pro gymnázia
Vzorový projekt pro ZŠ.
Rodičovské fórum kraj Vysočina
Transkript prezentace:

Program KOMPAS ® Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi Akreditovaný program dobrovolnické služby Duševní vlastnictví DC, chráněn ®

Program KOMPAS ® je zaměřený na: KOMunikaci + PArtnerství + Spolupráci  V Programu KOMPAS® se vždy 2 dospělí vyškolení dobrovolníci věnují skupince 6-ti dětí ze socio-kulturně znevýhodněného prostředí.  Skupinka se schází pravidelně 1x týdně na 2 až 3 hodiny, po dobu 4-5-ti měsíců.  Náplň schůzky vychází ze zájmů a potřeb zapojených dětí. zájmů a potřeb zapojených dětí.  Rodiny jsou průběžně kontaktovány a koordinátor zjišťuje zda jsou se a koordinátor zjišťuje zda jsou se službou spokojeny. službou spokojeny.  Motto: KOMPAS VÁM DÁ SPRÁVNÝ SMĚR ! SPRÁVNÝ SMĚR !

CO Program KOMPAS ® nabízí? Dobrovolníkům:  získání kvalitní praxe včetně osvědčení  možnost vedení skupiny  seberealizaci  vyzkoušet si sám sebe a svůj potenciál… Dětem:  hodnotné trávení volného času  zábavu a přátelství v chráněné skupině  mladé dospělé kamarády – pozitivní vzory  naučit se nové věci, poznat nová místa…

Činnost dobrovolníků se zaměřuje na: rozvíjení hodnot jako je respekt, přátelství, řešení konfliktů, sebeúctarozvíjení hodnot jako je respekt, přátelství, řešení konfliktů, sebeúcta rozvíjení komunikačních dovednostírozvíjení komunikačních dovedností posilování vůle, ochoty, pozitivních vztahů a spolupráce ve skupiněposilování vůle, ochoty, pozitivních vztahů a spolupráce ve skupině organizování a strukturování volného času, zažití úspěchu, důvěry v sebe sama a k druhým v malém kolektivuorganizování a strukturování volného času, zažití úspěchu, důvěry v sebe sama a k druhým v malém kolektivu zajištění příjemné atmosféry a usnadnění učení novým dovednostemzajištění příjemné atmosféry a usnadnění učení novým dovednostem

Jak posilovat hodnoty obsažené v názvu programu? KOMunikace + PArtnerství + Spolupráce: IDENTITA SKUPINKY IDENTITA SKUPINKY  důležité je společné seznámení, nejlépe formou hry  na prvním setkání si vymyslet vlastní název skupinky, pozdrav, pokřik, společný cíl  založit si deník skupinky, každému dát prostor podílet se na něm  stanovit dětem, za co jsou zodpovědné (např. společný úklid klubovny po schůzce)  co nejvíce děti zapojit nejen do samotných aktivit, ale i do jejich příprav  velmi důležité je také děti chválit za správné chování a spolupráci

Strom dětí a dobrovolníků v klubovně Strom dětí a dobrovolníků v klubovně

Vlajka Kompasácké skupinky

Jak posilovat hodnoty obsažené v názvu programu? KOMunikace + PArtnerství + Spolupráce: PRAVIDLA SKUPINKY  na zahajovací schůzce si vytvořit s dětmi pravidla, podle kterých bude skupinka fungovat  dětem vysvětlit, jaký mají pravidla význam, proč je potřebujeme i ve skupince  sepsat je společně na velký kus papíru, společně podepsat, vylepit např. na nástěnku v klubovně  stanovit spolu s pravidly i jasné sankce za jejich porušení, neustupovat z nich

Pravidla skupinky - ukázka

Jak posilovat hodnoty obsažené v názvu programu? KOMunikace + PArtnerství + Spolupráce: PROGRAM SCHŮZEK SKUPINKY  připravuje se vždy na měsíc dopředu a to vždy společně s dětmi!  je dobré mít naplánovanou tzv. mokrou i suchou variantu  program si výtvarně či jinak zpracovat, vylepit na viditelné místo v klubovně, na konci schůzky vždy dětem připomenout, co se bude dít příště, co budou potřebovat s sebou apod.  pokud je to možné, program neměnit i když se dětem zrovna momentálně nechce dělat to, co jste společně naplánovali  dát dětem prostor na konci schůzky pro zhodnocení toho, co jste ten den dělali (co děti nejvíce bavilo, zda se cítily na schůzce příjemně apod.)  fotodokumentace schůzek – děti se většinou rády fotí, na konci fungování skupinky si fotky společně prohlédnout, dát dětem na památku

Měsíční program schůzek - ukázka

Spolupráce a komunikace s rodiči  rodiče se s dobrovolníky setkávají na zahajovací a závěrečné schůzce (pokud své dítě nevyzvedávají po schůzkách), komunikace probíhá hlavně po telefonu  důležité správné nastavení již na začátku – úkol pro koordinátora na zahajovací schůzce (vzájemné představení, předání čestného prohlášení dobrovolníků, předání kontaktů, vysvětlení pravidel)  dobrovolníci dostávají příspěvek na telefonickou komunikaci s rodiči, slouží pro informování o programu schůzky, jeho změny či prodloužení schůzky, omluvení dítěte, způsob úhrady drobných výdajů apod.  dobrovolníci jsou také oprávněni ale i povinni neprodleně volat koordinátora v případě problému se kterým si sami neví rady  koordinátor informuje děti s rodiči i dobrovolníky o novinkách v programu a o plánovaných společných akcích formou pravidelně zasílaného dopisu

Prostor pro vaše dotazy. Děkuji za pozornost Prostor pro vaše dotazy. Děkuji za pozornost Odkazy k dobrovolnictví: Kontakt - koordinátorka Programu Kontakt - koordinátorka Programu KOMPAS ® v DC Ústí nad Labem: KOMPAS ® v DC Ústí nad Labem: Mgr. Alena Krbcová Mgr. Alena Krbcová Tel.: Tel.: