Tsunami Josef Matouš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb litosferických desek
Advertisements

HYDROSFÉRA.
AMERIKA POVRCH.
DRUHY ZEMĚTŘESENÍ (podle původu)
- zkoumá pohyby litosferických desek a jejich důsledky
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kontinenty v pohybu.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
Tsunami Radka Prokopová.
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
ZEMĚTŘESENÍ.
TSUNAMI.
Tsunami Asie.
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
Světadíly a kontinenty + oceány
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Zemětřesení a vulkanismus
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Světový oceán.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Endogení geologické děje
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Zpracoval: ing. Pavel Králík
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
TSUNAMI.
Využití energie přílivu
2.) HORIZONTÁLNÍ ČLENITOST
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Tvary zemského povrchu
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Model rovnováhy počtu druhů na ostrově
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
Tsunami.
Zemětřesení a ničivá vlna tsunami v Asii
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
JAKÝ OCEÁN JE NA OBRÁZKU?
Georeliéf Povrch zemské kůry
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Zemětřesení.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Život v oceánech a mořích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Oceány a moře vlnění útesy život v oceánu.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Sopečná činnost a zemětřesení
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
TSUNAMI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Schéma vzniku a průběhu
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Nejčastější přírodní katastrofy
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
TSUNAMI.
Transkript prezentace:

Tsunami Josef Matouš

Obsah Vznik a charakteristika Vznik a charakteristika 2 Rychlost tsunami Vzorec+vývoj tsunami Tabulka příčin Sopečná činnost pod hladinou oceánu Podmořské svahové pohyby Hlavní postižené oblasti Jedna z největších přírodních katastrof moderní historie Jedna z největších přírodních katastrof moderní historie(pokračování) Sladká tečka na závěr Konec

Vznik a charakteristika Tsunami je dlouhá a rychlá vlna, která vzniká při pohybu oceánského dna, kdy dochází ke zvlnění vodního sloupce. Na volném moři je jen těžko znatelná. Její vlnová délka se pohybuje mezi 150–300 km a rozkmit vlnění dosahuje maximálně 1,5 m.

Vznik a charakteristika 2 Problém tak nastává až tehdy, pokud se tsunami dostane do mělkých oblastí oceánu (kontinentální šelf, korálový útes apod.). Vlivem zmenšování hloubky roste výška vlny, vodní masa se tlačí na pobřeží a přímořská území tak mohou být zaplaveny a zpustošeny.

Rychlost tsunami Na otevřeném moři se tsunami pohybuje obrovskou rychlostí několik stovek km/h, která roste s hloubkou oceánu. Pro střední hloubku Pacifiku (4000 m) byla vypočtena rychlost 716 km/h. skutečné naměřené rychlosti potom se pohybují v rozmezí 400–500 km/h.

v = √(g . h) Vzorec+vývoj tsunami Vzorec závislosti mezi výškou vodního sloupce a rychlostí dlouhé vlny: v = √(g . h)

Tabulka příčin Příčiny vzniku tsunami v oblasti Tichého oceánu za posledních 2000 let. Příčina tsunami Počet událostí % všech událostí Počet obětí % všech obětí Svahové pohyby 65 4,6 14 661 3,2 Zemětřesení 1171 82,3 390 929 84,5 Sopečná činnost 51 643 11,2 Neznámo 121 8,5 5364 1,2 Celkem 1422 100 462 597

Sopečná činnost pod hladinou oceánu Další proces generující tsunami Je odpovědná za 11,2 % všech obětí v oblasti Pacifiku. Vulkanické projevy zahrnují erupce sopek, lávové výlevy, vznik kalder nebo laharové proudy. Známé jsou především dvě sopečné události, které způsobily velká tsunami – výbuch sopky na středozemním ostrově Théra a erupce indonéské Krakatau

Podmořské svahové pohyby zapříčinily asi 4,6 % z celkového počtu tichomořských tsunami. Vlny mohou vznikat při skluzech v oblastech hlubokomořských příkopů, podmořských hor, atolů nebo kontinentálních svahů a šelfů. Ačkoli tyto události nejsou příliš časté, mohou znamenat velké riziko jednak kvůli malé vzdálenosti ohniska vzniku tsunami od pobřežních oblastí, jednak díky poměrně značnému množství uvolněné energie. Příkladem může být katastrofa v Aljašském zálivu

Hlavní postižené oblasti Tsunami je hazard, který nepostihuje pouze Tichý nebo Indický oceán, ale vzhledem ke své povaze představuje možné riziko pro všechny přímořské oblasti světa. Frekvence vzniku dlouhých vln je ale různá pro různé oblasti světa.

Jedna z největších přírodních katastrof moderní historie Tsunami, které vzniklo 26. prosince 2004 v Indickém oceánu, je asi největší přírodní katastrofou moderní historie. Vlny byly způsobeny zemětřesením o síle přesahující 9,0 Richterovy škály, které pohnulo mořským dnem západně od ostrova Sumatra v délce asi 1200 km.

Jedna z největších přírodních katastrof moderní historie(pokračování) Tsunami zasáhlo nejen oblasti v Indickém oceánu, ale jeho účinky byly pozorovány i na pobřeží Jižní Ameriky nebo v Arktidě. Celkem si tato přírodní katastrofa vyžádala přes 220 000 obětí na životech.