Efektivní hodnoty střídavého napětí a proudu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Měření střídavého proudu
Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
VY_32_INOVACE_09-15 Střídavý proud Test.
(Příklad využití střídavého proudu v praxi.)
STŘÍDAVÝ PROUD PROUD MĚNÍCÍ SVŮJ SMĚR.
Nadpis do sešitu STŘÍDAVÝ PROUD V./2./92.
Elektrický proud Kdy vzniká elektrické napětí
Měříme elektrický proud
Dioda jako usměrňovač ~
Vznik střídavého proudu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střídavý proud Podmínky používání prezentace
Elektrický obvod I..
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 18.
Tato prezentace byla vytvořena
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Měření efektivní hodnoty střídavého proudu a napětí
Škola: ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:9. Anotace: Střídavý proud - měření Prezentace poskytuje podporu při výkladu o.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
zpracovaný v rámci projektu EU
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Střídavý proud Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
16. STŘÍDAVÝ PROUD.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Stavba transformátoru Transformace proudu a napětí
Vznik střídavého proudu sinusoida
Měřící technika Jan Keprt.
Bezpečnost v elektrotechnice
OPAKOVÁNÍ STŘÍDAVÝ PROUD.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Střídavý proud Ing. Jaroslav Bernkopf Úvod Střídavý proud
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Základní elektrické veličiny
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením střídavého proudu Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí změřit střídavé veličiny.
Parametry střídavého napětí a proudu
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
Střídavé napětí a střídavý proud
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
MĚŘENÍ STŘÍDAVÉHO PROUDU A STŘÍDAVÉHO NAPĚTÍ
Obvody střídavého proudu
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Měření indukčnosti střídavým proudem proudem Téma:OB21-OP-EL-ELKM-OTR-M
Vznik střídavého proudu Ludmila Ciglerová. Elektrický valčík Jednoho letního večera na návsi pod starou lípou hostinský Antonín Kučera vyvalil soudeček.
Měření elektrických veličin RNDr. Zuzana Karafiátová.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
MĚŘICÍ PŘÍSTROJE ÚVOD ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ. ÚVODNÍ INFORMACE MĚŘICÍ PŘÍSTROJE - přístroje, umožňující změřit požadované elektrické veličiny ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
Elektrické měřící přístroje
všechny animace a obrázky - archiv autora
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střídavý proud - 9. ročník
Elektrické napětí Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Třída 4.A Písemná práce 1.
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
OBVOD STŘÍDAVÉHO PROUDU
VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU
Ohmův zákon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Efektivní hodnoty střídavého napětí a proudu Na úvod prezentace je opakování odečítání hodnot z grafů. Dále se popisuje co naměříme během změny proudu a napětí (doplnit pokusem). Vysvětlení a výpočet efektivních hodnot. Na závěr prezentace jsou úlohy z učebnice nakladatelství Prometheus.

Rychlotest… Jak nazýváme proud, který nemění svůj směr a velikost? stejnoměrný neměnný stejnosměrný střídavý Čím je charakterizován střídavý proud? nemění svůj směr a velikost má stálý směr a velikost mění svůj směr a velikost střídá proud s napětím

Urči zdroj střídavého proudu: akumulátor baterie alternátor dynamo Vyber značku střídavého proudu: ~ Ω Æ Ø

Základní vztahy – opakování (pojmenování a popis jednotlivých veličin) Elektrická práce Elektrický proud Elektrický odpor Výkon Perioda Frekvence Elektrické napětí

Úkol č. 1 Z grafu průběhu střídavého proudu vyznač periodu T. Odečti z grafu hodnotu periody T. Zjisti z grafu hodnotu frekvence f. Vypočti hodnotu frekvence f = 1/T

Úkol č. 2 Z grafu průběhu střídavého proudu vyznač periodu T. Odečti z grafu hodnotu periody T. Zjisti z grafu hodnotu frekvence f. Vypočti hodnotu frekvence f = 1/T

Efektivní proud a napětí Na základě pokusů víme, že okamžitá hodnota střídavého napětí se v závislosti na čase velmi rychle mění  V praxi tato hodnota je bezvýznamná Zavádíme hodnotu EFEKTIVNÍ PROUD a NAPĚTÍ

Efektivní napětí - definice Efektivní napětí zdroje střídavého napětí je napětí, které by měl stejnosměrný zdroj se stejnými tepelnými účinky Uef = 0,7 . Umax Poznámka: Efektivní proud Ief = 0,7 . Imax

Střídavý proud i střídavé napětí měříme přístroji, jejichž ručka se vychýlí jen na jednu stranu bez ohledu na směr proudu. Těmito přístroji naměříme hodnoty, které leží mezi hodnotami nejvyššími a nulovými – hodnoty efektivní Všechny standartní měřící přístroje (ampérmetry, voltmetry) ukazují efektivní hodnoty napětí a proudu

Praktické využití

Zamysli se… Co znamená, když na voltmetru nebo ampérmetru je značka:  ...  … Můžeš použít pro měření střídavého proudu měřidlo na stejnosměrný proud? Vysvětli. Nemůžu, hodnoty se neustále mění.

Úloha 1 Určete maximální hodnotu napětí v rozvodné elektrické síti (klasická zásuvka), když víme, že hodnota napětí v zásuvce je 230V. Uef = 230V Umax = ? [V] Umax = Uef/ 0,7 Umax = 230 / 0,7 Umax = 330 V Maximální hodnota napětí v zásuvce je 330 V.

Úloha 2 Výkon topné spirály je 1200 W. Urči efektivní proud, je-li spirála připojena k síti, ve které je efektivní napětí 230V. P = 1 200 W U = 230 V Ief = ? [A] Ief = P / U Ief = 1 200 / 230 Ief = 5,22 A Efektivní proud protékající spirálou je 5,22 A.

Výpočty Vypočti frekvenci střídavého proudu, je-li jeho perioda 0,04 s. [25 Hz] Vypočti periodu střídavého proudu, je-li jeho frekvence 80 Hz. [0,0125 s] Vypočti efektivní hodnotu střídavého napětí, jehož amplituda je 120 V. [84 V] Vypočti amplitudu střídavého proudu, je-li jeho efektivní hodnota 910 mA. [1,3 A]

Zapamatujte si… Co to je efektivní hodnota střídavého proudu a napětí? Jak se značí? Jak vypočteme efektivní hodnotu střídavého proudu a napětí? Jaká frekvence a jaká efektivní hodnota střídavého napětí je ve spotřebitelské síti?